+

Wikamp







Fb

 
 

dr hab. inż., prof. uczelni Maciej Wojtczak

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

  • Jakość i postęp w przemyśle cukrowniczym
  • Metrologia chemiczna w badaniach żywności
  • Prawo żywnościowe —  food fraud and food defense.
  • Rolnictwo ekologiczne I produkcja żywności ekologicznej
Obrazek użytkownika Maciej Wojtczak
dr hab. inż., prof. uczelni
Maciej
Wojtczak

Stanowisko

profesor uczelni

Funkcja

Senator Politechniki Łódzkiej, Lider Zespołu Cukrownictwa, Kierownik Specjalistycznego Laboratorium Analityki Cukrowniczej

E-mail

maciej.wojtczak@p.lodz.pl

Telefon

+48 42 631 34 53

Pokój

119

ORCID

0000-0003-2497-9877

ResearcherID

https://publons.com/researcher/1335720/maciej-wojtczak/

SCOPUS

14523841800


Publikacje po 2010 roku
  • R. Gruska; A. Antczak-Chrobot; A. Sobala; M. Wojtczak: Influence of exopolysaccharides on viscosity of sugar juices with low sucrose contents. Sugar Industry, 2021, 146(9): 529–532.
  • A. Antczak-Chrobot, M. Wojtczak: Structure and chemical composition of exopolysaccharides of frost-damaged sugar beet. Sugar Industry, 2021, 146(1):34-39.
  • A. Wilkowska, J. Berłowska, A. Nowak, I. Motyl, A. Antczak-Chrobot, M. Wojtczak, A. Kunicka-Styczyńska, M. Binczarski, P.Dziugan: Combined Yeast Cultivation and Pectin Hydrolysis as an Effective Method of Producing Prebiotic Animal Feed from Sugar Beet Pulp. Biomolecules, 2020, 10(5):1-16.
  • M. Wojtczak, K. Wasińska. 100 lat Stowarzyszenia Techników Cukrowników 1919-2019. ISBN: 978-83-61396-08-6, AnnGraf 2019.
  • M. Wojtczak. Chemical Methods. ICUMSA 31 Session Skukuza 2018, ISBN: 978-3-87040-531-1, Verl. Dr. Albert Bartens KG 2019.
  • M. Wojtczak, A. Antczak-Chrobot. The impact of polysaccharides on whitesugar production and its quality. Proceedings of the 15th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience, Praga  2019.
  • P. Bąk, I.Błaszczyk, A. Antczak-Chrobot, M. Wojtczak: Effects of extraction temperature and sugar beets’ origin and quality on conversion of nitrites and nitrates during sucrose extraction from cossettes. International Sugar Journal, 2018, 120 (1439):836-843.
  • A. Antczak-Chrobot, P. Bąk, M. Wojtczak: The use of ionic chromatography in determining the contamination of sugar by-products by nitrite and nitrate. Food Chemistry, 2018, 240: 648– 654.
  • A. Antczak-Chrobot, A. Papiewska, M. Wojtczak: Mannitol jako wskaźnik zakażenia mikrobiologicznego w procesie produkcji cukru. Gazeta cukrownicza, 2017, str. 30-34.
  • P. Bąk, A. Antczak-Chrobot, M. Wojtczak: The content of nitrates and nitrites in the semi-products in the final stages of white sugar production process. International Sugar Journal, 2017, 119(1418): 876-879.
  • A. Antczak-Chrobot, P. Bąk, M. Wojtczak: Changes in technological quality of frost damaged sugar beet during storage. Sugar Industry, 2017, 142(8): 471-475.
  • K. Michalska, R. Klewicki, M. Wojtczak. Odwadnianie osmotyczne mrożonych gruszek w roztworach sacharozy z dodatkiem wybranych soli wapnia. ŻYWNOŚĆ - Nauka Technologia Jakość, 2017, 24 (2): 88-105.
  • K. Pielech-Przybylska, M. Balcerek, A. Nowak, M. Wojtczak, A. Czyżowska, U. Dziekońska-Kubczak, P. Patelski. The Effect of Different Starch Liberation and Saccharification Methods on the Microbial Contaminations of Distillery Mashes, Fermentation Efficiency, and Spirits Quality. MOLECULES, 2017, 22 (10): 1-20.
