Spotkanie Organizacji Kompetentnych Wspierających EFSA, 4-5.09

W dniach 4-5.09.2025 r.  na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności odbędzie się 3. Spotkanie Organizacji Kompetentnych Wspierających EFSA.

Agenda spotkania
  • miejsce obrad: Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, ul. Wólczańska 171/173, 90-530 Łódź
  • adres hotelu i kolacji 4 września: Ibis Łódź Centrum, ul. Al. Piłsudskiego 11, 90-368 Łódź
  • osoba do kontaktu z Politechniki Łódzkiej: Dr hab. inż. Agnieszka Nowak, tel. 695 351 288

I dzień

14:00 – 14:45

Rejestracja uczestników oraz poczęstunek kawowy

14:45 – 15.00

Przywitanie uczestników konferencji

15:00 – 15:20

Justyna Baraniak, Polski Punkt Koordynacyjny EFSA, Departament Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia, GIS

Podsumowanie tegorocznego przeglądu organizacji z art. 36

15:20 – 16.00

Prezentacja Instytutu Genetyki Roślin PAN – nowej organizacji z Polski zatwierdzonej na liście art. 36

16.00-16.15

15 min.

Prezentacja Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego

Tailor-made activities - możliwości i zaproszenie do współpracy w aplikowaniu

 

16.15 – 17.30

Zwiedzanie zaplecza laboratoryjnego Politechniki Łódzkiej

19:00

Uroczysta kolacja

 

II dzień

9.00-9.10

Dr Janusz Ciok, członek Zarządu EFSA

Aktualne informacje z Zarządu EFSA

9:10 – 9:30

Liliana Jurczyńska, Polski Punkt Koordynacyjny EFSA, Departament Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia , GIS

Przykłady działań prowadzonych w ramach współpracy z EFSA

9.30-9.45

Szymon Cienki, Wydział Komunikacji Społecznej, Departament Promocji Zdrowia i Komunikacji Społecznej, GIS

Działania komunikacyjne w ramach EFSA

9:45 – 10:40

15 minut dla każdej instytucji

Prezentacje instytucji z art. 36 nt. działalności w zakresie tematyki EFSA

  1. Politechnika Łódzka

Politechnika Łódzka jako partner EFSA: kompetencje, zasoby i kierunki współpracy

  1. Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno Spożywczego-PIB

Aktywność IBPRS-PIB związana z bezpieczeństwem żywności

  1. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB

Działania Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB w zakresie oceny ryzyka

10:40 – 11.10

Przerwa na kawę

11:10 – 12:00

15 minut dla każdej instytucji

Prezentacje instytucji z art. 36 nt. działalności w zakresie tematyki EFSA

  1. Akademia Górniczo-Hutnicza

Prezentacja AGH w Krakowie nt. działalności w zakresie tematyki EFSA

  1. Politechnika Warszawska

Prace prowadzone na Politechnice Warszawskiej związane z zastosowaniem sztucznej inteligencji do systematycznych przeglądów literatury w obszarze bezpieczeństwa żywności

  1. Instytut Ochrony Roślin-PIB

Działania i perspektywy współpracy Instytutu Ochrony Roślin – PIB w ramach art. 36, zgodnie z misją  Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności

12:00 – 12:30

Dyskusja i zakończenie

12:30

Obiad

Koszty przejazdu leżą po stronie uczestników konferencji.

Strona dziala - zabbix