9 czerwca 2025 roku nasz Wydział uroczyście obchodził Jubileusz 75-lecia swojego powstania.
Podczas wydarzenia Dziekan, prof. Edyta Gendaszewska-Darmach, w swoim przemówieniu podkreśliła, że za każdym sukcesem stoją ludzie – ich wiedza, determinacja i codzienna praca, które pozwalają mierzyć wyżej i osiągać więcej.
Wspominając początki Wydziału, Pani Dziekan przywołała sylwetki pierwszych profesorów: Stanisława Zagrodzkiego, Adama Sroczyńskiego i Jana Dobrzyckiego. Oddała również hołd wybitnym naukowcom, którzy na przestrzeni lat tworzyli historię Wydziału: prof. Jadwidze Jakubowskiej, Edwardowi Galasowi, Józefowi Górze, Helenie Oberman, Zdzisławie Libudzisz, Stanisławowi Wysockiemu oraz Stanisławowi Bieleckiemu.
Podczas uroczystości zaprezentowano jubileuszowy film dokumentujący historię i osiągnięcia Wydziału.
Jubileusz był nie tylko okazją do refleksji nad bogatym dziedzictwem, ale także inspiracją do dalszego rozwoju. Symbolicznym wyrazem tej przyszłości było uroczyste otwarcie Pracowni Zaawansowanych Technik Omicznych w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii - nowoczesnego laboratorium, które umożliwia m.in. projektowanie żywności nowej generacji, tworzenie biopreparatów rolniczych, analizę skuteczności naturalnych konserwantów oraz monitoring procesów psucia się żywności.
Wydarzenie miało również wymiar artystyczny i ekologiczny – odsłonięto antysmogowy mural wykonany farbami fotokatalitycznymi, które neutralizują zanieczyszczenia powietrza. Pomysłodawczynią użycia farb antysmogowych była doktorantka mgr inż. Aleksandra Raczyk. Autorem i wykonawcą projektu jest Tomasz Jędrczak.
Obchody Jubileuszu 75-lecia były doskonałą okazją do integracji społeczności akademickiej oraz budowania relacji z przedstawicielami świata nauki i biznesu.
Zapraszamy do obejrzenia relacji z tego wydarzenia:
Życie Uczelni
TVP Łódź
lodzkie24.eu
naukawpolsce.pl
Młodzi w Łodzi
Politechnika Łódzka