W dniach 9–10 czerwca 2025 r. na Politechnice Łódzkiej odbyła się IV edycja Międzynarodowej Konferencji „Biologically Active Compounds in Food” (BACIF 2025). Wydarzenie zgromadziło naukowców, ekspertów i przedstawicieli biznesu z całego świata, stając się ważnym forum wymiany wiedzy o substancjach bioaktywnych w żywności, suplementach i kosmetykach.
Konferencja była częścią obchodów 75-lecia Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności oraz 80-lecia Politechniki Łódzkiej. Organizatorami byli Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności oraz Oddział Łódzki Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.
Tematyka obejmowała m.in. pozyskiwanie, przetwarzanie i zastosowanie substancji bioaktywnych, innowacyjne technologie, bezpieczeństwo żywności oraz wpływ składników żywności na zdrowie człowieka.
W ramach programu wygłoszono pięć wykładów plenarnych przez uznanych ekspertów z Francji, Włoch, Norwegii i Cypru. Poruszono m.in. zagadnienia biodostępności karotenoidów (prof. Catherine Renard), nowoczesnych technologii przetwórstwa (prof. Pietro Rocculi), biokontroli (prof. Christiane Kruse Faeste), technologii „priming” (prof. Vassilis Fotopoulos) oraz polifenoli w sokach jabłkowych (prof. Sylvain Guyot).
Uczestnicy wzięli udział w sesjach tematycznych, posterowych i panelach dyskusyjnych, gdzie omawiano m.in. nutraceutyki, bioaktywne peptydy, probiotyki, ekstrakty roślinne i metody oceny aktywności biologicznej.
Uczestnicy brali TEŻ udział w sesjach tematycznych, posterowych oraz panelach dyskusyjnych, podczas których omawiano m.in. nutraceutyki, bioaktywne peptydy, probiotyki, ekstrakty roślinne oraz metody oceny aktywności biologicznej.
Konferencja była również doskonałą okazją do nawiązania współpracy między środowiskiem naukowym a przemysłem. Dla firm przygotowano specjalną ofertę umożliwiającą promocję produktów i usług.
W ramach konferencji przyznano nagrody dla młodych naukowców za najlepsze prezentacje ustne i plakaty.
Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN przyznał:
- nagrodę za najlepszą prezentację ustną: Aleksandra Kulida (Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, Olsztyn),
- wyróżnienie za prezentację ustną: Paulina Pakosz (SGGW, Warszawa),
- nagrodę za najlepszy plakat: zespół reprezentowany przez Natalię Sygitowicz (Politechnika Łódzka),
- wyróżnienie za plakat: zespół reprezentowany przez Anastasiię Nedilia (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu).
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ oraz Polskie Towarzystwo Technologów Żywności przyznali:
- nagrodę za najlepszą prezentację ustną: Elham Kamgar (Politechnika Poznańska),
- nagrodę za najlepszy poster: Maciej Nielipiński (Politechnika Łódzka)
Kolejna edycja konferencji BACIF potwierdziła swoją rangę jako jedno z najważniejszych wydarzeń naukowych w Europie Środkowej w dziedzinie biotechnologii żywności.