+

Wikamp







Fb

 
 

prof. dr hab. inż. Joanna Leszczyńska

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

  • Związki bioaktywne w żywności
  • Alergeny pokarmowe
  • Zmiany immunoreaktywności składników żywności poddanej procesom technologicznym
  • Wpływ warunków środowiskowych na alergenność żywności
  • Żywność funkcjonalna
  • Żywienie człowieka
  • Nowoczesne metody analizy żywności
Obrazek użytkownika Joanna Leszczyńska
prof. dr hab. inż.
Joanna
Leszczyńska

Funkcja

pełnomocnik dziekana ds. osób niepełnosprawnych

E-mail

joanna.leszczynska@p.lodz.pl

Telefon

42 631 34 15

Adres

90-924 Łódź, ul. Stefanowskiego 4/10

ORCID

0000-0002-8976-5653

ResearcherID

M-5599-2018

SCOPUS

6603840997

Konsultacje dla studentów

wtorek , środa - godzina 12.15-13.00



Działalność dydaktyczna

Wykłady:

  • Chemia ogólna i nieorganiczna
  • Metody instrumentalne w analizie chemicznej
  • Toksykologia środowiska
  • Toksykologia żywności
  • Mikro- i makroelementy
  • Alergie i nietolerancje pokarmowe
  • Alergeny pokarmowe
  • Metody immunoenzymatyczne w analizie żywności
  • Podstawy żywnienia człowieka
  • Żywienie człowieka i dietetyka
Publikacje po 2010 roku
  • M. Słowianek, J. Leszczyńska. Alergeny przypraw. Żywność. Nauka. Technologia . Jakość. 2011, 3(76), 15-28
  • M. Słowianek, J. Leszczyńska. Metody oznaczania alergenów w żywności. Przem. Spoż., 2011, 65, 30-32
  • Leszczyńska J., Diowksz A., Łącka A., Wolska K., Bartos A. Evaluation on immunoreactivity of wheat bread made from fermented wheat flour. Czech. J. Food Sci., 2012, 30(4), 336–342Anchor
  • Leszczyńska J., Waga J., Łącka A., Wolska K., Majak I., Bartos A. The effect of enzymatic modification and genetic background on wheat gliadin immunological properties. Food Agric. Immunol., 2013, 24(2), 217-230
  • Diowksz A., Leszczyńska J. Hypoallergenic wheat bread – a response to an emerging issue. Food Agric. Immunol, 2014, 25, 535-544
  • Bartos A., Majak I., Leszczyńska J. Uptake and assimlability of nickel in the course of systemic allergy: Implications for elimination diet. Food Res. Int. 2014  55, 412-417 Anchor
  • Leszczyńska J. Majak I., Bartos A. Gluten Testing in Foods, Drugs, Pharmaceuticals and Cosmetics. Rozdział w Food Allergens Testing: Molecular, Immunochemical and Chromatographic Techniques. Red. Siragakis G., Kizis D. Wyd. Willey-Blacwell, 2014
  • Kulbat K., Leszczyńska J. Roślinne białka obronne jako alergeny. Kosmos, 2015, 64, 271-280
  • Smolińska B., Leszczyńska J. Influence of combined use of iodide and compost on Hg accumulation by Lepidium sativum L. Journal of Environmental Management 2015, 150(1), 499-507
  • Skóra J., Otlewska A., Gutarowska B., Leszczyńska J., Majak I., Stępień Ł. Production of Allergenic Protein Alt a 1 by Alternaria Isolates from Working Environments. Int. J. Environ. Res. Public Health 2015, 12(2), 2164-2183
  • Bartos A., Majak I., Leszczyńska J. Fluctuations in foodborne nickel as an outcome of industrial processing. Journal of Food Processing and Preservation, 2015 Anchor
  • Słowianek M., Leszczyńska J. WWA w żywności – aspekty prawne i analityczne.  Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2015, 1, 97-105
  • Majak I., Szczodrowska A., Bartos A., Leszczyńska. Ocena sposobu żywienia osób chorych na cukrzycę typu 2. Bromatologia i Chemia toksykologiczna, 2015, 1, 32-39
  • Czajkowska-Mysłek A., Leszczyńska J. Zawartość histaminy w produktach spożywczych zawierających ryby przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci. Bromatologia i Chemia toksykologiczna 2015, 3, 289-293
  • Słowianek M., Skorupa M, Hallmann E., Rembiałkowska E., Leszczyńska J. Allergenicity of tomatoes cultivated in organic and conventional systems. Plant Foods for Human Nutrition, 2016, 71, 35-41
  • Bartos A., Majak I., Diowksz A., Leszczyńska J. Omega-3 fatty acids used as cross-linkers to reduce antigenicity of wheat flour. Journal of Food Processing and Preservation, 2016, 40(4), 601-606
  • Słowianek M., Leszczyńska J. Antioxidant properties of selected culinary spices. Herba Polonica 2016, 62(1), 29-41
  • Szczodrowska A., Kulbat K., Smolińska B., Leszczyńska J. Accumulation of metal ions in selected plants from Brassicaceae and Lamiaceae families. Biotechnology and Food Sciences, 2016, 80(1), 29-42
  • Szczodrowska A., Leszczyńska J. Histamina w produktach spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego zawierających ryby skierowanych dla niemowląt i małych dzieci. Problemy Higieny i Epidemiologii, 2016, 97(2), 146-149
  • Kulbat K., Leszczyńska J. Antioxidants as defensive shield in thyme (Thymus vulgaris L.) grown on the soil contaminated with heavy metals. Biotechnology and Food Sciences, 2016, 75(2), 109-117
  • Diowksz A., Leszczyńska J. Pszenne pieczywo w diecie bezglutenowej. Przemysł Spożywczy, 2016, 7, 33-35
