30 września 2024 r. (poniedziałek) na naszym Wydziale w audytorium S-7 im. prof. Stanisława Zagrodzkiego odbyła się uroczysta immatrykulacja studentów I roku I stopnia na kierunku Biotechnologia, Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, Menedżer Żywności i Żywienia oraz studiów II stopnia na kierunku Biotechnologia, Technologia Żywności i Żywienie Człowieka oraz Technologia Kosmetyków.
W uroczystości wzięli udział Studenci, Władze Wydziału, Dyrektorzy Instytutów i Kierownicy Katedr oraz wykładowcy z Centrum Nauczania Matematyki i Fizyki PŁ. Nie zabrakło także reprezentantów organizacji studenckich działających na naszym Wydziale (Wydziałowej Rady Samorządu Studenckiego i kół naukowych: Kollaps, Ferment i Biomass) oraz Stowarzyszenia Studentów BEST PŁ.
Immatrykulację uświetnił wykład inauguracyjny dr hab. inż. Katarzyny Grzelak-Błaszczyk pt. „Żywność a choroby cywilizacyjne”. Wykład obejmował zagadnienia dotyczące chorób cywilizacyjnych, czynników wpływających na ich rozwój w Polsce i na świecie. W trakcie wykładu poszukiwano odpowiedzi na pytanie: W jak sposób żywność i żywienie może przeciwdziałać chorobom XXI wieku?
Uroczystość zakończyło tradycyjne Gaudeamus Igitur.