Prezydent RP Andrzej Duda wręczył akty nominacyjne nauczycielom akademickim z naszego Wydziału 

Data dodania
Kategorie

W dniu 22 listopada 2024 roku w Pałacu Prezydenckim w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia aktów nominacyjnych nauczycielom akademickim oraz pracownikom nauki i sztuki. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda uhonorował wybitnych przedstawicieli polskiej nauki, w tym profesorów z Politechniki Łódzkiej. 

Image

Wśród wyróżnionych znaleźli się prof. Piotr Dziugan oraz prof. Robert Klewicki z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. 

Prezydent RP nadał dr. hab. inż. Piotrowi Dziuganowi z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności tytuł profesora nauk inżynieryjno-technicznych w dyscyplinie inżynieria chemiczna. Profesor Dziugan ukończył studia na Wydziale Chemii Spożywczej PŁ, stopień doktora nauk technicznych uzyskał w 2002 roku, a doktora habilitowanego w specjalności biotechnologia w 2017 roku. Obecnie pracuje w Katedrze Biotechnologii Środowiskowej.
Najważniejsze osiągnięcia naukowe prof. Dziugana obejmują opracowanie cyrkularnego, zeroemisyjnego systemu przetwarzania biomasy odpadowej we współpracy z Polmos Żyrardów oraz współpracę z Krajową Spółką Cukrową nad technologiami przetwarzania produktów ubocznych z produkcji cukru na biopaliwa i green chemicals. Technologie te przyczyniły się do zmniejszenia kosztów produkcji i emisji CO2. Prof. Dziugan prowadzi również badania nad bakteriami fermentacji mlekowej, realizowane głównie we współpracy z Beijing Forestry University (Chiny), oraz opracował liofilizowaną piekarską kulturę starterową wdrożoną do produkcji przemysłowej. 
Prof. Dziugan jest promotorem trzech zakończonych prac doktorskich, dwóch doktoratów w trakcie realizacji oraz kilkudziesięciu prac dyplomowych. Kieruje pracami badawczymi finansowanymi z KBN, NCBiR, POIR, ARMIR, WFOŚiGW, RPOWŁ. Poza działalnością naukową interesuje się radiotechniką i historią sztuki. 

Prezydent RP nadał dr. hab. inż. Robertowi Klewickiemu z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności tytuł profesora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Prof. Klewicki jest absolwentem studiów magisterskich na kierunku technologia chemiczna na Wydziale Chemii Spożywczej i Biotechnologii Politechniki Łódzkiej. Stopień doktora nauk technicznych uzyskał w 1997 roku, a doktora habilitowanego w 2010 roku. Obecnie pracuje w Instytucie Technologii i Analizy Żywności. 
Obszary badawcze prof. Klewickiego obejmują syntezę związków na bazie polihydroksyalkoholi i kwasów hydroksylowych oraz badanie ich właściwości, w tym prozdrowotnych, a także osmokoncentrację materiału roślinnego i badanie migracji związków bioaktywnych, głównie polifenoli. Prof. Klewicki opracował również nowatorskie zastosowanie lipazy jako czynnika obróbki wstępnej przed osmokoncentracją owoców. 
Prof. Klewicki wypromował pięciu doktorów, a kolejny przygotowuje się do obrony. Uczestniczył w realizacji dziesięciu projektów badawczych finansowanych z różnych źródeł, w tym dwóch z UE. Kierował zadaniem w projekcie ISAFRUIT, współpracując z ośrodkami z USA, Nowej Zelandii, Francji i Holandii. 
Prof. Klewicki jest członkiem Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. Prywatnie pasjonuje się wędrówkami, muzyką oraz historią okresu międzywojennego. 

Gratulujemy wszystkim nominowanym i życzymy dalszych sukcesów w ich naukowej karierze!

Strona dziala - zabbix