Z radością informujemy, że dr inż. Agnieszka Hejduk z naszego Wydziału została wyróżniona w dwóch znaczących konkursach naukowych.
Kapituła Konkursu Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności na najlepszą pracę doktorską z zakresu nauk o żywności (obronioną w 2024 r.) przyznała nagrodę za rozprawę pt. „Badania przemian i właściwości biologicznych elagotanin roślin z rodziny Rosaceae”, wykonaną na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej pod kierunkiem prof. dr hab. Roberta Klewickiego oraz dr hab. inż. Michała Sójki (promotora pomocniczego).
Ponadto rozprawa została nagrodzona w XII edycji konkursu „Ekologiczny Magister i Doktor”, organizowanego przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi.
Badania zawarte w nagrodzonej pracy dotyczą opracowania metod pozyskiwania elagotanin z wytłoków owoców jagodowych oraz oceny ich potencjału jako naturalnych związków o właściwościach przeciwutleniających i przeciwdrobnoustrojowych, z możliwym zastosowaniem m.in. w przetwórstwie mięsnym. Wyniki rozprawy wpisują się w aktualne kierunki rozwoju biogospodarki, zielonej chemii oraz gospodarki o obiegu zamkniętym.
Bliższe informacje o konkursie.
Serdecznie gratulujemy dr inż. Agnieszce Hejduk i życzymy dalszych sukcesów naukowych!