- Kordialik-Bogacka E. POIR.01.01.01-00-0910/20-00 nt. Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy. Okres realizacji 2021 - 2022 - wykonawca
- Wojtczak M. Project finansowany ze środków European Society for Sugar Technology ESST, Influence of Exopolysaccharides on beet processing. Okres realizacji: 2020 - 2021 – kierownik.
- Wojtczak M. Project finansowany ze środków European Society for Sugar Technology ESST, Exopolymers in Sugar Processing. Okres realizacji: 2015 - 2017 - kierownik.
- Dziugan P. BIOSTRATEG2/296396/5/NCBR/2016 nt. Wykorzystanie biomasy odpadowej w skojarzonych procesach biologiczno-chemicznych. Okres realizacji: 2016 - 2019 – wykonawca.
- Wilkowska A. Projekt GEKON NCBiR nr 2/05/267284/15/2015 nt. Opracowanie technologii produkcji prebiotyków z wytłoków jabłkowych jako komponentów żywności i paszy dla zwierząt. Okres realizacji: 2015-2017 - wykonawca.
- 2.1.1. POKL „Rozwój kapitału ludzkiego w przedsiębiorstwach” ze środków EFS, 2011-2012, Akademia Budownictwa — profesjonalne studia dla inżynierów budownictwa — kierunek: Termomodernizacja, audyting i certyfikacja energetyczna budynków, wykonawca.
- 2.1.1. POKL „Rozwój kapitału ludzkiego w przedsiębiorstwach” ze środków EFS, 2010-2011, Podyplomowe studia techniczne dla przedsiębiorców i pracowników przedsiębiorstw, kierownik zadania.
- Iciek J. finansowany ze środków Narodowego Centrum Nauki - Polisacharydy w procesie produkcji i oceny jakości cukru buraczanego oraz trzcinowego. Okres realizacji: 2011 - 2013 - wykonawca.
- Wojtczak M. Narodowe Centrum Nauki (NN312 165934) nt. Ocena jakości i kryteria autentyczności cukru trzcinowego i buraczanego. Okres realizacji 2008–2011 — kierownik
- Iciek J. „QUALI JUICE” - projekt badawczy finansowany przez EU w ramach 6 Ramowego Programu dla Badań Rozwoju Technologii (FP6). Okres realizacji: 2005-2010 - wykonawca.
Kierowanie projektami B+R i finansowanymi bezpośrednio przez przedsiębiorców
- The evaluation of dextranase activity during processing deteriorated sugar beet, 2020, praca finansowana przez AB Enzymes GmbH
- Ocena jakości cukru białego na zgodność z wymaganiami koncernu Coca Cola, 2017-2020, prace finansowane przez Nordzucker Polska S.A.
- Ocena wpływu jakości buraków na przebieg procesu oczyszczania, 2018-19, projekt finansowany przez KSC S.A.
- Ocena jakości soków dyfuzyjnych i miazgi z krajanki buraczanej, ocena wyekstra-howania związków nie cukrowych podczas modelowych procesów ekstrakcji oraz ocena możliwości zastosowania ekstrakcji alkalicznej podczas przerobu buraków o pogorszonej jakości, 2018, projekt B+R finansowany przez KSC S.A. — kierownik
- Ocena jakości soków dyfuzyjnych i miazgi z krajanki buraczanej, ocena wyekstra-howania związków nie cukrowych podczas modelowych procesów ekstrakcji oraz ocena możliwości zastosowania ekstrakcji alkalicznej podczas przerobu buraków o pogorszonej jakości, 2018, projekt B+R finansowany przez KSC S.A. — kierownik
- Oznaczenie zawartości dekstranu i skrobi w produktach cukrowniczych, 2016-2018, prace finansowane przez Eurofins Analytik GmbH.
- Development and validation of method for determination of content of non-ionic surfactants in sugar processing by-products, 2015 - 2016, project B+R finansowany przez Shill+Seilacher “Struktol” GmbH, Hamburg — kierownik
- Jakość produktów spożywczych i ocena autentyczności według wymagań Unii Europejskiej i Farmakopei, 2014-17, prace finansowane przez przemysł
- Ocena jakości technologicznej pasty zarodowej i cukrzycy zarodowej, 2014, projekt B+R finansowany przez KSC S.A. — kierownik
- Ocena skuteczności i efektywności przebiegu procesu technologicznego gotowania, chłodzenia i wirowania cukrzyc w aspekcie przepływu strumienia związków barwnych przez produktownię w Cukrowni Dobrzelin, 2013-2014, projekt B+R finansowany przez KSC S.A. — kierownik
- Ocena jakości technologicznej pasty zarodowej i cukrzycy zarodowej, 2014, projekt B+R finansowany przez KSC S.A. — kierownik
- Optymalizacja sposobu sporządzania mleka wapiennego z użyciem roztworów słodkich w celu zmniejszenia lub wyeliminowania zjawiska zarastania rurociągów, 2013-2014, projekt B+R finansowany przez KSC S.A. — kierownik
- Ocena i udoskonalenie sprawności technicznej separatora miazgi z wód spławiakowych, 2013, projekt B+R finansowany przez KSC S.A. — kierownik
- Ocena i udoskonalenie sprawności technicznej separatora miazgi z wód spławiakowych, 2013, projekt B+R finansowany przez KSC S.A. — kierownik
- Ocena jakości surowców i produktów przemysłu spożywczego, 2010-11, prace finansowane przez różne zakłady produkcyjne
- Ocena bezpieczeństwa zdrowotnego wysłodków plantatorskich i melasu jako produktów paszowych, 2010-11, prace finansowane przez Südzucker Polska S.A.
- Ocena cukru białego i rafinowanego produkowanego w Cukrowni w kampanii 2009/10 w zakresie ich przydatności do przechowywania w silosie o pojemności 50 000 ton, 2009-2010, projekt B+R finansowany przez KSC S.A. — kierownik
- Badanie jakości surowców i produktów przemysłu cukrowniczego oraz gałęzi pokrewnych, 2007-10, prace finansowane przez różne cukrownie.