Badaczki z naszego Wydziału: dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka, dr inż. Joanna Grzelczyk i dr inż. Joanna Oracz, opracowały nowy rodzaj opakowań biodegradowalnych. Główny surowiec do ich produkcji to zmiażdżony miąższ - materiał odpadowy powstały podczas wytwarzania oliwy.
edukacja.dziennik.pl
Co zrobić z opakowaniami po żywności, żeby nie zatruwały środowiska? Zjeść
Dr inż. Joanna Grzelczyk z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ, dzięki dofinansowaniu z Narodowego Centrum Nauki (NCN), prowadziła badania nad prozdrowotnymi składnikami zielonego i prażonego ziarna kawy. Wyniki są bardzo interesujące.
biotechnologia.pl
Badaczka z PŁ udowodniła prozdrowotne działanie kawy
Polskie Radio
Dr inż. Katarzyna Grzelak-Błaszczyk z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności uzyskała z NCN ponad 1,1 miliona złotych na realizację projektu „Potencjał kombinowanego procesu osmokoncentracja-fermentacja mlekowa w kształtowaniu profilu składników bioaktywnych nowych odmian cebul badany w modelu in-vivo”.
Życie Uczelni
Fermentowanie odwodnionej cebuli
Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii oraz Instytut Technologii i Analizy Żywności wspólnie z firmą Prokonsument Sp. z o.o., właścicielem profesjonalnego portalu informacyjnego FoodFakty.pl podpisały umowę o stałej współpracy.
Życie Uczelni
Dla dobra konsumentów
magazynNatura
Zespół badaczy z naszego Wydziału - Profesor Justyna Rosicka-Kaczmarek, Profesor. Tomasz Olejnik, prof. uczelni, dr inż. Karolina Miśkiewicz i dr inż. Gabriela Kowalska opracowali nowatorską metodę utrwalania miodu prze jego enkapsulację.
Niewidzialni.eu
Innowacyjne mikrokapsułki miodu z Łodzi
Życie Uczelni
Efekt pracy pszczół zamknięty w kapsułce
Nauka w Polsce
Naukowcy z Politechniki Łódzkiej wytworzyli innowacyjne mikrokapsułki miodu
Fakt
Zamknęli miód w kapsułkach. Wynalazek ma wzmacniać zdrowie i pomóc leczyć choroby.
Naukowcy z naszego Wydziału Prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn, Profesor Agnieszka Nowak i dr inż. Andrzej Jaśkiewicz opracowali innowacyjną technologię na otrzymywanie folii biodegradowalnej powstałej na bazie skrobi.
Gazeta Prawna
Skarb ze skrobi
Gazeta Prawna
Zimna plazma oraz folie. Oto zwycięskie wynalazki IX edycji konkursu „Eureka! DGP”
Radio Łódź
Folia biodegradowalna ze skrobi
Zespół badaczy w składzie Profesor Katarzyna Śliżewska, Profesor Tomasz Olejnik, dr inż. Marta Pietras (z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ) i dr inż. Magdalena Kmiotek (z Centrum Papiernictwa i Poligrafii PŁ) opracowali innowacyjny sposób zamiany zużytych opon w biodegradowalne opakowania.
Dzień dobry TVN
Polscy naukowcy znaleźli sposób na starą gumę.
Motorfocus
Papier z recyklingu opon – wynalazek łódzkich naukowców
Logistyka
Z opony w papier - polscy naukowcy z przełomowym odkryciem
Agronomist
Od gumy do papieru
iPolska.24
Na Politechnice Łódzkiej odzyskano celulozę ze zużytych opon. Pomogły uczynne bakterie
Puls biznesu
Bakterie wyprodukują papier z gumy
Młodzi w Łodzi
Patent na biodegradowalną folię z PŁ
Plusy dla biznesu
Papier z opon samochodowych
Perspektywy
Z myślą o bezpieczeństwie żywności
Młodzi w Łodzi
Z myślą o bezpieczeństwie żywności
Świat Druku
Biodegradowalne opakowania ze zużytych opon.
Dobre Wiadomości
Polacy opatentowali metodę, która „zjada gumę” i przetwarza ją w papier
Interia
Papier z recyklingu opon. Polacy odkryli przełomowy sposób.
Przegląd
Jakimi wynalazkami z ostatnich kilku lat Polacy mogą się pochwalić?
Gov.pl
Przekształcenie – od gumy do papieru
TVP 3 Łódź
Łódzcy naukowcy znaleźli sposób na wykorzystanie zużytych opon samochodowych
Nauka w Polsce
Przekształcenie – od gumy do papieru
Biotechnologia
Na PŁ opracowano metodę, która „zjada” gumę i przetwarza ją w papier
Świat Opon
Od gumy do papieru
AutomotiveSuppliers
Politechnika Łódzka: od gumy do papieru
TVP
Naukowcy z Łodzi przekształcili zużyte opony w papier
Radio Łódź
Papier z opon
Informacje o papierze uzyskiwanym z recyklingu opon, technologii stworzonej przez naukowców z naszego Wydziału
Radio Tok-FM (mp3)
Radio Pogoda (mp3)
Sposób przetwarzania zużytych opon w papier
Meloradio (mp3)
Reportaż o osiagnięciach nauki m.in. z PŁ o przetwarzaniu opon w celulozę bakteryjną
TVN24

Multidyscyplinarny zespół naukowców Katedry Biotechnologii Środowiskowej ora z Zakładu Ochron Osobistych Centralnego Instytutu Ochrony Pracy- Państwowego Instytutu Badawczego (CIOP – BIP) opracował aplikację Time4Mask pozwalającą dobrać odpowiedni wariant sprzętu ochrony układu oddechowego i czas jego bezpiecznego stosowania w szkodliwych warunkach pracy.
lodz.tvp.pl
Innowacyjna aplikacja stworzona na Politechnice Łódzkiej
Życie Uczelni
Aplikacja dobierze półmaskę
Radio Tok FM
W dniach 18-19 maja br. na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ odbyła się 10 jubileuszowa edycja Coolturalnego Festiwalu Piwa!
Pierwszy dzień festiwalu obfitował w ciekawe Wykłady i Warsztaty dotyczące piwnej tematyki. Drugi - poświęcony był Coolturalnej degustacji piw, które przygotowało Studenckie Koło Naukowe Chemików Kollaps.
Materiał z TV Toya
Naukowiec z Instytutu Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej dr inż. Bartosz Sekuła otrzymał w konkursie Sonata grant NCN na badania nad innowacyjnymi środkami ochrony roślin, przyjaznymi środowisku.
Życie Uczelni
W poszukiwaniu nowych środków ochrony roślin
TVP Łódź
Grant dla naukowca z Politechniki Łódzkiej. Badania nad środkami ochrony roślin
Radio ZET
Naukowcy z PŁ szukają nowych środków ochrony roślin
Doktoranci z Instytutu Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej zdobyli liczne nagrody na konferencjach naukowych zorganizowanych w czerwcu przez polskie środowiska naukowe.
Życie Uczelni
Konferencyjne sukcesy naszych doktorantów