Minigranty "COOPERATION", dostępne zarówno dla młodych, jak i doświadczonych naukowców, mają na celu rozwój współpracy oraz zwiększenie szans na pozyskiwanie środków zewnętrznych.
Komisja konkursowa, powołana przez Dziekana i składająca się z przedstawicieli wszystkich Instytutów i Katedr Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, dokonała oceny merytorycznej złożonych projektów.
W trakcie naboru wpłynęły 4 wnioski, z których wszystkie uzyskały pozytywną ocenę formalną. Granty przyznano 2 najwyżej ocenionym wnioskom. Ocena merytoryczna wniosków o finansowanie została dokonana w oparciu o następujące kryteria:
- dorobek naukowy wskazanych 3 członków zespołu w postaci publikacji (1-5 pkt.)
- oryginalność, innowacyjność i poziom merytoryczny uwzględniające ocenę czy planowane w projekcie działania mają szansę na przyznanie środków zewnętrznych po przeprowadzeniu badań założonych w proponowanym wniosku (1-5 pkt.),
- uzasadnienie prowadzenia badań zgodnych z zasadą współpracy i interdyscyplinarności (1-5 pkt.),
- możliwość wykonania planowanych badań zgodnie z harmonogramem oraz przedstawionym kosztorysem (1-5 pkt.).
Do finansowania zakwalifikowano następujące projekty:
"Colostrum klaczy jako surowiec aktywny w kosmetykach"
dr hab. inż. Anna Wajs-Bonikowska (kierownik) (Instytut Surowców Naturalnych i Kosmetyków),
prof. dr hab. inż. Katarzyna Śliżewska (Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii ),
dr hab. inż. Joanna Oracz (Instytut Technologii i Analizy Żywności);
"Wpływ mikroplastiku gumowego na mikrobiotę przewodu pokarmowego człowieka"
dr hab. inż. Joanna Berłowska, prof. uczelni (kierownik) (Katedra Biotechnologii Środowiskowej),
dr inż. Ilona Motyl (Katedra Biotechnologii Środowiskowej),
dr inż. Weronika Cieciura-Włoch (Katedra Biotechnologii Środowiskowej),
dr inż. Anna Otlewska (Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii),
dr hab. inż. Katarzyna Rajkowska, prof. uczelni (Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii),
dr hab. inż. Małgorzata Zakłos-Szyda, prof. uczelni (Instytutu Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej);
Gratulujemy zwycięskim zespołom badawczym i dziękujemy wszystkim uczestnikom za nadesłane projekty!