Prozdrowotny czarny czosnek - nowy projekt na naszym Wydziale

Data dodania
Kategorie

Na naszym Wydziale realizowany jest nowy projekt dotyczący opracowania i wdrożenia udoskonalonej technologii produkcji czarnego czosnku o wysokiej zawartości substancji posiadających właściwości prozdrowotne.

Image

Za przedsięwzięcie odpowiada Instytut Technologii i Analizy Żywności w konsorcjum z Uniwersytetem Medycznym w Łodzi, gospodarstwem rolnym, przedsiębiorcą oraz doradztwem rolniczym.
Projekt zakłada współpracę, której rezultatem będzie opracowanie i wdrożenie produkcji czosnku czarnego wytwarzanego w innowacyjnej instalacji do fermentacji czosnku, zaprojektowanej z zastosowaniem zaawansowanej energooszczędnej technologii. Realizacja operacji, w wyniku której powstanie przetwórnia do produkcji czosnku czarnego, ma służyć wspieraniu sektora rolnictwa. Założone rozwiązania przełożą się na osiągnięcie wielu korzystnych dla środowiska efektów. Projekt jest finansowany z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020.

Strona dziala - zabbix