4 listopada 2025 roku odbyło się posiedzenie Rady Biznesu Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, które zgromadziło przedstawicieli świata nauki i biznesu współpracujących z naszym Wydziałem.
Do grona Rady dołączyli nowi członkowie - przedstawiciele firmy McCormick, Małgorzata Nowakowska (Global Quality Services Director) oraz Dominik Jarocki (Global Delivery Lead - Global Data & eBusiness Collaboration).
W trakcie spotkania omówiono dotychczasową współpracę Wydziału z przedsiębiorstwami w obszarach badań i rozwoju oraz kształcenia studentów. Wśród firm współpracujących znalazły się m.in. Millano Group, Drink ID, Lubella, Colian, Kilargo, Łysoń, Biotechnika, KGS S.A., LVMH Belvedere Vodka, Animex Foods, Elfa Pharm, FoodHub, Browin, Vimax oraz Krajowa Grupa Spożywcza. Partnerzy angażują się w realizację wspólnych projektów badawczych, fundują nagrody dla studentów, organizują wizyty studyjne, staże i programy mentoringowe.
Jednym z najważniejszych celów spotkania było wspólne poszukiwanie kluczowych dla rynku pracy efektów uczenia się oraz omówienie możliwości włączenia partnerów zewnętrznych w realizację programów kształcenia. Dzięki aktywnemu zaangażowaniu członków Rady planujemy wzbogacić ofertę edukacyjną o elementy praktyczne i budować trwałą synergię pomiędzy kształceniem akademickim a potrzebami rynku pracy.
Podczas warsztatowej części spotkania, moderowanej przez prof. Agnieszkę Nowak, Prodziekan ds. Kształcenia, uczestnicy wzięli udział w ćwiczeniach typu World Café i Brainwriting, których celem było zidentyfikowanie i doprecyzowanie efektów uczenia się najistotniejszych z perspektywy gospodarki. Dyskusje koncentrowały się na kompetencjach praktycznych, innowacyjności oraz umiejętnościach miękkich, które zwiększają konkurencyjność absolwentów na rynku pracy.
W spotkaniu wzięli udział:
Renata Dębowska , Szef Centrum Naukowo-Badawczego
Dr Irena Eris S.A.
Małgorzata Gwiazda-Lowry, Dyrektor Personalny
Mirosław Izdebski, Dyrektor Generalny VP Operation, Członek Zarządu,
Łukasz Ściubak, Kierownik Działu Energetyki i Automatyki Destylarni
LVMH Belvedere Vodka PL Zyrardow
Michał Gugała, General Menager
Maga Cosmetics
Stanisław Franczak, Prezes Zarządu
Bioceum Prosta Spółka Akcyjna
Marcin Jaros
Pasieka Jaros Sp. z o.o.
Anna Kołczyk , Dyrektor ds. Badań i Rozwoju
Edyta Struzik, HR manager
Agnieszka Perliceusz, product manager
Food Hub S.A (dawniej Pamapol. S.A.)
Dr inż. Krzysztof Makowski, Dyrektor Działu B+R
Biotechnika
Mariusz Opoka, Dyrektor Operacyjny
Gospodarstwo Pasieczne Łysoń sp. z o.o.
Dr inż Szymon Powałowski
JHJ Sp. z o.o.
Maciej Spuś
Polfarmex
Monika Szymańska, Technolog
Drink Id
Paweł Włochacz, Dyrektor ds. Rozwoju
Elfa Pharm Sp. z o.o.
Ewa Zdziemborska-Jatczak , Dyrektor
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za zaangażowanie i cenne wskazówki, które pozwolą jeszcze lepiej dopasować naszą ofertę kształcenia do oczekiwań dynamicznie zmieniającego się rynku pracy.