Uroczysta immatrykulacja studentów II stopnia połączona z zakończeniem studiów przez absolwentów z trzech ostatnich lat

Data dodania
Kategorie

25 lutego 2023 r (sobota) na naszym Wydziale odbyła się uroczysta immatrykulacja studentów II stopnia na kierunku Biotechnologia, Technologia Żywności i Żywienie Człowieka oraz Technologia Kosmetyków. Wydarzenie to było połączone z uroczystym zakończeniem studiów przez absolwentów Wydziału  z lat 2019/2020; 2020/2021 oraz 2021/2022.

Image

W uroczystości wzięli udział nowo przyjęci studenci studiów II stopnia, absolwenci, władze Wydziału, opiekunowie kierunków studiów oraz przedstawiciele kadry akademickiej.

Wykład inauguracyjny pt. „Praktyczne wykorzystanie komórek zwierzęcych” wygłosiła dr hab. inż. Małgorzata Zakłos-Szyda, prof. uczelni, która przybliżyła wykorzystanie hodowli komórek zwierzęcych nie tylko w badaniach podstawowych i przedklinicznych, jak np. analiza aktywności biologicznej różnych związków w warunkach in vitro, ale także do tworzenia produktu spożywczego zwanego cultivated meat lub lab-grown meat, czyli mięsa otrzymywanego w bioreaktorach. Komórki macierzyste wyizolowane z pobranych od zwierząt niewielkich fragmentów tkanek (mięśniowej czy tłuszczowej) są namnażane, różnicowane 
i zasiedlane  w bioreaktorach na specjalnych jadanych nośnikach. Takie nowe podejście technologiczne pozwala na pozyskiwanie różnych gatunków mięsa w sposób zmniejszający wykorzystanie zwierząt hodowlanych, a także na tworzenie nowych produktów bazujących na białku zwierzęcym, uzyskanym w bioreaktorach, które mogłyby potencjalnie być spożywane przez wegan czy wegetarian.

Uroczystość zakończyło wspólne odśpiewanie „Gaudeamus Igitur”. Po części oficjalnej był także czas na wspólne zdjęcia, drobny poczęstunek i spotkania w gronie znajomych z czasów studenckich.


 

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Strona dziala - zabbix