Dziennik Łódzki
Polityka
Badaczka z Politechniki Łódzkiej doceniona za rozwój innowacji w Polsce
Informator Lokalny
Badania naukowe Profesora Grażyny Budryn z Politechniki Łódzkiej wyróżnione prestiżową nagrodą
Kobieta
Badania naukowe Profesora Grażyny Budryn z Politechniki Łódzkiej wyróżnione prestiżową nagrodą
Express Ilustrowany
Łódź.pl
Na Wzniesieniach – gazeta mieszkańców Gminy Nowosolna
Byszewski Piknik Ekologiczny dla polskich i ukraińskich dzieci z Domów Dziecka
Dyplom z podziękowaniami
Polska Nauka
Naukowcy z Łodzi pracują nad technologią produkcji czarnego czosnku.
Forum Akademickie
W Łodzi powstaje technologia produkcji „czarnego złota”
Radio Łódź
Naukowcy PŁ pracują nad technologią produkcji “czarnego złota”
TVP 3 Łódź
Naukowcy z Politechniki Łódzkiej stworzyli zdrowe dania, które mają pomóc na różne schorzenia
TVP 3 Łódź
Łódzka nauka
Polskie Stowarzyszenie Pływania na Wodach Otwartych prowadzone przez studentkę naszego wydziału, Aleksandrę Bednarek, oraz Fundacja Płyńmy Razem zorganizowali drugą edycję imprezy Fajne Zawody Zimowego Pływania Zimno i Fajnie.
Dziennik Łódzki
Zimno i Fajnie – ekstremalne zawody pływackie na basenie zewnętrznym Aquaparku Fala
Nowy kierunek na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności - Ekotechnologie i bioprocesy
TVP Łódź
Rekrutacje na łódzkie uczelnie. Nowe kierunki na Uniwersytecie Łódzkim i Politechnice Łódzkiej
Łódź.pl
Studia w Łodzi. Rekrutacje na Uniwersytet Łódzki i Politechnikę Łódzką. Są nowe kierunki!
Badaczki z naszego Wydziału: dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka, dr inż. Joanna Grzelczyk i dr inż. Joanna Oracz, opracowały nowy rodzaj opakowań biodegradowalnych. Główny surowiec do ich produkcji to zmiażdżony miąższ - materiał odpadowy powstały podczas wytwarzania oliwy.
Życie Uczelni PŁ
Badania z Politechniki Łódzkiej w filmowym cyklu Łódzka Nauka
Teleexpress
Jadalne opakowania
TVP 3
Łódzka nauka
edukacja.dziennik.pl
Co zrobić z opakowaniami po żywności, żeby nie zatruwały środowiska? Zjeść
wnp.pl
Badaczki z Politechniki Łódzkiej stworzyły jadalne opakowania z wytłoków oliwek
kobieta.dziennik.pl
COŚ jadalnego z czegoś śmieciowego! Niezwykły wynalazek badaczek z Politechniki Łódzkiej
horecatrends.pl
Jadalne opakowania z wytłoków oliwek? Tak, powstały na uczelni w Łodzi
teleexpress.tvp.pl
Naukowcy z Politechniki Łódzkiej pracują nad biodegradowalnymi opakowaniami mogącymi zastąpić plastik
lodz.tvp.pl
Zespół badaczek z PŁ pracuje nad jadalnymi opakowaniami
pulshr.pl
Wynalazek polskich badaczek rozwiązuje kilka cywilizacyjnych problemów
scienceinpoland.pl
Badaczki z Politechniki Łódzkiej stworzyły jadalne opakowania z wytłoków oliwek
expressilustrowany.pl
Jadalne opakowania z wytłoków oliwek - oto wynalazek badaczek z Politechniki Łódzkiej
polityka.co.pl
Jadalne opakowania w walce z zaśmiecaniem. Wynalazek polskich uczonych
swiatoze.pl
Biodegradowalne naczynia z wytłoków z oliwek? Polskie badaczki docenione w konkursie
dlahandlu.pl
Badaczki z Politechniki Łódzkiej stworzyły jadalne opakowania z wytłoków oliwek
oiot.pl
Kolejny pomysł na jadalne opakowania. Tym razem z wytłoków oliwek
polishscience.pl
Jadalne opakowania i naczynia badaczek z Politechniki Łódzkiej
Gość Niedzielny
Jadalne opakowania i inne ekorozwiązania (pdf)
Dr inż. Joanna Grzelczyk z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ, dzięki dofinansowaniu z Narodowego Centrum Nauki (NCN), prowadziła badania nad prozdrowotnymi składnikami zielonego i prażonego ziarna kawy. Wyniki są bardzo interesujące.
