Dzień otwarty na Politechnice Łódzkiej – z wizytą na BiNoŻ-u

Data dodania
Kategorie

Tegoroczny dzień otwarty na Politechnice Łódzkiej odbył się 14 marca, podczas Światowego Dnia Liczby Pi . Tego dnia każdy z uczniów szkół średnich – zarówno liceów, jak i techników, mógł zapoznać się z interesującą ofertą naszej uczelni.

Image

W trzech strefach inspiracji, nauki i odkryć, można było nie tylko dowiedzieć się o warunkach przyjęcia na studia, ale szczegółowo zapoznać się z ofertami wszystkich wydziałów, porozmawiać ze studentami na stoiskach przygotowanych specjalnie na tą okazję, odbyć wycieczki z pracownikami po wybranych wydziałach czy wziąć udział w warsztatach praktycznych.
Jako wydział przedstawiliśmy bogatą ofertę.

W Strefie Nauki w budynku Alchemium wykłady wygłosili:

  • prof. dr hab. Maria Koziołkiewicz Witamina D3 - wciąż tajemniczy regulator 1000 genów,
  • dr inż. Radosław Gruska 1811 – historia cukru taka od buraka do buraka.

Swoją działalność zaprezentowali też na wspólnym wystąpieniu przedstawiciele trzech kół naukowych działających na BiNoŻ-u: SKN Biotechnologów Ferment – inż. Jakub Filipek, SKN Chemików Kollaps -inż. Barbara Skrodzka i SKN Biomass – inż. Karolina Murawska. 

W części wystawienniczej można było zapoznać się z ofertą wydziału, porozmawiać zarówno z nauczycielami - dr hab. inż. Tomaszem Olejnikiem, prof. uczelni; dr hab. inż. Justyną Szulc czy dr inż. Katarzyną Dybką- Stępień, jak i z licznym gronem przedstawicieli trzech kół naukowych, którzy mieli okazję zaprezentować swoje naukowe projekty.

W Strefie Odkryć znalazły się propozycje zajęć dydaktycznych związanych z obszarem biotechnologii, technologii żywności i żywienia, technologii kosmetyków czy biogospodarki. Ta strefa była zarezerwowana dla zapisów grupowych. Zaproszona młodzież w towarzystwie opiekuna mogła zwiedzić laboratoria naukowo-badawcze na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ i/lub wziąć udział w zajęciach laboratoryjnych:

w Instytucie Surowców Naturalnych i Kosmetyków

  • 3 kolory w 105 minut, czyli jak powstają cienie do powiek dr Ewa Maciejczyk, dr inż.. Katarzyna Mietlińska
  • Chemia na 5! dr Anna Sykuła, mgr Joanna Jabłońska

w Instytucie Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej

  • Jak wyciągnąć 16 miliardów par zasad genomowego DNA z cebuli? - dr inż. Agnieszka Pietrzyk-Brzezińska, dr inż. Izabela Szymczak, studenci SKNB Ferment

w Instytucie Technologii i Analizy Żywności

  • Folia z naturalnych składników, 10 minut życia po użyciu prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn, dr inż. Andrzej Jaśkiewicz
  • 3 kosmetyki z 14 składników - warsztaty z wykonania domowych kosmetyków i pokaz technik masażu twarzy dr inż. Iwona Majak, studenci SKNCH Kollaps

w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii

  • Jeden nos, a milion zapachów dr inż. Agnieszka Wilkowska, dr inż. Sylwia Ścieszka, mgr inż. Maciej Ditrych
  • Dwa oblicza zjawisk osmotycznych w komórce. mgr inż. Lidia Piekarska- Radzik, dr inż. Anna Otlewska, dr hab. Katarzyna Rajkowska

Dziękujemy wszystkim Pracownikom i Studentom, którzy przyczynili się do uświetnienia tego wydarzenia.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Strona dziala - zabbix