Nasz Wydział podpisał umowę o współpracy z Polmos Żyrardów Sp. z o.o.

Data dodania
Kategorie

DESTYLARNIA BELVEDERE Polmos Żyrardów Louis Vuitton Moët Hennessy – francuski koncern z siedzibą w Paryżu to firma z ponad 100-letnią tradycją, doświadczeniem i  fachową wiedzą w zakresie destylacji wódek.

Image

Firma powstała w 1910 roku i przez lata stworzyła wiele różnych alkoholi, a od 1993 roku produkuje wyłącznie wódkę Belvedere. Destylarnia zatrudnia około 200 pracowników i  produkuje 10 wariantów wódki Belvedere dla ponad 120 krajów na całym świecie.

Polmos Żyrardów realizacje ambitny plan zrównoważonego rozwoju, koncentrując się na kilku obszarach, w tym na zdecydowanej redukcji emisji CO2, przejściu na certyfikowaną produkcję organiczną oraz wprowadzeniu ekologicznych opakowań.

Destylarnia zmniejszyła emisję dwutlenku węgla do atmosfery o co najmniej 97 proc. w 2023 r. dzięki innowacyjnej kotłowni biomasowej zasilanej biomasą roślinną, która produkuje 100 proc. zieloną energię cieplną i elektryczną na potrzeby firmy. Działania te prowadzą do samowystarczalności energetycznej firmy, neutralności klimatycznej, a już niebawem zero odpadowości. Oprócz Biokotłowni Polmos Żyrardów Sp. z o.o. rozwija energetykę opartą na energii słonecznej oraz szeroko pojętej redukcji konsumpcji wody technologicznej, procesowej i użytkowej. 

Polmos Żyrardów deklaruje możliwość realizacji projektów badawczych wspólnie z jednostkami Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ, w szczególności Instytutem Technologii Fermentacji i Mikrobiologii. Zapewni możliwość odbywania praktyk studenckich i długoterminowych staży studentom naszego Wydziału.

Dokument dotyczący współpracy dnia 8 marca 2024 roku podpisali: Dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ dr hab. inż. Anna Diowksz, prof. uczelni a  z ramienia Polmos Żyrardów Sp. z o.o. Pan Prezes Mirosław Izdebski.

Image
Image
Image
Image
Image

Strona dziala - zabbix