Katedra Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności Politechniki Łódzkiej prowadzi prace prac naukowo – badawcze w następujących zakresach:
1. Cukier inwertowany otrzymany w wyniku kwasowej hydrolizy sacharozy jako substrat do produkcji w przemyśle spożywczym
2. Metody oznaczania soli wapniowych – optymalizacja i automatyzacja.
3. Przestrzenna dyslokacja sacharozy i niecukrów w korzeniu buraka cukrowego.
4. Identyfikacja w cukrze ciał obcych oraz substancji nierozpuszczalnych w wodzie.
5. Ocena stosowanych tworzyw sztucznych w kontekście minimalizacji ryzyka wybuchu pyłu cukrowego.
6. Wykorzystanie liści buraka cukrowego w aspekcie dekarbonizacji.
7. Określenie parametrów cukru białego oraz warunków jego przechowywania w silosach wyposażonych w ogrzewanie ścian, klimatyzację oraz zamknięty obieg powietrza oraz (ewentualnie) w silosach bez klimatyzacji
i obiegu zamkniętego.
8. Przerób buraków cukrowych o pogorszonej wartości technologicznej.
9. Badanie soku gęstego kierowanego na odkład i kierowanego do produkcji w aspekcie wpływu soli wapniowych na proces filtracji.
10. Wpływ granulacji cukru na jakość pasty zarodowej oraz otrzymywanego z niej cukru białego.
11. Określenie wpływu wybranych związków chemicznych na przeżywalność drobnoustrojów w wodach krążących w cukrowni w obiegach zamkniętych.
12. Opracowanie metody zmniejszenia strat sacharozy w procesie ekstrakcji cukru z krajanki buraczanej w ekstraktorze wieżowym.
13. Optymalizacja procesu wysładzania błota defekosaturacyjnego oraz kontrola efektywności pracy pras filtracyjnych w kontekście zawartości cukru i suchej substancji.
14. Wpływ dawkowania siarki w procesie technologicznym produkcji cukru na jego jakość i bezpieczeństwo jako gotowego wyrobu pozbawionego alergenów.
15. Wpływ sposobu podgrzewania cukrzycy III przed wirowaniem na uzyskiwaną jakość mączki III.
16. Wykorzystanie odpadów z przemysłu cukrowniczego jako alternatywa dla nawozów mineralnych.
17. Wytypowanie źródeł zakażenia oraz opracowanie sposobu inaktywacji bakterii wytwarzających substancje śluzowe w procesie produkcji cukru białego.
18. Zamiany wielkości parametrów chemicznych oraz stopnia mikrobiologicznego zanieczyszczenia soku gęstego podczas jego przechowywania w zbiornikach.
19. Zbadanie możliwości efektywniejszego wykorzystania korzeni buraków cukrowych o wyższej wartości przemysłowej.
20. Określenie wpływu poziomu jonu amonowego w kondensatach
stosowanych na wirówce na zawartość tego jonu w cukrze białym.
21. Jakość produktu ubocznego – osadów z czyszczenia i mycia buraków pod kątem ich wykorzystania do prac rekultywacyjnych i makroniwelacyjnych lub do poprawy jakości ziemi.