  • A. Antczak-Chrobot, M. Wojtczak. Structure and chemical composition of exopolymers extracted from deteriorated beets. Proceedings of the 13th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience, Praga 2017.
  • I. Błaszczyk, M. Molska, P. Bąk, A. Papiewska, M. Wojtczak. Microbiological stability of sugar beets during their storage. International Sugar Journal, 2017, 119 (1418): 122-127.
  • M. Wojtczak:  Chemical Methods. W: Proceedings of the thirtieth ICUMSA Session (Warsaw 8-10 June 2016)., Berlin 2017, 218-227.
  • A. Antczak-Chrobot, M. Wojtczak: Dekstranaza – charakterystyka, optymalne warunki działania, oznaczanie aktywności. Gazeta cukrownicza, 2016, str. 24-28.
  • M. Wojtczak, A. Antczak-Chrobot, P. Mikoś, M. Molska, I, Błaszczyk, A. Papiewska: Changes in the content of organic acids and inorganic anions in sugar beet during long-term storage. Sugar Industry, 2016, 141(12): 760-764.
  • P. Bąk, A. Antczak-Chrobot, M. Wojtczak: Distribution of nitrogen compounds in important sections of sugar beets. Biotechnology and Food Science, 2016, 80(1): 53-61.
  • A. Antczak-Chrobot, R. Gruska, M. Wojtczak: The application of Fourier transform near-infrared spectrometry for monitoring microbiological contamination of sugar beet juice. International Sugar Journal, 2016, 118(1406).
  • P. Mikoś, A. Antczak-Chrobot, M. Wojtczak: Free amino acids, betaine, nitrate and nitrite in the sugar beet processing – a literature review. International Sugar Journal, 2015, 117: 790-797.
  • M. Wojtczak, P. Bąk, A. Antczak-Chrobot: DEKSTRAN - Charakterystyka, analiza i wpływ na filtracje soków. Gazeta cukrownicza, 2015, str. 28-33.
  • M. Wojtczak:  Chemical Methods. W: Proceedings of the twenty-nineth ICUMSA Session (Ribeirao Preto 3-5 September 2014)., Berlin 2015, 172-178
  • M. Wojtczak, R. Gruska, P. Mikoś, A. Antczak-Chrobot: Dextran molecular mass effect on particle size distribution of CaCO3 for 1st and 2nd carbonatation. Sugar Industry, 2015, 140(11): 703-707.
  • M. Wojtczak, A. Antczak, K. Lisik: Starch content in various types of cane sugars as a criterion of quality and authenticity. International Journal of Food Properties, 2014, 3(17): 610-616.
  • M. Wojtczak, A. Antczak-Chrobot, E. Chmal-Fudali, A. Papiewska: Determination of microbiological activity during the processing of frost damaged sugar beets. Sugar Industry/Zuckerindustrie, 2014, 139: 228-231.
  • A. Wojtczak, M. Wojtczak, & J. Skretkowicz: The relationship between plasma concentration of metoprolol and CYP2D6 genotype in patients with ischemic heart disease. Pharmacological Reports, 2014, 66(3), 511-514.
  • M. Wojtczak, A. Papiewska: Microbiological purity of raw and refined white cane sugar. Industry/Zuckerindustrie, 2014, 139(9), 555-558.
  • M. Wojtczak, A. Antczak-Chrobot, K. Lisik: The content of organic acids in cane and beet white sugars. Sugar Industry/Zuckerindustrie, 2013, 138 (12): 767-769.
  • M. Wojtczak, A. Antczak, K. Lisik: Contamination of commercial cane sugars by some organic acids and some inorganic anions. Food Chemistry, 2013, 136 (1): 193–198.
  • M. Wojtczak: Oligosaccharides and polysaccharides. w: Proceedings of the Twenty-Eighth ICUMSA Session (Cambridge 15-17 July 2012),  Berlin 2013, 157-167.
  • M. Wojtczak, A. Antczak: The use of ionic chromatography in determining the contamination of beet juices by mannitol. Sugar Industry/Zuckerindustrie, 2012, 137 (62): 444–449.
  • A. Antczak-Chrobot, M. Wojtczak: Porównanie zawartości dekstranu w cukrze buraczanym i trzcinowym. Gazeta cukrownicza, 2012, 6: 230-233.
