Pracownicy naszego Wydziału wśród 2 proc. najczęściej cytowanych autorów na świecie

Data dodania
Kategorie

Ranking Top 2%, opracowany przez Uniwersytet Stanforda, wydawnictwo Elsevier oraz firmę SciTech Strategies, jest wynikiem szczegółowych analiz mających na celu identyfikację naukowców, których prace są najczęściej cytowane przez innych autorów.

Image

Lista ta bazuje na wskaźnikach cytowalności, uwzględniając mechanizmy eliminujące negatywne zjawiska, takie jak autocytowania i „citation farms". W ramach rankingu powstają dwa zestawienia: jedno obejmujące całkowity dorobek naukowca, a drugie dotyczące statystyk za dany rok. W tym prestiżowym gronie jest aż 42 naukowców z Politechniki Łódzkiej i 8 z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.

Naukowcy Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności najczęściej cytowani w całej karierze:

  • dr hab. inż. Anna Podsędek, prof. PŁ, Instytut Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej
  • prof. Danuta Kalemba
  • prof. Beata Gutarowska, Katedra Biotechnologii Środowiskowej
  • prof. Dorota Kręgiel, Katedra Biotechnologii Środowiskowej

Naukowcy Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności najczęściej cytowani w 2023 r:

  • prof. Dorota Kręgiel, Katedra Biotechnologii Środowiskowej
  • prof. Katarzyna Śliżewska, Instytut Technologii Fermentacji I Mikrobiologii
  • dr hab. inż. Anna Podsędek, prof. PŁ, Instytut Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej
  • prof. Beata Gutarowska, Katedra Biotechnologii Środowiskowej
  • dr hab. inż. Anna Bujacz, prof. PŁ,  Instytut Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej
  • dr hab. inż. Małgorzata Piotrowska, prof. PŁ Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
  • dr hab. inż. Aneta M Białkowska, prof. PŁ, Instytut Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej,
  • prof. Danuta Kalemba

Serdecznie gratulujemy!!!

Strona dziala - zabbix