Ruszyło głosowanie w Łódzkim Budżecie Obywatelskim. Do tegorocznej edycji zgłoszony został projekt "Zmieniamy okolice Politechniki Łódzkiej – Żeromskiego i Stefanowskiego. Komfort + Zieleń + Bezpieczeństwo" (nr P 092 SP).
Aktualności

Data dodania
Kategorie
Studenci, przed wami wyjątkowa edycja wyjazdu integracyjnego – Delta 2025!

Data dodania
Kategorie
1 października 2025 r. (środa) na naszym Wydziale w audytorium S-7 im. prof. Stanisława Zagrodzkiego odbyła się uroczysta immatrykulacja studentów I roku I stopnia na kierunku Biotechnologia, Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, Menedżer Żywności i Żywienia oraz studiów II stopnia na kierunku Biotechnologia, Technologia Żywności i Żywienie Człowieka oraz Technologia Kosmetyków.

Data dodania
Kategorie
Lista TOP 2% stanowi prestiżowe wyróżnienie dla wiodących naukowców na świecie, którzy reprezentują ok. 2% wszystkich badaczy. Zestawienie obejmuje znormalizowane dane dotyczące cytowań, indeksu Hirscha oraz szerokiego zakresu wskaźników bibliometrycznych. Naukowcy są klasyfikowani w 22 dziedzinach naukowych i 174 dyscyplinach.

Data dodania
Kategorie
Katedra Biotechnologii Środowiskowej z Wydziału BiNOŻ stoisko prezentujące jak olbrzymi potencjał do zastosowania w kosmosie posiadają glony.

Data dodania
Kategorie
Do 11 października mają czas młodzi chemicy na zgłoszenie swoich prac do 15. jubileuszowej edycji prestiżowego konkursu „Złoty Medal Chemii 2025”, organizowanego przez Instytut Chemii Fizycznej PAN (IChF PAN) w Warszawie we współpracy z firmą DuPont, jednym z czołowych koncernów chemicznych na świecie. Autorzy najlepszych prac licencjackich lub inżynierskich w dziedzinie chemii oraz z pogranicza chemii i biologii lub chemii i fizyki, mają szansę otrzymać Złoty Medal Chemii oraz nagrody pieniężne.

Data dodania
Kategorie
W dniach 4–5 września 2025 r. na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej odbyło się ogólnopolskie spotkanie instytucji współpracujących z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

Data dodania
Kategorie
Dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej dr hab. Edyta Gendaszewska-Darmach, prof. uczelni, zaprasza na uroczystą inaugurację roku akademickiego 2025/2026.

Data dodania
Kategorie
Z przyjemnością informujemy, że mgr Tomasz Grzyb z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, realizujacy pracę doktorską w Katedrze Biotechnologii Środowiskowej, uzyskał finansowanie na realizację międzynarodowego projektu badawczego pt. „Searching for Ways to Understand and Reduce the Ragweed Invasion in the V4+ Region”.

Data dodania
Kategorie
Koordynatorzy Dyscyplin NCN przedstawili listy rankingowe działań zakwalifikowanych do finansowania w ramach konkursu MINIATURA. Ogłoszona właśnie czwarta odsłona wyników dotyczy wniosków złożonych do NCN w maju. Podstawowym celem konkursu MINIATURA jest wsparcie krótkich działań naukowych służących przygotowaniu przyszłych projektów badawczych – zarówno krajowych, jak i międzynarodowych.

Data dodania
Kategorie
Z okazji 80-lecia Politechniki Łódzkiej oraz 30-lecia Stowarzyszenia Wychowanków PŁ zapraszamy absolwentów i przyjaciół uczelni na niezapomniany bal w eleganckich wnętrzach Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej (ul. Tymienieckiego 22G, Łódź).

Data dodania
Kategorie
Wciąż możecie rozpocząć studia na Politechnice Łódzkiej! To szansa dla tych, którzy nie zdążyli w pierwszym naborze, zmienili zdanie albo chcą spróbować sił na innym kierunku.

Data dodania
Kategorie
Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi zaprasza do udziału w XII edycji Konkursu "Ekologiczny magister i doktor”.

Data dodania
Kategorie
14 lipca 2025 r. na naszym Wydziale odbyło się uroczyste otwarcie nowej Pracowni Badań Właściwości Technologicznych Buraka Cukrowego, Tekstury Żywności oraz Właściwości Mechanicznych Opakowań.

Data dodania
Kategorie
Nasi studenci z Koła Naukowego Kollaps wzięli udział w finale prestiżowego, międzynarodowego konkursu perfumeryjnego Mouillette d’Argent, który co roku odbywa się w Barcelonie. Tegoroczna edycja poświęcona była wyjątkowemu składnikowi – czystkowi, roślinie śródziemnomorskiej o ciepłym, żywicznym aromacie.