W dniach 4-5.09.2025 r. na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności odbędzie się 3. Spotkanie Organizacji Kompetentnych Wspierających EFSA.
Agenda spotkania
- miejsce obrad: Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, ul. Wólczańska 171/173, 90-530 Łódź
- adres hotelu i kolacji 4 września: Ibis Łódź Centrum, ul. Al. Piłsudskiego 11, 90-368 Łódź
- osoba do kontaktu z Politechniki Łódzkiej: Dr hab. inż. Agnieszka Nowak, tel. 695 351 288
I dzień
14:00 – 14:45 |
Rejestracja uczestników oraz poczęstunek kawowy |
14:45 – 15.00 |
Przywitanie uczestników konferencji |
15:00 – 15:20 |
Justyna Baraniak, Polski Punkt Koordynacyjny EFSA, Departament Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia, GIS Podsumowanie tegorocznego przeglądu organizacji z art. 36 |
15:20 – 16.00 |
Prezentacja Instytutu Genetyki Roślin PAN – nowej organizacji z Polski zatwierdzonej na liście art. 36 |
16.00-16.15 15 min. |
Prezentacja Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Tailor-made activities - możliwości i zaproszenie do współpracy w aplikowaniu
|
16.15 – 17.30 |
Zwiedzanie zaplecza laboratoryjnego Politechniki Łódzkiej |
19:00 |
Uroczysta kolacja |
II dzień
9.00-9.10 |
Dr Janusz Ciok, członek Zarządu EFSA Aktualne informacje z Zarządu EFSA |
9:10 – 9:30
|
Liliana Jurczyńska, Polski Punkt Koordynacyjny EFSA, Departament Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia , GIS Przykłady działań prowadzonych w ramach współpracy z EFSA |
9.30-9.45
|
Szymon Cienki, Wydział Komunikacji Społecznej, Departament Promocji Zdrowia i Komunikacji Społecznej, GIS Działania komunikacyjne w ramach EFSA |
9:45 – 10:40
15 minut dla każdej instytucji |
Prezentacje instytucji z art. 36 nt. działalności w zakresie tematyki EFSA
Politechnika Łódzka jako partner EFSA: kompetencje, zasoby i kierunki współpracy
Aktywność IBPRS-PIB związana z bezpieczeństwem żywności
Działania Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB w zakresie oceny ryzyka
|
10:40 – 11.10 |
Przerwa na kawę |
11:10 – 12:00
15 minut dla każdej instytucji |
Prezentacje instytucji z art. 36 nt. działalności w zakresie tematyki EFSA
Prezentacja AGH w Krakowie nt. działalności w zakresie tematyki EFSA
Prace prowadzone na Politechnice Warszawskiej związane z zastosowaniem sztucznej inteligencji do systematycznych przeglądów literatury w obszarze bezpieczeństwa żywności
Działania i perspektywy współpracy Instytutu Ochrony Roślin – PIB w ramach art. 36, zgodnie z misją Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności |
12:00 – 12:30 |
Dyskusja i zakończenie |
12:30 |
Obiad |
Koszty przejazdu leżą po stronie uczestników konferencji.