Politechnika Łódzka w dniach 6 i 7 listopada była miejscem debaty o przyszłości żywienia i zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego - Foodfakty Summit Food4Tomorrow.
Wydarzenie zgromadziło środowisko naukowe, przedstawicieli instytucji oraz producentów i dystrybutorów żywności w Polsce. Konferencja odbywała się w formule sesji merytorycznych w 5 różnych ścieżkach tematycznych, sesji plenarnych z panelami dyskusyjnymi, warsztatów oraz networkingu. Uczestnicy podkreślali aktualność podejmowanej tematyki oraz możliwość dopasowania indywidualnej ścieżki aktywności do własnych potrzeb.
W ciągu dwóch dni ponad 100 prelegentów i ekspertów dzieliło się swoją wiedzą z ponad 600 uczestnikami Wydarzenia. Dyskutowano o skutecznych sposobach przybliżenia sektora żywnościowego do systemów zapewniających pełne wykorzystanie surowców przy zachowaniu wysokiej wartości odżywczej i bezpieczeństwa żywności.
Pracownicy Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności byli partnerami Konferencji. Prof. Agnieszka Nowak i prof. Grażyna Budryn moderowały sesje "HACCP i higiena - Czy możemy zapomnieć o najczęstszych przyczynach kryzysów bezpieczeństwa żywności (Listeria w centrum uwagi)" i "Systemy żywności jutra - na ścieżce do zrównoważonej produkcji – nowe możliwości i technologie".