  • J.Iciek, I.Blaszczyk, J. Biernasiak, K. Lisik, M. Wojtczak: Floc in acidified solutions of white sugar - a literature review. Sugar Industry-Zuckerindustrie, 2012, 137(7), 449-453.
  • A. Bognowska, L. Krala, M. Wojtczak: Ocena trwałości kiełbas z dodatkiem α-tokoferolu. w: Laboralim 2012 XVIII mezinarodna konferencia o analiticeskich metodach v potravinerstve. Zbornik Vedeckych Prac.,  Bratysława 2012, 99-102.
  • M. Wojtczak, J. Biernasiak, A. Papiewska: Evaluation of microbiological purity of raw and refined white cane sugar. Food Control, 2012, 25(1), 136-139.
  • K. Lisik, J. Biernasiak, M. Wojtczak: Badania biegłości PK ICUMSA jako kryterium samooceny laboratoriów zajmujących się analityką cukrowniczą w Polsce. Gaz. Cukr.,2011,  119(5), 144-148.
  • M. Wojtczak, E. Szczepańska, D. Heim: Współczynnik przepuszczalności promieniowania widzialnego przegród transparentnych dla potrzeb walidacji metody TDI. Fiz. Budowli Teor. Prakt., 2011, 6 (3), 83-86.
  • M. Wojtczak, Z. Tamborski: Water vapor sorption isotherms of cane sugar. Sugar Industry/Zuckerindustrie, 2011, 135(2), 95-101.
  • M. Wojtczak: Oligosaccharides and polysaccharides. w: Proceedings of the Twenty-seventh ICUMSA Session (Berlin 1-3 July 2010),  Berlin 2010, 129-141
  • M. Wojtczak, A. Antczak, M. Przybyt: The use of ionic chromatography in determining the contamination of apple juice by lactic acid. Food Additives and Contaminants: Part A, 2010, 27 (6): 817-824.
Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  • Kordialik-Bogacka E. POIR.01.01.01-00-0910/20-00 nt. Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy. Okres realizacji 2021 - 2022 - wykonawca
  • Wojtczak M. Project finansowany ze środków European Society for Sugar Technology ESST, Influence of Exopolysaccharides on beet processing. Okres realizacji: 2020 - 2021 – kierownik.
  • Wojtczak M. Project finansowany ze środków European Society for Sugar Technology ESST, Exopolymers in Sugar Processing. Okres realizacji: 2015 - 2017 - kierownik.
  • Dziugan P. BIOSTRATEG2/296396/5/NCBR/2016 nt. Wykorzystanie biomasy odpadowej w skojarzonych procesach biologiczno-chemicznych. Okres realizacji: 2016 - 2019 – wykonawca.
  • Wilkowska A. Projekt GEKON NCBiR  nr 2/05/267284/15/2015 nt. Opracowanie technologii produkcji prebiotyków z wytłoków jabłkowych jako komponentów żywności i paszy dla zwierząt. Okres realizacji: 2015-2017 - wykonawca.
  • 2.1.1. POKL „Rozwój kapitału ludzkiego w przedsiębiorstwach” ze środków EFS, 2011-2012, Akademia Budownictwa — profesjonalne studia dla inżynierów budownictwa — kierunek: Termomodernizacja, audyting i certyfikacja energetyczna budynków, wykonawca.
  • 2.1.1. POKL „Rozwój kapitału ludzkiego w przedsiębiorstwach” ze środków EFS, 2010-2011, Podyplomowe studia techniczne dla przedsiębiorców i pracowników przedsiębiorstw, kierownik zadania.
  • Iciek J. finansowany ze środków Narodowego Centrum Nauki - Polisacharydy w procesie produkcji i oceny jakości cukru buraczanego oraz trzcinowego. Okres realizacji: 2011 - 2013 - wykonawca.
  • Wojtczak M. Narodowe Centrum Nauki (NN312 165934) nt. Ocena jakości i kryteria autentyczności cukru trzcinowego i buraczanego. Okres realizacji 2008–2011 — kierownik
  • Iciek J. „QUALI JUICE” - projekt badawczy finansowany przez EU w ramach 6 Ramowego Programu dla Badań Rozwoju Technologii (FP6). Okres realizacji: 2005-2010 - wykonawca.

