+

Wikamp







Fb

 
 

dr inż. Dorota Mańkowska

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

  • Żywienie człowieka i dietetyka.
  • Rośliny lecznicze i przyprawowe – skład fitochemiczny, właściwości i zastosowanie w żywieniu człowieka, profilaktyce chorób cywilizacyjnych i kosmetyce.
  • Żywność ekologiczna vs konwencjonalna – analiza zawartości składników aktywnych biologicznie.
  • Alergeny w żywności pochodzenia roślinnego.
Obrazek użytkownika Dorota Mańkowska
dr inż.
Dorota
Mańkowska

Stanowisko

adiunkt w grupie pracowników dydaktycznych

Funkcja

koordynator składu Komisji i terminów egzaminów dyplomowych na specjalizacji Aromaty Spożywcze i Surowce Kosmetyczne

E-mail

dorota.mankowska@p.lodz.pl

Pokój

102

ORCID

0000-0003-4153-7536

ResearcherID

https://publons.com/researcher/1899469/dorota-mankowska/

SCOPUS

57140710100


Działalność dydaktyczna

Wykłady 

Hydrologia (Ochrona Środowiska, 1st.)

Oczyszczanie gazów (Biotechnologia środowiska, 1st.)

Ćwiczenia

Hydrologia (Ochrona Środowiska, 1st)

Podstawy żywienia człowieka (TŻŻC, st. niestacjonarne, 1st.)

Żywienie człowieka (TŻŻC, 1st.)

Żywienie człowieka i dietetyka (TŻŻC, 2st.)

Projekt

Podstawy dietetyki (TŻŻC, 1st)

Żywienie człowieka i dietetyka (TŻŻC, 2st)

Laboratoria

Chemia ogólna i nieorganiczna (Biotechnologia, 1st)

Propedeutyka pracy w laboratorium (Biotechnologia, 1st)

Postępy w biologicznej analizie żywności (TŻŻC, 2st)

Opieka nad pracami dyplomowymi

Prace dyplomowe inżynierskie i magisterskie kierunku TŻŻC oraz TK.

Publikacje po 2010 roku

 

  • Łodyga-Chruścińska E., Turek M., Bryszewska M., Jabłońska J., Mańkowska D., Sykuła-Zając A., Wajs A., Oznaczanie wybranych metali toksycznych, związków nieorganicznych i organicznych w żywności. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź 2010.
  • Jabłońska J., Mańkowska D., The influence of UV, X and microwave radiation on the aflatoxin B1 concentration in nuts. Biotechnology and Food Science 2014, vol. 78, no. 2, p. 111-119.
  • Kulbat K., Mańkowska D., Leszczyńska J., Spices from Lamiaceae as a source of biologically active compounds. Biotechnology and Food Science 2015, vol. 79, no. 1, p. 19 (conference proceedings).
  • Mańkowska D., Majak I., Bartos A., Słowianek M., Łącka A., Leszczyńska J., 5-Hydroxymethylfurfural content in selected gluten- and gluten-free cereal food products. Biotechnology and Food Science 2017, vol. 81, p. 11-21.
  • Słowianek M., Mańkowska D., Leszczyńska J., Reaction of spice proteins with serum antibodies from celiac patients and rabbit antibodies raised to specific glutamine/proline-containing peptides. Food and Agricultural Immunology 2017, vol. 28, p. 134-148.
  • Narangerel T., MańkowskaD., Herbs in Mongolia. Biotechnology and Food Science 2019, vol. 83, p. 31-36.
  • Kulbat-Warycha K., Georgiadou E. C., Mańkowska D., Smolińska B., Fotopoulos V., Leszczyńska J., Response to stress and allergen production caused by metal ions (Ni, Cu and Zn) in oregano (Origanum vulgare L.) plants. Journal of Biotechnology 2020, vol. 324, p. 171-182.
  • Słowianek M., Majak I., Leszczyńska J., Smolińska B., Mańkowska D., Buczyłko K., Wagner A., New allergens from spices in the Apiaceae family: anise Pimpinella anisum L. and caraway Carum carvi L. Central European Journal of Immunology 2020, vol. 45, no. 3, p. 241-247.
Otrzymane nagrody

Nagroda Rektora Politechniki Łódzkiej za osiągnięcia w działalności dydaktycznej w roku akademickim 2015/2016.

Nomiancja w plebiscycie Najlepszy Nauczyciel Roku 2015/2016 Politechniki Łódzkiej przez Studentów Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.

Przebieg kariery naukowej

Magister: 2002, Wydział Chemii Spożywczej i Biotechnologii, Politechnika Łódzka
Doktor: 2008, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki