Która kawa jest najzdrowsza? Artykuł w serwisie abzZdrowie

Data dodania
Kategorie

Serwis abcZdrowie opublikował ciekawy artykuł na temat prozdrowotnych właściwości kawy. Jako ekspertka wypowiada się w nim dr inż. Joanna Grzelczyk z naszego Wydziału.

Image

Stało się tak nie bez powodu. Projekt Joanny Grzelczyk nt „Biodostępność i prozdrowotne właściwości kwasów hydroksycynamonowych ziarna kawy modyfikowane w procesie prażenia” znalazł się wśród dziesięciu najlepszych projektów w konkursie PRELUDIUM ogłoszonym przez Narodowe Centrum Nauki.

"Joanna Grzelczyk, pasjonatka kawy, skoncentrowała swoje badanie wokół korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania tego napoju. W eksperymentach przeprowadzonych przez nią na Politechnice Łódzkiej wykorzystano zarówno gatunek arabica, jak i robusta, z ekstraktem z ziaren o różnym stopniu wypalenia: od zielonych po intensywnie wypalone" - czytamy w tekście.

Zapraszamy do jego lektury.

Foto: Michał Łepecki

Strona dziala - zabbix