4 grudnia 2024 roku obyło się inauguracyjne posiedzenie Rady Biznesu na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ.
Otwierając spotkanie Dziekan Wydziału dr hab. Edyta Gendaszewska-Darmach, prof. uczelni podkreśliła, że współpraca nauki z biznesem wymaga przede wszystkim zrozumienia lepszego zrozumienia wzajemnych potrzeb i oczekiwań oraz wypracowanie skutecznych mechanizmów wspierających tę kooperację.
W spotkaniu uczestniczyło 20 firm reprezentujących branżę spożywczą, biotechnologiczną, kosmetyczną i farmaceutyczną, które już współpracowały, bądź zamierzają podjąć współpracę z Wydziałem. Obecni byli przedstawiciele następujących firm:
Małgorzata Gwiazda-Lowry, Dyrektor Personalny
Łukasz Ściubak, Kierownik Działu Energetyki i Automatyki Destylarni
LVMH Belvedrere Vodka PL Żyrardów
Katarzyna Rogiewicz, Zastępca Dyrektora Pionu Badań i Innowacji
Dr Irena Eris
Julita Balcerek, Członek Zarządu ds. Operacyjnych
Mabion S.A.
Bogusław Rząd, Dyrektor Przemysłowy
Colian Sp. z o.o. SKA
Paweł Włochacz, Dyrektor ds. Rozwoju
Elfa Pharm Sp. z o.o.
Anna Kołczyk, Dyrektor ds. Badań i Rozwoju
Bartosz Półgrabia, Wiceprezes Zarządu
Dyrektor ds. Badań i Rozwoju
Wojciech Polan, Dyrektor Komercyjny
Pamapol S.A.
Monika Kajzer, Project Manager Brenntag Excellence-Nutrition EMEA
Brenntag Polska Sp. z o.o.
Ewa Zdziemborska-Jatczak, Dyrektor
Zespól Szkół Przemysłu Spożywczego
Mariusz Opoka, Dyrektor Operacyjny
Gospodarstwo Pasieczne Łysoń sp. z o.o.
Szymon Powałowski, R&D Project Manager
JHJ Sp. z o.o.
Katarzyna Kubiak, Dyrektor ds. Naukowych
Probiome Sp. z o.o.
Wojciech Motyl, Członek Zarządu
Kilargo Sp. z o.o.
Michał Gugała, General Menager
Maga Cosmetics
Paweł Lewandowski, Dyrektor Finansowy, Członek Zarządu
Millano Group Sp. z o.o.
Marcin Jaros, Właściciel
Pasieka Jaros Sp. z o.o.
Ewelina Nowicka, Główny Technolog – Zakład K2
Katarzyna Serwach, Główny Technolog - Zakład K1
Animex Foods Sp. z o.o.
Monika Szymańska, Technolog
DRINK ID Sp. z o.o.
Ewelina Strąk-Graczyk
Browin Spółka z o.o. Sp. k.
Szymon Nowak, Dyrektor ds. Technicznych
Oddział „Cukrownia Dobrzelin”
Głównym celem spotkania było omówienie zasad i zakresu współpracy Rady Biznesu z Wydziałem. Podczas spotkania wskazano cele długoterminowe współpracy:
Zwiększenie innowacyjności: Poprzez wspólne projekty badawczo-rozwojowe, dążenie do tworzenia przełomowych technologii i rozwiązań.
Rozwój kompetencji studentów: Angażowanie firm w proces kształcenia, aby studenci zdobywali praktyczne umiejętności i doświadczenie.
Wzmacnianie relacji nauka-biznes: Budowanie trwałych i efektywnych relacji między środowiskiem akademickim a biznesowym.
Zwiększenie finansowania badań: Pozyskiwanie środków finansowych od firm na realizację ambitnych projektów badawczych.
Wspieranie zrównoważonego rozwoju: Realizacja projektów, które przyczyniają się do zrównoważonego rozwoju społeczno-gospodarczego.