Dokument dotyczący współpracy dnia 4 grudnia 2025 roku podpisali: Dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ dr hab. Edyta Gendaszewska-Darmach, prof. uczelni, a z ramienia Polmos Żyrardów Sp. z o.o. Członek Zarządu Mirosław Izdebski.
Na mocy podpisanej umowy Polmos Żyrardów zobowiązuje się do długotrwałej współpracy badawczej z jednostkami Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, w szczególności z Instytutem Technologii Fermentacji i Mikrobiologii.
Firma zapewni możliwość odbywania praktyk studenckich i wizyt studyjnych, realizacji prac inżynierskich i magisterskich oraz fundowania corocznych nagród za najlepsze prace dotyczące technologii fermentacji realizowane w Instytucie.
Polmos Żyrardów sp. z o.o. jest częścią międzynarodowej Grupy Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), która skupia ponad 60 luksusowych marek z całego świata. Firma realizuje ambitny plan zrównoważonego rozwoju, koncentrując się na kilku kluczowych obszarach, w tym na zdecydowanej redukcji emisji CO2, przejściu na certyfikowaną produkcję organiczną oraz wprowadzeniu ekologicznych opakowań.
Ważnym elementem współpracy jest także fakt, że Polmos Żyrardów jest aktywnym członkiem Rady Biznesu przy Wydziale, co podkreśla zaangażowanie firmy w rozwój innowacji i kształcenie przyszłych specjalistów.