Programy kształcenia na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności są unikatowe wśród wyższych uczelni technicznych w Polsce. Cechuje je interdyscyplinarność, co gwarantuje przygotowanie specjalistów, którzy potrafią łączyć wiedzę chemiczną, biologiczną i inżynieryjno-techniczną. Odpowiedzią na aktualne potrzeby zmieniającego się rynku pracy jest stałe doskonalenie programów kształcenia oraz uruchamianie nowych kierunków studiów, przygotowujących wysoko wyspecjalizowaną kadrę inżynierską.
Wydział BiNoŻ ma w swojej ofercie sześć nowoczesnych kierunków studiów oraz kilkanaście specjalności i kierunków dyplomowania na poziomie studiów inżynierskich i magisterskich, w tym studia w języku angielskim.
Na kierunku Biotechnologia przygotowujemy absolwentów do pracy w przemyśle biotechnologicznym, spożywczym i farmaceutycznym, oferując specjalności biotechnologia molekularna i biochemia techniczna, technologia fermentacji i mikrobiologia techniczna oraz biotechnologia żywności. Uczymy też samodzielnego planowania i prowadzenia badań, dzięki czemu absolwenci dobrze sprawdzają się także w laboratoriach badawczych,
diagnostycznych oraz w działach naukowo-badawczych.
Odpowiednikiem kierunku biotechnologia są studia w języku angielskim Industrial Biotechnology, realizowane w ramach International Faculty of Engineering IFE (Centrum Kształcenia Międzynarodowego). Studenci tego kierunku na
pierwszym stopniu studiów spędzają obowiązkowo jeden semestr w partnerskich uczelniach zagranicznych. Na obu stopniach studiów mają do wyboru specjalności Molecular Biotechnology and Technical Biochemistry oraz Fermentation Technology and Technical Microbiology.
W ramach kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka studenci poznają zasady prowadzenia procesów technologicznych i biotechnologicznych w produkcji żywności, w tym metody utrwalania i przechowywania żywności. Uczą się wdrażać i nadzorować produkcję żywności oraz poznają wymogi prawidłowego żywienia człowieka. Swoje kompetencje rozwijają na specjalnościach technologia żywności, analiza i ocena żywności oraz chemia żywności i surowców kosmetycznych.
Studenci kierunku Technologia Kosmetyków, studiów drugiego stopnia o profilu praktycznym, uczą się organizować oraz nadzorować produkcję kosmetyków bezpiecznych dla konsumentów, poznają zasady wprowadzania nowych produktów na rynek. Kompetencji takich oczekują firmy zajmujące się wytwarzaniem, badaniem i dystrybucją kosmetyków oraz surowców kosmetycznych, gabinety kosmetyczne, a także laboratoria badawczo-rozwojowe z branży farmaceutycznej i chemicznej.
Kierunek Menedżer Żywności i Żywienia daje możliwość ukończenia technicznych studiów licencjackich o profilu praktycznym.
Dzięki temu zyskasz pogłębioną znajomość zagadnień z zakresu technologii żywności i żywienia, jak i zarządzania i marketingu. W przyszłości będziesz mógł zarządzać obsługą firm gastronomicznych z branży hotelarskiej, kateringowej, agroturystycznej, itp., a także przygotowywać ofertę handlową dla różnych grup odbiorców. Konstruowanie posiłków zgodnie z zaleceniami żywieniowymi i dietetycznymi nie będzie miało przed Tobą tajemnic. Z powodzeniem poprowadzisz produkcję gastronomiczną w oparciu o systemy kontroli jakości, a także pokierujesz pracą zespołu pracowników.
Osoby zainteresowane rozwiązaniami pro-ekologicznymi, zielonymi technologiami, ochroną klimatu, bioenergetyką oraz strategiami zrównoważonego rozwoju mogą wybrać Ekotechnologie i Bioprocesy. To jedyny w Polsce, interdyscyplinarny kierunek studiów oparty o współpracę z przemysłem, łączący zagadnienia z biotechnologii przemysłowej, inżynierii środowiska oraz ekoprojektowania. Zyskasz tu wiedzę
z zakresu projektowania linii technologicznych, technologii oczyszczania ścieków, zagospodarowania odpadów, technologii biotransformacji, odnawialnych źródeł energii oraz aspektów prawnych i środowiskowych. Odwiedzisz zakłady przemysłowe i nabędziesz pożądane na rynku pracy umiejętności praktyczne.
Po ukończeniu studiów magisterskich absolwenci mają możliwość rozwoju naukowego w Interdyscyplinarnej Szkole Doktorskiej PŁ, gdzie mogą podejmować projekty badawcze pod okiem najlepszych naukowców oraz w ramach międzynarodowego środowiska naukowego. Na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności prowadzimy badania w dyscyplinie naukowej Technologia Żywności i Żywienia w dziedzinie Nauki Rolnicze. Ponadto Wydział promuje ideę kształcenia przez całe życie, czemu służy bogata oferta studiów niestacjonarnych, podyplomowych i kursów dokształcających.
Prowadzona przez Wydział działalność dydaktyczna spełnia najwyższe kryteria jakościowe, czego wyrazem są certyfikaty, nagrody i wyróżnienia.
Wszystkie kierunki kształcenia na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności są regularnie poddawane ocenie przez komisje akredytacyjne. Przeprowadzona przez Polską Komisję Akredytacyjną ocena instytucjonalna potwierdziła prawidłowe funkcjonowanie wewnętrznego systemu zapewniania jakości kształcenia, zarówno w odniesieniu do studiów inżynierskich i magisterskich, jak i studiów podyplomowych i doktoranckich.
Kierunek biotechnologia został laureatem „Konkursu o milion” Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego, dla wydziałów, które kształcenie studentów opierają na trzech mocnych fundamentach: najnowszej wiedzy, zdobywaniu umiejętności oraz kompetencji społecznych, poszukiwanych przez pracodawców i potrzebnych do rozpoczęcia kariery naukowej lub zawodowej.
Rada Główna Nauki i Szkolnictwa Wyższego uznała zestaw efektów kształcenia opracowany przez Wydział BiNoŻ za wzorcowy.