Nowy projekt na Wydziale!

Data dodania
Kategorie

Centrum Obsługi Przedsiębiorcy rozstrzygnęło ósmy konkurs w temacie: Badania rozwój i innowacje.

Image

Ocenie zostało poddanych 54 wnioski o dofinansowanie, z których:
- 49 uzyskało pozytywny wynik oceny formalnej,
- 17 uzyskały pozytywny wynik oceny merytorycznej.

Do dofinansowania wybranych zostało 11 projektów. Jeden z nich będzie współrealizowany na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Podpisana została już umowa o dofinasowanie projektu pn. „Innowacyjna hydrodynamiczna technologia mieszania mąki pszennej z wodą ukierunkowana na uzyskanie ukwaszonych podmłód pszennych”

Projekt realizowany będzie w ramach działania: Inwestycje przedsiębiorstw w badania i innowacje programu regionalnego Fundusze Europejskie dla Łódzkiego 2021-2027 (FELD.01.02) przez konsorcjum: BioStar PPHU Witold Krusz oraz Politechniki Łódzkiej.
Na uczelni nad nowym rozwianiem pracować będą naukowcy z trzech jednostek:

  • Katedry Biotechnologii Środowiskowej (prof. dr hab. inż. Piotr Dziugan, dr hab. inż. Joanna Berłowska prof. uczelni, dr inż. IIona Motyl, dr inż. Marta Mroczynska-Florczak)
  • Instytutu Technologii i Analizy Żywności (dr hab. inż. Justyna Rosicka-Kaczmarek, dr inż. Karolina Miśkiewicz)
  • Katedry Inżynierii Chemicznej (dr hab. inż. Piotr Owczarz prof. uczelni, dr hab. inż. Jacek Stelmach, dr hab. inż. Andrzej Obraniak prof. uczelni). Kierownikiem projektu jest Witold Krusz, a koordynatorem ze strony PŁ dr hab. inż. Joanna Berłowska prof. uczelni.

Strona dziala - zabbix