Super Express
Ta kawa jest najzdrowsza. Polska badaczka rozwiała wątpliwości. Można pić nawet 4 filiżanki dziennie.
TVP World
Double espresso!: Polish scientist proves coffee’s health-promoting properties
Dzień Dobry TVN
Kawa jest zdrowa, ale trzeba unikać popularnych dodatków. "Zabieramy te prozdrowotne właściwości"
biotechnologia.pl
Badaczka z PŁ udowodniła prozdrowotne działanie kawy
Nauka w Polsce
Prozdrowotne właściwości kawy udowodnione przez badaczkę z PŁ
ddb24.pl
Badaczka z Politechniki Łódzkiej dowiodła prozdrowotnych właściwości kawy
Forbes Woman
Polskie Radio
Dr inż. Katarzyna Grzelak-Błaszczyk z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności uzyskała z NCN ponad 1,1 miliona złotych na realizację projektu „Potencjał kombinowanego procesu osmokoncentracja-fermentacja mlekowa w kształtowaniu profilu składników bioaktywnych nowych odmian cebul badany w modelu in-vivo”.
Życie Uczelni
Fermentowanie odwodnionej cebuli
Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii oraz Instytut Technologii i Analizy Żywności wspólnie z firmą Prokonsument Sp. z o.o., właścicielem profesjonalnego portalu informacyjnego FoodFakty.pl podpisały umowę o stałej współpracy.
Życie Uczelni
Dla dobra konsumentów
magazynNatura
Zespół badaczy z naszego Wydziału - Profesor Justyna Rosicka-Kaczmarek, Profesor. Tomasz Olejnik, prof. uczelni, dr inż. Karolina Miśkiewicz i dr inż. Gabriela Kowalska opracowali nowatorską metodę utrwalania miodu prze jego enkapsulację.
Niewidzialni.eu
Innowacyjne mikrokapsułki miodu z Łodzi
Życie Uczelni
Efekt pracy pszczół zamknięty w kapsułce
Nauka w Polsce
Naukowcy z Politechniki Łódzkiej wytworzyli innowacyjne mikrokapsułki miodu
Fakt
Zamknęli miód w kapsułkach. Wynalazek ma wzmacniać zdrowie i pomóc leczyć choroby.
Naukowcy z naszego Wydziału Prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn, Profesor Agnieszka Nowak i dr inż. Andrzej Jaśkiewicz opracowali innowacyjną technologię na otrzymywanie folii biodegradowalnej powstałej na bazie skrobi.
Gazeta Prawna
Skarb ze skrobi
Gazeta Prawna
Zimna plazma oraz folie. Oto zwycięskie wynalazki IX edycji konkursu „Eureka! DGP”
Radio Łódź
Folia biodegradowalna ze skrobi
Zespół badaczy w składzie Profesor Katarzyna Śliżewska, Profesor Tomasz Olejnik, dr inż. Marta Pietras (z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ) i dr inż. Magdalena Kmiotek (z Centrum Papiernictwa i Poligrafii PŁ) opracowali innowacyjny sposób zamiany zużytych opon w biodegradowalne opakowania.
Dzień dobry TVN
Polscy naukowcy znaleźli sposób na starą gumę.
