Naukowcy z naszego Wydziału członkami Komitetów Naukowych Polskiej Akademii Nauk

Data dodania
Kategorie

Polska Akademia Nauk ogłosiła składy Komitetów Naukowych na kadencję 2024-2027. Prof. dr hab. inż. Dorota Żyżelewicz z Instytutu Technologii i Analizy Żywności została wybrana na członka Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Wydziału II Nauk Biologicznych i Rolniczych Polskiej Akademii Nauk. Jest to już trzecia kadencja Pani Profesor jako członka tego Komitetu.

Image

Do zadań komitetów naukowych PAN należy m.in. rozważanie istotnych problemów reprezentowanej dyscypliny lub pokrewnych dyscyplin naukowych, organizowanie debat, dyskusji i konferencji naukowych, a także upowszechnianie ich wyników, przygotowywanie opinii, ocen, ekspertyz i prognoz naukowych, współdziałanie przy wprowadzaniu w życie i upowszechnianiu wyników działalności naukowej, przygotowywanie wspólne z innymi komitetami opracowań naukowych.
Zakres działania Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN obejmuje takie dziedziny jak: technologia żywności i żywienia, mikrobiologia i biotechnologia żywności, chemia i biochemia żywności, fizyka i inżynieria żywności, analiza żywności, bezpieczeństwo żywności, żywienie człowieka. Komitet został powołany w 1956 r. i pełni funkcję Komitetu Narodowego ds. Współpracy z Międzynarodową Unią Nauki o Żywności i jej Technologii (IUFoST).

Dodatkowo spośród naukowców z naszego Wydziału, a dokładnie z Instytutu Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej do Komitetu Chemii PAN został wybrany prof. dr hab. inż. Grzegorz Bujacz, natomiast do Komitetu Krystalografii PAN - dr hab. inż. Anna Bujacz, prof. PŁ oraz prof. dr hab. inż. Grzegorz Bujacz.

Wszystkim serdecznie gratulujemy!

Strona dziala - zabbix