Naukowcy z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności zrealizują pierwszy projekt wspólnie z badaczami należącymi do sieci Europejskiego Konsorcjum Innowacyjnych Uniwersytetów (ECIU) w ramach programu SEED, który obejmuje dwa działania SP 1: Blended Mobility to Create Networks oraz SP 2: Seed Projects.
Do oceny zostało złożonych 26 wniosków (9 do programu SEED SP 1 i 17 do programu SEED SP 2), z których 14 zostało zatwierdzono do finansowania.
Dr hab. inż. Joanna Oracz z Instytutu Technologii i Analizy Żywności Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności wspólnie z badaczami z Uniwersytetu Technicznego w Kownie (Litwa) oraz Uniwersytetu w Aveiro (Portugalia) będzie realizowała grant pt. "From Waste to Opportunity: Sustainable Approaches to Food Waste".
Projekt realizowany będzie w ramach działania SP 2, które koncentruje się na projektach badawczo-rozwojowych związanych ze wspólnymi wyzwaniami podejmowanymi z partnerami z biznesu, edukacji, rządu, społeczeństwa obywatelskiego i obywateli. Jest on odpowiedzią na stale rosnąca ilość odpadów żywności powstających na etapie produkcji i przetwórstw oraz co raz liczniejszą grupę osób w różnym wieku u których pojawiają się okresowe dolegliwości skórne lub przewlekłe choroby skórne.
Produkty uboczne powstające w trakcie przetwórstwa owoców jagodowych mogą być z powodzeniem traktowane są jako potencjalne bioaktywne surowce, a obecnie nadal ich wykorzystywanie jest bardzo nieefektywne. Dlatego też aby spełnić cele zrównoważonego rozwoju i wymogi gospodarki obiegu zamkniętego oraz zwiększyć efektywność ekonomiczną, konieczne jest opracowanie skutecznych technologii biorafinacji, które wytwarzają składniki funkcjonalne o wysokiej wartości odżywczej i mających pozytywny wpływ na nasz organizm.
Realizacja projektu pozwoli na opracowanie innowacyjnej, oryginalnej i zrównoważonej (bezodpadowej) technologii przetwarzania produktów ubocznych z owoców jagodowych na wysokowartościowe i bioaktywne składniki funkcjonalne do stosowania w produkcji kosmetyków, a nawet produktów farmaceutycznych. W oparciu o wyniki projektu opracowany zostanie preparat do stosowania miejscowego na skórę, zawierający składniki aktywne w stężeniach i kombinacjach maksymalizujących ich skuteczność w szczególności w rozwiązywaniu różnych problemów skórnych lub konkretnych chorób skóry.
Łączna kwota dofinansowania całego projektu wynosi 35 tys. euro, czyli około. 150 tys. zł.