Drzwi Zawsze Otwarte dla szkół podstawowych

Treść (rozbudowana)
Sensoryczna magia w świecie aromatów i barwników spożywczych
Prowadzący: dr hab. inż. Małgorzata Zakłos-Szyda, prof. PŁ
Forma zajęć: WARSZTATY (czas trwania: 45 minut), dla klas 7-8.
W ramach warsztatów w laboratorium zapraszamy na niezwykłą podróż do świata aromatów i barwników. Przygotowaliśmy fascynujące doświadczenia, które pozwolą poznać tajniki analizy sensorycznej w przystępny sposób. To rodzaj nauki, która zajmuje się badaniem wrażeń zmysłowych, czyli tego, co widzimy, wąchamy, smakujemy i dotykamy. Dzięki niej naukowcy i smakosze odkrywają sekrety jedzenia.
Następnie przystąpimy do praktycznych eksperymentów! Dowiecie się, jakie wrażenia zostaną wywołane w naszych zmysłach. Będziemy mieszać, wąchać, kolorować i odkrywać różne smaki i zapachy. A to nie koniec przygód! Na zakończenie warsztatów stworzymy własną watę cukrową, używając cukru prosto z cukrowni. To będzie niezwykła okazja, aby eksplorować świat naszych zmysłów, bawić się i uczyć jednocześnie. Przyjdźcie i dołączcie do nas, by odkryć, jak smaki, zapachy i kolory wpływają na nasze codzienne życie!
Jak cenny jest twój nos?
Prowadzący: Dr inż. Kamil Szymczak
Forma zajęć: WARSZTATY dla uczniów w wieku 10-12 lat (czas trwania: 45 minut)
Dlaczego zapach jest, skoro go nie widać i czemu niektóre rzeczy pachną, a inne nie? Czym w ogóle jest zapach i czy na pewno każdy z nas czuje go tak samo? Sztuka perfumiarstwa nigdy nie była łatwa, a fascynujący świat zapachów jest pełen zagadek, jednak my postaramy się uchylić rąbka tajemnicy. Na zajęciach dowiesz się między innymi skąd się biorą zapachy, jak je pozyskać i zamknąć w buteleczce. Będziesz także mógł sprawdzić, czy i Ty w przyszłości możesz zostać twórcą światowej klasy perfum!
Zapachy i mikroskopowe tajemnice
Prowadzący: Dr inż. Katarzyna Dybka-Stępień; dr inż. Sylwia Ścieszka
Forma zajęć: WARSZTATY (czas trwania: 45-60 minut)
Warsztaty to niezwykłe spotkanie, które pobudzi zmysły i odkryje przed dziećmi fascynujący świat mikroorganizmów! Zajęcia rozpoczną się od analizy sensorycznej różnych zapachów, podczas której młodzi odkrywcy będą poznawać i opisywać aromaty, co pozwoli im rozwijać własne umiejętności sensoryczne. W kolejnym etapie, zainspirowani tym, czego dowiedzieli się o zapachach, uczniowie spojrzą pod mikroskop, aby odkryć drożdże – mikroorganizmy, które choć niewidoczne gołym okiem, są niezastąpione w piekarnictwie i przemyśle spożywczym. Warsztaty to wyjątkowa okazja, by dzieci poznały świat zmysłów i mikroorganizmów, które wpływają na smak i zapach wielu codziennych produktów.
Magiczne oblicze wody
Prowadzący: Dr inż. Joanna Grzelczyk
Forma zajęć: WARSZTATY (czas trwania: 45 minut)
Woda jest substancją niezbędną do życia. Ale co sprawia, że woda jest niemal magiczna? Na zajęciach dowiemy się jaką wodę powinniśmy pić. Jak sprawić, aby nasze rysunki "tańczyły" w wodzie? Czy woda może spowodować, że kolorowy obrazek będzie czarnobiały? Czy istnieje ciecz i ciało stałe jednocześnie?"
Tajemnice mikroświata
Prowadzący: Dr hab. Adriana Nowak, prof. PŁ; dr hab. inż. Justyna Szulc, prof. PŁ
Forma zajęć: WARSZTATY (czas trwania: 45 minut); preferowana grupa uczniów: 1-5 klasa
Jak wyglądają pod mikroskopem przedmioty codziennego użytku oraz rzeczy z najbliższego otoczenia człowieka? Podarty ręcznik papierowy, szczoteczka do zębów, zużyta nić dentystyczna, szminka, cukier, włos, woda z kałuży, ogórek, grudka gleby, opiłki ołówka. To niesamowite ile tajemnic skrywa otaczający nas świat.
Nie taki cukier straszny jak go malują
Prowadzący: Dr inż. Magdalena Molska; dr inż. Radosław Gruska, dr inż. Ilona Błaszczyk
Forma zajęć: WARSZTATY (czas trwania: 45 minut)
Podczas naszych warsztatów uczniowie dowiedzą się jak powstaje cukier. Zapoznają się z faktami i mitami na temat cukru. Poznają technikę oznaczania zawartości sacharozy w różnych cukrach dostępnych na rynku. Dowiedzą się ile jest cukru w cukrze. Obejrzą kolekcję kryształów cukru dostępną w Katedrze Cukrownictwa Politechniki Łódzkiej.

Strona dziala - zabbix