W dniu 17.06.2025 w Warszawie w siedzibie Politechniki Warszawskiej odbyła się Gala promująca XV edycję Programu LIDER, organizowana przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Nazwiska laureatów poznaliśmy już wcześniej, natomiast podczas uroczystej gali odbyło się oficjalne wręczenie wyróżnień. Wśród nagrodzonych znalazła się dr inż. Joanna Grzelczyk z naszego Wydziału.

Data dodania
Kategorie
W bazie żeglarskiej Politechniki Łódzkiej w Rogantach odbyły się XI Regaty o Puchar JM Rektora prof. Krzysztofa Jóźwika. W sportowej rywalizacji na wodach Jeziora Dargin wzięło udział 12 załóg reprezentujących wydziały i jednostki ogólnouczelniane PŁ.

Data dodania
Kategorie
Z ogromną radością informujemy, że dr inż. Joanna Grzelczyk z Instytutu Technologii i Analizy Żywności Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności jako jedyny naukowiec z Politechniki Łódzkiej została laureatką Stypendium Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego dla wybitnych młodych naukowców w edycji 2025!

Data dodania
Kategorie
Drodzy Kandydaci na studia! Miło nam się pochwalić sukcesem Wydziału w Rankingu Kierunków Studiów Perspektywy 2025.

Data dodania
Kategorie
Z radością informujemy o zawarciu umowy patronackiej między Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ a Zespołem Szkół Ponadpodstawowych nr 2 Centrum Kształcenia Zawodowego im. Tadeusza Kościuszki w Łowiczu.
Data dodania
Kategorie
Semestr letni 2024/2025
Data dodania
Kategorie
Szanowni Studenci
Podaję terminy zaliczeń przedmiotów

Data dodania
Kategorie
Prof. dr hab. Adriana Nowak otrzymała 16 czerwca b.r. nominację profesorską z rąk Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej . Profesor Nowak, zatrudniona w Katedrze Biotechnologii Środowiskowej Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ, otrzymała tytuł profesora nauk ścisłych i przyrodniczych w dyscyplinie biotechnologia, nadany decyzją Prezydenta RP w dniu 14 stycznia 2025 roku.

Data dodania
Kategorie
W dniach 9–10 czerwca 2025 r. na Politechnice Łódzkiej odbyła się IV edycja Międzynarodowej Konferencji „Biologically Active Compounds in Food” (BACIF 2025). Wydarzenie zgromadziło naukowców, ekspertów i przedstawicieli biznesu z całego świata, stając się ważnym forum wymiany wiedzy o substancjach bioaktywnych w żywności, suplementach i kosmetykach.
Data dodania
Kategorie
Semestr letni 2024/25

Data dodania
Kategorie
9 czerwca 2025 roku nasz Wydział uroczyście obchodził Jubileusz 75-lecia swojego powstania.

Data dodania
Kategorie
Mgr inż. Patryk Krakowiak, absolwent naszego Wydziału, jest współautorem przełomowej publikacji w prestiżowym czasopiśmie PNAS, a jego projekt został wyróżniony grantem American Heart Association Predoctoral Fellowship. Jego badania nad wirusem opryszczki pospolitej (HSV-1) mogą na zawsze odmienić sposób leczenia tej choroby.

Data dodania
Kategorie
Do konkursu zgłoszono 22 projekty z obszaru nauki, kształcenia, organizacji uczelni i współpracy międzynarodowej. Rektorzy wyróżnili trzy dobre praktyki – dwie naukowe i jedną dydaktyczną. Dwie z nich to inicjatywy naszego Wydziału.

Data dodania
Kategorie
Minigranty "COOPERATION", dostępne zarówno dla młodych, jak i doświadczonych naukowców, mają na celu rozwój współpracy oraz zwiększenie szans na pozyskiwanie środków zewnętrznych.

Data dodania
Kategorie
22-23 maja odbyła się XIII już edycja Coolturalnego Festiwal Piwa organizowana przez SKNCH Kollaps.