Uroczyste posiedzenie Senatu z okazji 79. rocznicy powstania Politechniki Łódzkiej

Data dodania
Kategorie

W wygłoszonym przemówieniu JM Rektor profesor Krzysztof Jóźwik przedstawił kluczowe elementy, które budowały wysoką pozycję Politechniki Łódzkiej w ostatnim czasie. 

Image

Wymieniając sukcesy mijającej kadencji (2020-2024) Rektor profesor Jóźwik przypomniał  m.in. doskonałe wyniki ewaluacji działalności naukowej za lata 2017-2021. Na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ obecni są przedstawiciele trzech dyscyplin, które otrzymały najwyższą kategorię A+ - inżynieria chemiczna, nauki chemiczne oraz technologia żywności i żywienia.

Podsumowując wysoką pozycję Politechniki Łódzkiej w rankingach Profesor Krzysztof Jóźwik wskazał, że w rankingu World’s Top 2% Scientist 2023 jest aż 42 naukowców z Politechniki Łódzkiej. W tym zacnym gronie znajduje się aż dziewięciu badaczy z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Są to: prof. dr hab. Beata Gutarowska, prof. dr hab. inż. Danuta Kalemba, prof. dr hab. inż. Dorota Kręgiel, prof. dr. hab. inż. Katarzyna Śliżewska, dr hab. inż. Sebastian Borowski, prof. uczelni, dr hab. inż. Anna Bujacz, prof. uczelni, dr hab. inż. Małgorzata Piotrowska, prof. uczelni, dr hab. inż. Anna Podsędek, prof. uczelni oraz dr Roland Wohlgemuth.


W trakcie uroczystości po raz pierwszy wręczona została Nagroda Rady Naukowej Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej (słuchacze IV roku studiów), której celem jest finansowe wsparcie doktorantów, mających w swym dorobku publikacje w najlepszych renomowanych czasopismach naukowych.
W gronie nagrodzonych znalazła się mgr inż. Ewelina Sobolewska (II miejsce – 3 tys. zł), reprezentująca dyscyplinę inżynieria chemiczna. Pani Sobolewska pisze swoją rozprawę doktorską pod kierunkiem dr hab. inż. Sebastiana Borowskiego, prof. uczelni z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ. 
Ostatnim akcentem tego wydarzenia było uroczyste otwarcie w budynku Alchemium (na parterze) wystawy prezentującej sylwetkę Profesor Jadwigi Jakubowskiej, polskiej badaczki, wybitnej mikrobiolog, zasłużonej dydaktyk oraz pierwszej uczonej uhonorowanej tytułem i godnością doktora honoris causa Politechniki Łódzkiej. Profesor Jakubowska stworzyła podwaliny dla mikrobiologii technicznej na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ (dawnej Chemii Spożywczej).

Image
Image
Image
Image

Strona dziala - zabbix