Katedra Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności zajmuje się prowadzeniem badań naukowych, prac badawczo-rozwojowych oraz badań usługowych obejmujących swoim zakresem następujące dziedziny:
- gospodarkę surowcową,
- technologię i technikę przerobu buraków cukrowych,
- analitykę cukrowniczą,
- ochronę środowiska naturalnego
Podstawowym celem prac naukowych i badawczo-rozwojowych w dziedzinie technologii i techniki przerobu buraków cukrowych jest doskonalenie procesu technologicznego produkcji cukru z buraków, zapewniającego uzyskanie maksymalnej wydajności i wysokiej jakości cukru, przy równoczesnym obniżeniu kosztów produkcji.
Celem działania Katedry jest także opracowanie skutecznych metod zagospodarowania odpadów z przemysłu cukrowniczego w zakresie wytwarzania zielonej energii i zastępowania nawożenia mineralnego nawozami naturalnymi.
Zakres realizowanych prac Katedry obejmuje:
- dobór parametrów technologicznych dla poszczególnych procesów jednostkowych oraz opracowywanie wytycznych technologicznych do przerobu surowca o zmiennej jakości,
- opracowywanie wytycznych technologicznych dotyczących konstrukcji aparatów i urządzeń technologicznych dla cukrownictwa,
- badania i ocenę nowych aparatów i urządzeń dla potrzeb przemysłu cukrowniczego,
- opracowywanie technologii produkcji nowych gatunków cukru,
- badania, ocenę i dobór materiałów pomocniczych wykorzystywanych w procesie produkcji cukru takich jak: tkaniny i włókniny filtracyjne, kamień wapienny, koks, węgiel itp.,
- opracowywanie sposobów ograniczenia wtórnych zakażeń mikrobiologicznych cukru ze szczególnym uwzględnieniem jakości powietrza i warunków sanitarno-higienicznych urządzeń i pomieszczeń produkcyjnych,
- ograniczenie zużycia nośników energetycznych w procesie produkcji cukru,
- opracowywanie racjonalnych układów cieplno-technologicznych cukrowni,
- doskonalenie gospodarki cieplno-energetycznej w cukrowni.