Pierwsza edycja Festiwalu czekolady za nami

Data dodania
Kategorie

13 grudnia br., na naszym Wydziale odbyła się pierwsza edycja Festiwalu Czekolady.

Image

Wydarzenie, przygotowane przez Studenckie Koło Naukowe Chemików „Kollaps” uświetniły wykłady:

  • prof. dr hab. inż. Dorota Żyżelewicz Jak powstaje czekolada
  • prof. dr hab. inż. Joanna Leszczyńska Alergeny w czekoladzie
  • dr inż. Joanna Oracz Ziarno kakaowe – „surowiec na wagę złota”.

Podczas warsztatów, na które obowiązywały zapisy online, można było poznać proces prażenia kakaowca, wziąć udział w panelowej ocenie sensorycznej i samodzielnie zrobić maseczkę czekoladową z automasażem.
Sponsorem wydarzenia była firma Barry Callebaut, która dostarczyła przeznaczoną do degustacji czekoladę, bez której festiwal nie mógłby się odbyć.

Czekamy na kolejną słodką edycję za rok.

Image
Image
Image

Strona dziala - zabbix