  • Diowksz A., Leszczyńska J. Wpływ transglutaminazy na jakość i immunoreaktywność pieczywa o małej zawartości glutenu. W: Rola procesów technologicznych w kształtowaniu jakości pieczywa, 2016,  42-50
  • Słowianek M., Mańkowska D., Leszczyńska J. Reaction of spice proteins with serum antibodies from celiac patients and rabbit antibodies raised to specific glutamine/proline-containing peptides. Food Agric. Immunol. 2017, 28(1), 134-148
  • Smolińska B., Leszczyńska J. Photosynthetic pigments and peroxidase activity of Lepidium sativum L. during assisted Hg phytoextraction. Environ. Sci. Pollut. Res.  2017, 24(15), 13384-13394
  • Smolińska B., Szczodrowska A., Leszczyńska J. Protein changes in Lepidium sativum L. exposed to Hg during soil phytoremediation. International Journal of Phytoremediation, 2017, 1522-6514
  • Czajkowska-Mysłek A., Leszczyńska J. Risk assessment related to biogenic amines occurrence in ready-to-eat baby foods. Food and Chemical Toxicology. 2017, 105, 82-92
  • Mańkowska D., Majak I., Bartos A., Słowianek M., Łącka A., Leszczyńska J. 5-hydroxymethylfurfural content in selected gluten and gluten-free cereal food products. Biotechnology and Food Sciences, 2017, 81, 11-21
  • Czajkowska-Mysłek A. Leszczyńska J. Liquid Chromatography–Single-Quadrupole Mass Spectrometry as a Responsive Tool for Determination of Biogenic Amines in Ready-to-Eat Baby Foods. Chromatographia, 2018, 81(6), 901-910 (2018)
  • Georgiadou E.C., Goulas V., Majak, I. Ioannou A., Leszczyńska J., Fotopoulos V. Antioxidant Potential and Phytochemical Content of Selected Fruits and Vegetables Consumed in Cyprus. Biotechnology and Food Sciences, 2018, 82(1), 13-14
  • Georgiadou E.C., KowalskaE., Patla K., Kulbat K., Smolińska B., Leszczyńska J., Fotopoulos V. Influence of heavy metals (Ni, Cu and Zn) on nitro-oxidative stress responses, proteome regulation and allergen production in basil (Ocimum basilicum L.) plants. Front. Plant Sci. 2018, 9, 862
  • Hallmann E., Rozpara E., Słowianek M., Leszczyńska J. The effect of organic and conventional farm management on the allergenic potency and bioactive compounds status of apricots (Prunus armeniaca L.). Food Chemistry, 2019, 279, 171-178
  • Bartos A., Niedzielski P., Buczyłko K., Leszczyńska J. Nickel chelate complexes as a target for polyclonal antibodies raised in rabbits and mice. Int. J. Environ. Anal. Chemistry, 2019
  • Aninowski M., Kaźmierczak R., Hallmann E., Rachtan-Janicka J., Fijoł-Adach E., Feledyn-Szewczyk B., Majaki., Leszczyńska J. Evalutaion of potential allergenicity of strawberries in response to different farming practices. Metabolites, 2020, 10,102
  • Hallmann E., Ponder A.,  Aninowski M., Narangerel T., Leszczyńska J. The interaction between antioxidants content and allergenic potency of different raspberry cultivars. Antioxidants, 2020, 9, 256
  • Diowksz A., Malik A.,  Jaśniewska A., Leszczyńska J. The inhibition of amylase and ACE enzyme and reduction of immunoreactivity of sourdough bread. Foods 2020, 9, 2020
  • Kamila Kulbat-Warycha, Egli C. Georgiadou, Dorota Mańkowska, Beata Smolińska, Vasileios Fotopoulos, Joanna Leszczyńska. Response to stress and allergen production caused by metal ions (Ni, Cu and Zn) in oregano (Origanum vulgare L.) plants. J. Biotechnol., 2020, 324, 171-182
  • Słowianek M., Majak I., Leszczyńska J., Smolińska B., Mańkowska D., Buczyłko K., Wagner A. New allergens from spices in the Apiaceae family: anise Pimpinella anisum L. and caraway Carum carvi L. Central Eur. J. Immunol., 2020, 3, 241-247
  • Czajkowska A., Leszczyńska J. Rozdział w Food Chemistry, Function and Analysis „Biogenic amines in baby foods” , 152-177 (2020) Royal Society of Chemistry
  • Georgiadou E.C., Antoniou Ch., Majak I., Goulas V., Filippou P., Smolinska B., Leszczyńska J., Fotopoulos V. Tissue-specific elucidation of lycopene metabolism in commercial tomato fruits cultivars during ripening. Scientia Horticulturae 2021, 284, 110144
Otrzymane nagrody

Nagrody dydaktyczne i naukowe Rektora i Dyrektora Instytutu

Przebieg kariery naukowej
  • Magister: 1979, Wydział Chemii Spożywczej, Politechnika Łódzka 
  • Doktor: 1994, Wydział Chemii Spożywczej i Biotechnologii, Politechnika Łódzka
  • Doktor habilitowany: 2011, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Głóna Gospodarstwa Wiejskiego
Członkostwo w organizacjach pozauczelnianych

Polskie Towarzystwo Technologów Żywności - prezes Oddziału Łódzkiego

Hobby

Muzyka klasyczna, balet, pantomima

Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  • Grant własny NN 312 35 95 39 „Fermentowane napoje owsiane jako bezglutenowa alternatywa dla piwa” 2010-2013, wykonawca
  • Grant Preludium 2012/05/N/NZ9/01304 „Nowa metoda detekcji alergennego niklu” 2013-2016, kierownik Adrian Bartos

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki