Lider Zespołu:
dr hab. inż. Robert Klewicki, prof. uczelni - tel. 34-54, robert.klewicki@p.lodz.pl
Pracownicy naukowi:
dr hab. inż. Monika Kosmala - tel. 27-79, monika.kosmala@plodz.pl
dr inż. Katarzyna Grzelak-Błaszczyk - tel. 27-81, katarzyna.grzelak-blaszczyk@p.lodz.pl
dr inż. Joanna Milala - tel. 27-80, joanna.milala@p.lodz.pl
dr inż. Elżbieta Karlińska – tel. 27-74, elzbieta.karlinska@p.lodz.pl
dr inż. Michał Sójka - tel. 27-88, michal.sojka@p.lodz.pl
Pracownicy inżynieryjno-techniczni
mgr inż. Agnieszka Hejduk - tel. 27-73, 27-78, agnieszka.milczarek@p.lodz.pl
Ewa Chruściel - tel. 27-73, 27-78, ewa.chrusciel@p.lodz.pl
Tematyka badawcza
- Nowe technologie dotyczące prebiotyków, ze szczególnym uwzględnieniem produktów transglikozylacji, w tym oligosacharydów.
- Oznaczanie oraz ocena właściwości wybranych grup substancji polifenolowych (antocyjanów, flawanoli, flawan-3-oli, tanin hydrolizujących) metodą HPLC.
- Wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu owocowo-warzywnego jako surowców do produkcji preparatów biokomponentów i błonnika pokarmowego.
- Ekstrakcja związków polifenolowych oraz ich oczyszczanie z zastosowaniem chromatografii niskociśnieniowej i SEC.
- Badanie wpływu odwadniania osmotycznego na materiał roślinny.
- Analiza metabolitów związków polifenolowych
- Analiza składników ścian komórkowych
Działalność dydaktyczna
Studia inżynierskie i magisterskie: Technologia żywności, Analiza żywności, Żywność specjalna, Ocena jakości środków spożywczych i używek, Instrumentalne metody analizy żywności, Laboratorium analiz specjalistycznych, prace dyplomowe inżynierskie i magisterskie.
Działalność usługowa
- Oznaczanie podstawowego składu chemicznego produktów spożywczych (zawartość wody, suchej substancji, popiołu, białka, tłuszczu, sacharydów, wybranych składników mineralnych i witamin) metodami klasycznymi i instrumentalnymi.
- Oznaczanie zawartości składników żywności, leków i pasz metodami HPLC.
- Oznaczanie zawartości konserwantów, naturalnych i syntetycznych środków słodzących w napojach i przetworach.
- Oznaczanie zawartości związków polifenolowych w produktach spożywczych (barwników antocyjanowych, flawonoli, tanin skondensowanych i hydrolizujących) metodami chromatograficznymi HPLC-DAD.
- Oznaczanie błonnika pokarmowego.
Aparatura badawcza
- Chromatografy cieczowe analityczne: UHPLC lub HPLC firm Dionex, Shimadzu, Knauer wyposażone w detektory DAD, UV-Vis, FD, RI, EC, MS.
- Preparatywny chromatograf cieczowy HPLC firmy KNAUER wyposażony w detektor UV-Vis
- Spektrometr masowy Q-Exactive OrbitrapTM (Thermo Fisher)
- Chromatograf gazowy GC-FID (Shimadzu)
- Aparat FIBERTEC do oznaczania błonnika pokarmowego
- Spektrofotometry UV-Vis, Vis
- Spektrometr FTIR Nicolet iS – Thermo Fisher Scientific
- Ekstraktor ciśnieniowy ASE Dionex 350
- Ekstraktor Soxtec FOSS 8000
- Koncentrator próżniowy ScanSpeed
- Laboratoryjna wyparka do pracy ciągłej Heidolph Hei-Vap
- Techniczny ekstraktor perkolacyjny i immersyjny