22-23 maja odbyła się XIII już edycja Coolturalnego Festiwal Piwa organizowana przez SKNCH Kollaps.
To wydarzenie z wieloletnią tradycją, cieszące się co roku ogromnym zainteresowaniem, organizowane w 100 proc. przez studentów BINOŻ. Celem festiwalu jest edukacja na temat browarnictwa, fermentowania i kultury picia piwa.
Wydarzenie rozpoczęło się od szczypty edukacji, bo wraz z dr inż. Iloną Gałązką-Czarnecką można było poznać różnice między tradycją, a innowacją w kontekście piwa. Następnie każdy z uczestników (a było ich naprawdę sporo!) warsztatów miał okazję stworzyć swoją własną, unikatową, piwną pizzę. Było pysznie!
W piątek natomiast uczestnicy mieli możliwość zobaczenia jak przebiega proces produkcji piwa, następnie rozwiązali enigmatyczny problem 17 piw wraz z dr inż. Andrzejem Czarneckim i poznali połączenie między piwem, a matematyką, a na zakończenie przeprowadzili profesjonalną analizę sensoryczną piw z różnych regionów świata pod czujnym okiem dr inż. Macieja Ditrycha. A jeśli chodzi o degustację, to frekwencja przeszła nasze najśmielsze oczekiwania!
Dziękujemy Kompanii Piwowarskiej za jak zawsze niezwykle ciekawe rozmowy i wykłady. Dziękujemy również wszystkim, bez których to wydarzenie by się nie udało: Artefakt, Pub Biblioteka, Browar Moczybroda, Studenckie Radio Żak Politechniki Łódzkiej.