Europejski Ośrodek Rozwoju Gospodarki nominował prof. dr hab. inż. Grażynę Budryn z naszego Wydziału do prestiżowej ogólnopolskiej nagrody gospodarczej AMBASADOR INNOWACYJNOŚCI. Przyznawana jest ona za wkład w rozwój innowacji w Polsce, za przyszłościowe, nieszablonowe myślenie, pionierskie projekty, nowe idee i niezwykłe rozwiązania.
Do nagrody nominowanych jest co roku ok. 60 osób i firm, niemniej niezależnie od późniejszego ostatecznego wyboru laureata (Ambasadora Innowacyjności), nominacja uznawana jest za duży sukces.
Prof. Budryn jest dyrektorem Instytutu Technologii i Analizy Żywności. Współpracuje bardzo szeroko z branżą spożywczą w Polsce. W efekcie powstają nowe technologie związane z produkcją żywności o właściwościach prozdrowotnych.
Poniżej kilka przykładów innowacji autorstwa badaczki, którym przyświeca myśl o tworzeniu żywności korzystnie oddziaływującej na nasze zdrowie. Można do nich zaliczyć:
- opracowanie trzech linii produktów: dań dla wegetarian, pomocnych w profilaktyce cukrzycy i chorób układu krążenia (współpraca z firmą PAMAPOL, producentem dań gotowych),
- nowy rodzaj kawy prażonej, bogatej w naturalne polifenole kawy, a dodatkowo w polifenole wina, wzbogacające bukiet zapachowy (współpraca z Grupą Buena)
- patent na sposób wytwarzania fermentowanych kiełków koniczyny, ciecierzycy i lucerny, o właściwościach łagodzących objawy menopauzy, bez ryzyka wystąpienia zmian nowotworowych, a ponadto o właściwościach przeciwnowotworowych i kościotwórczych.
Gratulujemy i życzymy zdobycia nagrody!