Zapraszamy do obejrzenia drugiego odcinka cyklu "Smaki nauki". Tym razem tematem jest chleb, a rozmówczynią dr hab. inż. Anna Diowksz, prof. uczelni z Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii naszego Wydziału.
Dlaczego polski chleb jest tak smaczny? Na czym polegają jego specyfika, właściwości i sposób wypieku? Na te i wiele innych pytań odpowiada rozmówczyni, tłumacząc także: „Ten polski chleb to pieczywo mieszane, pszenno-żytnie albo pieczywo żytnie. Specyfika surowca powoduje, że takie pieczywo wymaga wcześniejszego ukwaszenia ciasta. I długotrwała fermentacja, w czasie której namnażają się bakterie mlekowe i drożdże, powoduje, że powstaje cała pula metabolitów, które budują ten specyficzny aromat, któremu trudno się oprzeć".
Spotkanie tradycyjnie poprowadziła dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka z naszego Wydziału.
Zapraszamy do obejrzenia całej rozmowy.
Przed nami kolejne spotkania, na których premiery zapraszamy we wtorki co dwa tygodnie. Tematami będą:
- kawa pod naukową lupą dr inż. Joanny Grzelczyk
- ocena suplementów przygotowana przez prof. Grażynę Budryn
Zapraszamy do oglądania!