Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności gospodarzem spotkania instytucji współpracujących z EFSA

Data dodania
Kategorie

W dniach 4–5 września 2025 r. na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej odbyło się ogólnopolskie spotkanie instytucji współpracujących z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

Image

Uczestników wydarzenia powitali prof. dr hab. inż. Łukasz Albrecht, Prorektor PŁ ds. nauki, oraz dr n. med. Paweł Grzesiowski, Główny Inspektor Sanitarny. W swoich wystąpieniach podkreślili oni wagę naukowych podstaw w procesach decyzyjnych dotyczących zdrowia publicznego oraz znaczenie współpracy międzyinstytucjonalnej w zapewnianiu wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywności.

W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele: Politechniki Łódzkiej, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Instytutu Genetyki Roślin PAN, Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego – PIB, Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB, Akademii Górniczo-Hutniczej, Politechniki Warszawskiej oraz Instytutu Ochrony Roślin – PIB. Instytucje te są wpisane na listę art. 36 EFSA, co potwierdza ich kompetencje do realizacji badań i analiz wspierających europejski system bezpieczeństwa żywności.

Podczas obrad omawiano m.in. aktualne działania podejmowane w ramach współpracy z EFSA, perspektywy w obszarze oceny ryzyka związanego z żywnością, rozwój narzędzi komunikacji w zakresie zdrowia publicznego, a także innowacyjne metody analizy danych, w tym wykorzystanie sztucznej inteligencji do systematycznych przeglądów literatury naukowej. Zaprezentowano również doświadczenia poszczególnych jednostek naukowych, ich potencjał badawczy oraz przykłady zrealizowanych projektów.
Spotkanie stanowiło ważne forum wymiany doświadczeń między polskimi instytucjami naukowymi i badawczymi a EFSA. Wnioski i rekomendacje wypracowane podczas dyskusji przyczynią się do dalszego umacniania pozycji Polski w europejskiej sieci naukowej działającej na rzecz zdrowia konsumentów i jakości żywności.

Strona dziala - zabbix