Serwis abcZdrowie opublikował ciekawy artykuł na temat prozdrowotnych właściwości kawy. Jako ekspertka wypowiada się w nim dr inż. Joanna Grzelczyk z naszego Wydziału.
Stało się tak nie bez powodu. Projekt Joanny Grzelczyk nt „Biodostępność i prozdrowotne właściwości kwasów hydroksycynamonowych ziarna kawy modyfikowane w procesie prażenia” znalazł się wśród dziesięciu najlepszych projektów w konkursie PRELUDIUM ogłoszonym przez Narodowe Centrum Nauki.
"Joanna Grzelczyk, pasjonatka kawy, skoncentrowała swoje badanie wokół korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania tego napoju. W eksperymentach przeprowadzonych przez nią na Politechnice Łódzkiej wykorzystano zarówno gatunek arabica, jak i robusta, z ekstraktem z ziaren o różnym stopniu wypalenia: od zielonych po intensywnie wypalone" - czytamy w tekście.
Foto: Michał Łepecki