Tematyka prac naukowo–badawczych w Katedrze Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
Technologia produkcji cukru
- Ocena skuteczności i efektywności przebiegu procesu produkcji cukru – analiza procesów jednostkowych,
- Przetwarzanie surowca o obniżonej wartości technologicznej,
- Badania wpływu procesu technologicznego i środowiska produkcji w cukrowni na mikrobiologiczne bezpieczeństwo i jakość cukru, wysłodków oraz melasu,
- Określenie przyczyn obniżenia właściwości filtracyjnych soków cukrowniczych,
Analityka cukrownicza
- Wykorzystanie osadu saturacyjnego jako odkwaszającego dodatku do gleby,
- Zużycie siarki w procesie produkcji a jakość i bezpieczeństwo cukru białego jako produktu wysokiej jakości pozbawionego alergenów.
Mikrobiologia
- Zmiany wielkości parametrów chemicznych oraz stopnia mikrobiologicznego zanieczyszczenia soku gęstego podczas jego magazynowania,
- Potencjał nanocząstek zbudowanych z poli(2-izopropenylo-2-oxazoliny) i poliestrów w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności,
- Monitorowanie czystości mikrobiologicznej procesu produkcji cukru w aspekcie bezpieczeństwa żywności,
- Ocena mikrobiologiczna zdegradowanego buraka cukrowego.