1,1 mln złotych na projekt dr inż. Katarzyny Grzelak-Błaszczyk

Data dodania
Kategorie

Narodowe Centrum Nauki ogłosiło wyniki swoich czołowych konkursów OPUS 23, PRELUDIUM 21 oraz POLONEZ BIS 2. Pośród 576 finansowanych projektów znalazł się projekt dr inż. Katarzyny Grzelak-Błaszczyk z Instytutu Technologii i Analizy Żywności, który otrzymał dofinasowanie w wysokości ponad 1,1 mln złotych w ramach programu OPUS 23.

Image

Projekt pt. „Potencjał kombinowanego procesu osmokoncentracja-fermentacja mlekowa w kształtowaniu profilu składników bioaktywnych nowych odmian cebul badany w modelu in-vivo” ma określić:

  • wpływ osmokoncentracji na modyfikację składu chemicznego nowych odmian cebuli,
  •  wpływ odwadniania osmotycznego na wzrost i aktywność biologiczną bakterii fermentacji mlekowej,
  • wpływ szczepów probiotycznych oraz odwadniania na produkcję metabolitów w cebuli,
  • wpływ dietetycznych fermentowanych produktów cebulowych na reakcje fizjologiczne w jelitach oraz regulację efektu metabolicznego powstałych związków w organizmie.

Uzyskane wyniki wniosą nowe elementy do obecnej wiedzy z zakresu nauk żywienia i żywności  dotyczący wpływu osmokoncentracji i fermentacji mlekowej na jakość produktów roślinnych i efekt metaboliczny. 
Gratulujemy sukcesu!

Strona dziala - zabbix