III edycja Festiwalu Czekolady organizowanego przez SKNCh Kollaps za nami

Data dodania
Kategorie

Był to z pewnością najsłodszy dzień na naszym Wydziale w tym roku. Przybyli do nas studenci z całej Politechniki, chętni na zdobycie nowej wiedzy i oczywiście skosztowanie czekolady (ufundowanej przez naszego sponsora Barry Callebaut).

Image

Na naszym festiwalowym stoisku oprócz spróbowania samej czekolady, dostępne były również stworzone przez nas ciasteczka z liofilizowanych warzyw (batata, brokuła, papryki i marchewki), przeznaczone do zamoczenia w czekoladowej fontannie. Konkurs na najlepsze czekoladowe warzywo z dużą przewagą wygrał batat. Na stoisku obecna była również sekcja naszego drugiego sponsora- Vimax, który zapewnił nam aromaty z których następnie stworzyliśmy syropy do kakao.

Podczas wydarzenia przeprowadzone zostały dwa bardzo ciekawe wykłady - "Produkcja czekolady bezcukrowej" przez Panią prof. dr. hab. inż. Dorotę Żyżelewicz i "Właściwości prozdrowotne czekolady" przez Panią dr inż. Ilonę Gałązkę-Czarnecką. 
Studenci mieli też szansę na zdobycie umiejętności praktycznych na naszym warsztatach, dotyczących prażenia ziaren kakaowca (prowadzonych przez Panią prof. dr. hab. inż. Dorotę Żyżylewicz i panią dr hab. inż. Joannę Oracz), produkcji dubajskiej czekolady, produkcji naturalnych, czekoladowych pomadek i analizy sensorycznej czekolady (te warsztaty prowadzone były przez członków naszego koła). 

Image
Image
Image
Image
Image

Strona dziala - zabbix