Motorfocus
Papier z recyklingu opon – wynalazek łódzkich naukowców
Logistyka
Z opony w papier - polscy naukowcy z przełomowym odkryciem
Agronomist
Od gumy do papieru
iPolska.24
Na Politechnice Łódzkiej odzyskano celulozę ze zużytych opon. Pomogły uczynne bakterie
Puls biznesu
Bakterie wyprodukują papier z gumy
Młodzi w Łodzi
Patent na biodegradowalną folię z PŁ
Plusy dla biznesu
Papier z opon samochodowych
Perspektywy
Z myślą o bezpieczeństwie żywności
Młodzi w Łodzi
Z myślą o bezpieczeństwie żywności
Świat Druku
Biodegradowalne opakowania ze zużytych opon.
Dobre Wiadomości
Polacy opatentowali metodę, która „zjada gumę” i przetwarza ją w papier
Interia
Papier z recyklingu opon. Polacy odkryli przełomowy sposób.
Przegląd
Jakimi wynalazkami z ostatnich kilku lat Polacy mogą się pochwalić?
Gov.pl
Przekształcenie – od gumy do papieru
TVP 3 Łódź
Łódzcy naukowcy znaleźli sposób na wykorzystanie zużytych opon samochodowych
Nauka w Polsce
Przekształcenie – od gumy do papieru
Biotechnologia
Na PŁ opracowano metodę, która „zjada” gumę i przetwarza ją w papier
Świat Opon
Od gumy do papieru
AutomotiveSuppliers
Politechnika Łódzka: od gumy do papieru
TVP
Naukowcy z Łodzi przekształcili zużyte opony w papier
Radio Łódź
Papier z opon
Informacje o papierze uzyskiwanym z recyklingu opon, technologii stworzonej przez naukowców z naszego Wydziału
Radio Tok-FM (mp3)
Radio Pogoda (mp3)
Sposób przetwarzania zużytych opon w papier
Meloradio (mp3)
Reportaż o osiagnięciach nauki m.in. z PŁ o przetwarzaniu opon w celulozę bakteryjną
TVN24
Multidyscyplinarny zespół naukowców Katedry Biotechnologii Środowiskowej ora z Zakładu Ochron Osobistych Centralnego Instytutu Ochrony Pracy- Państwowego Instytutu Badawczego (CIOP – BIP) opracował aplikację Time4Mask pozwalającą dobrać odpowiedni wariant sprzętu ochrony układu oddechowego i czas jego bezpiecznego stosowania w szkodliwych warunkach pracy.
lodz.tvp.pl
Innowacyjna aplikacja stworzona na Politechnice Łódzkiej
Życie Uczelni
Aplikacja dobierze półmaskę
Radio Tok FM
W dniach 18-19 maja br. na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ odbyła się 10 jubileuszowa edycja Coolturalnego Festiwalu Piwa!
Pierwszy dzień festiwalu obfitował w ciekawe Wykłady i Warsztaty dotyczące piwnej tematyki. Drugi - poświęcony był Coolturalnej degustacji piw, które przygotowało Studenckie Koło Naukowe Chemików Kollaps.
Materiał z TV Toya
Naukowiec z Instytutu Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej dr inż. Bartosz Sekuła otrzymał w konkursie Sonata grant NCN na badania nad innowacyjnymi środkami ochrony roślin, przyjaznymi środowisku.
Życie Uczelni
W poszukiwaniu nowych środków ochrony roślin
TVP Łódź
Grant dla naukowca z Politechniki Łódzkiej. Badania nad środkami ochrony roślin
Radio ZET
Naukowcy z PŁ szukają nowych środków ochrony roślin
Doktoranci z Instytutu Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej zdobyli liczne nagrody na konferencjach naukowych zorganizowanych w czerwcu przez polskie środowiska naukowe.
Życie Uczelni
Konferencyjne sukcesy naszych doktorantów