Laboratoria badawcze w Katedrze Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
Akredytowane Specjalistyczne Laboratorium Analityki Cukrowniczej
Laboratorium badawcze akredytowane w zakresie wykonywania analiz cukru białego i cukru surowego (nr akredytacji AB 1381)
Laboratorium Technologii Cukru
Laboratorium projektowania procesów technologicznych w produkcji żywności
Laboratorium badawczo-dydaktyczne optymalizacji i projektowania procesów technologicznych w przemyśle spożywczym, ze szczególnym uwzględnieniem cukrownictwa.
Laboratorium Pomiarów i Automatyki
Laboratorium automatyki i sterowania procesami technologicznymi w produkcji żywności
Laboratorium dydaktyczne, wyposażone w stanowiska do sterowania oraz automatycznej regulacji wybranych parametrów fizykochemicznych w przemyśle.
Laboratorium Mikrobiologii
Laboratorium mikrobiologiczne
Laboratorium badawczo-dydaktyczne realizujące prace badawcze i szkoleniowe w zakresie badań mikrobiologicznych:
- cukru białego i półproduktów cukrowniczych,
- produktów ubocznych w przemyśle cukrowniczym,
- bezpieczeństwa mikrobiologicznego środowiska produkcji.