Kierowanie projektami  B+R i finansowanymi bezpośrednio przez przedsiębiorców

  • The evaluation of dextranase activity during processing deteriorated sugar beet, 2020, praca finansowana przez AB Enzymes GmbH
  • Ocena jakości cukru białego na zgodność z wymaganiami koncernu Coca Cola, 2017-2020, prace finansowane przez Nordzucker Polska S.A.
  • Ocena wpływu jakości buraków na przebieg procesu oczyszczania, 2018-19, projekt finansowany przez KSC S.A.
  • Ocena jakości soków dyfuzyjnych i miazgi z krajanki buraczanej, ocena wyekstra-howania związków nie cukrowych podczas modelowych procesów ekstrakcji oraz ocena możliwości zastosowania ekstrakcji alkalicznej podczas przerobu buraków o pogorszonej jakości, 2018, projekt B+R finansowany przez KSC S.A. — kierownik
  • Ocena jakości soków dyfuzyjnych i miazgi z krajanki buraczanej, ocena wyekstra-howania związków nie cukrowych podczas modelowych procesów ekstrakcji oraz ocena możliwości zastosowania ekstrakcji alkalicznej podczas przerobu buraków o pogorszonej jakości, 2018, projekt B+R finansowany przez KSC S.A. — kierownik
  • Oznaczenie zawartości dekstranu i skrobi  w produktach cukrowniczych, 2016-2018, prace finansowane przez Eurofins Analytik GmbH.
  • Development and validation of method for determination of content of non-ionic surfactants in sugar processing by-products, 2015 - 2016, project B+R finansowany przez Shill+Seilacher “Struktol” GmbH, Hamburg — kierownik
  • Jakość produktów spożywczych i ocena autentyczności według wymagań Unii Europejskiej i Farmakopei, 2014-17, prace finansowane przez  przemysł
  • Ocena jakości technologicznej pasty zarodowej i cukrzycy zarodowej, 2014, projekt B+R finansowany przez KSC S.A. — kierownik
  • Ocena skuteczności i efektywności przebiegu procesu technologicznego gotowania, chłodzenia i wirowania cukrzyc w aspekcie przepływu strumienia związków barwnych przez produktownię w Cukrowni Dobrzelin, 2013-2014, projekt B+R finansowany przez KSC S.A. — kierownik
  • Ocena jakości technologicznej pasty zarodowej i cukrzycy zarodowej, 2014, projekt B+R finansowany przez KSC S.A. — kierownik
  • Optymalizacja sposobu sporządzania mleka wapiennego z użyciem roztworów słodkich w celu zmniejszenia lub wyeliminowania zjawiska zarastania rurociągów, 2013-2014, projekt B+R finansowany przez KSC S.A. — kierownik
  • Ocena i udoskonalenie sprawności technicznej separatora miazgi z wód spławiakowych, 2013, projekt B+R finansowany przez KSC S.A. — kierownik
  • Ocena i udoskonalenie sprawności technicznej separatora miazgi z wód spławiakowych, 2013, projekt B+R finansowany przez KSC S.A. — kierownik
  • Ocena jakości surowców i produktów przemysłu spożywczego, 2010-11, prace finansowane przez różne zakłady produkcyjne
  • Ocena bezpieczeństwa zdrowotnego wysłodków plantatorskich i melasu jako produktów paszowych, 2010-11, prace finansowane przez Südzucker Polska S.A.
  • Ocena cukru białego i rafinowanego produkowanego w Cukrowni w kampanii 2009/10 w zakresie ich przydatności do przechowywania w silosie o pojemności 50 000 ton, 2009-2010, projekt B+R finansowany przez KSC S.A. — kierownik
  • Badanie jakości surowców i produktów przemysłu cukrowniczego oraz gałęzi pokrewnych, 2007-10, prace finansowane przez różne cukrownie.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki