+

Wikamp







Fb

 
 

prof. dr hab. inż. Robert Klewicki

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

Odwadnianie osmotyczne, polihydroksyalkohole, produkty transglikozylacji, oligosacharydy, hydroksykwasy

Obrazek użytkownika Robert Klewicki
prof. dr hab. inż.
Robert
Klewicki

Stanowisko

profesor

E-mail

robert.klewicki@p.lodz.pl

Telefon

42 631 34 54

Pokój

520

ORCID

0000-0003-0600-9906

ResearcherID

https://publons.com/researcher/1899311/robert-klewicki

SCOPUS

6507910222


Patenty i zgłoszenia patentowe
  • Kucner A.,  Klewicki R., Klewicka E.,  Patent 407121 Sposób otrzymywania probiotycznego fermentowanego napoju  owocowo-warzywnego, 2017.
  • Klewicka E.,  Klewicki R., Kołodziejczyk K., Nowak A., Lipińska L., Sójka M., Patent 410975 Zastosowanie preparatu elagotanin z maliny właściwej Rubus idaeus L”, 2019.
Publikacje po 2010 roku
  • Klewicki R., Uczciwek M., Effect of osmotic dehydration in the carbohydrate mixtures containing fructooligosaccharides on the oligosaccharide content of apple. Acta Alimentaria 2010, Vol.39, p. 357-367.
  • Uczciwek M., Piasecka E., Klewicki R, Konopacka D., Mieszczakowska-Frąc M., Bonazzi C., Content of selected nutrients in sour cherries, blackcurrants and apples osmodehydrated in reused fructooligosaccharide concentrate. Italian Journal of Food Science 2011, Vol. 23, p. 270-279.
  • Piasecka E., Uczciwek M., Klewicki R, Konopacka D., Mieszczakowska-Frąc M., Szulc M.,  Bonazzi C.,  Effect of long-time storage on the content of polyphenols and ascorbic acid in osmo-convectively and osmo-freeze-dried fruits. Journal of Food Processing and Preservation 2013, Vol. 37, p. 198-209.
  • Kucner A., Klewicki R.,  Sójka M., The influence of selected osmotic dehydration and pretreatment parameters on dry matter and polyphenol content in highbush blueberry (Vaccinium corymbosum) fruits. Food and Bioprocess Technology 2013, Vol. 6, p. 2031-2047.
  • Kucner A., Papiewska A., Sójka M., Klewicki R., Chemical and microbiological changes in blueberries and in hypertonic solution during osmotic dehydration employing reused concentrate. Journal of Food Process Engineering 2013, Vol. 36, p. 608-618.
  • Kucner A., Papiewska A., Klewicki R., Sójka M., Klewicka E.,  Influence of thermal treatment on the stability of phenolic compounds and the microbiological quality of sucrose solution following osmolic dehydration of highbush bluebeery fruits. Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria 2014, Vol. 13, no. 1, p. 79-88. 
  • Kucner A., Klewicki R.,  Sójka M., Klewicka E., Osmotic Concentration of Gooseberry Fruits – The Influence of Temperature, Time, and Pretreatment Methods on Mass Transfer and Total Polyphenol and Organic Acid Content. Food Technology and Biotechnology 2014, Vol. 52, no.4, p. 411-419.
  • Klewicka E. Zuńczyk Z., Juśkiewicz J., Klewicki R., Effects of lactofermented beetroot juice alone or with N-nitroso-N-methylurea on  selected metabolic parameters, composition of microbiota adhering to the gut epithelium and antioxidant status of rats. Nutrients 2015, Vol. 7, p. 5905-5915.
  • Chwastek A., Klewicka E., Klewicki R., Sójka M., Lactic acid fermentation of red beet juice supplemented with waste highbush blueberry – sucrose osmotic syrup as a method of probiotic beverage production. Journal of Food Processing and Preservation 2016, Vol. 40, p. 780–789.
  • Lipińska L., Klewicki R., Klewicka E., Kołodziejczyk K., Sójka M., Nowak A., The antifungal activity of Lactobacillus sp. strains in the presence of xylitol and galactosyl xylitol. BioMed Research International 2016, Article ID 5897486, 8 pages.
  • Klewicka E., Sójka M., Klewicki R., Kołodziejczyk K., Lipińska L., Nowak A., Ellagitannins from raspberry (Rubus idaeus L.) fruit as natural inhibitors of Geotrichum candidum. Molecues 2016, Vol. 21, p. 908.
  • Klewicki R., Belina I., Wojciechowska A., Klewicka E., Sójka M., Synthesis of galactosyl mannitol derivative using β-galactosidase from Kluyveromyces lactis. Polish Journal of Food and Nutrition Science 2017, Vol. 67, no. 1, p. 33-39.
  • Wojciechowska A., Klewicki R., Sójka M., Klewicka E., Synthesis of galactosyl derivative of gluconic acid with transglycosylation activity of β-galactosidase from Kluyveromyces lactis. Food Technology and Biotechnology 2017, Vol. 55, no. 2, p. 258-265.
  • Nowak A., Sójka M., Klewicka E., Lipińska L., Klewicki R., Kołodziejczyk K., Ellagitannins from Rubus idaeus L. Exert Geno- and Cytotoxic Effects Against the Human Colon Adenocarcinoma Cell Line Caco-2. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2017, Vol. 65, no. 14, p. 2947-2955.
  • Michalska K., Klewicki R., Wojtczak M., Odwadnianie osmotyczne mrożonych gruszek w roztworach sacharozy z dodatkiem wybranych soli wapnia. Żywność Nauka Technologia Jakość 2017, Vol. 2, no. 111, p. 88-105
  • Sójka A., Karlińska E., Klewicki R., Ellagitannin and anthocyanin retention in osmotically dehydrated blackberries. Food Science and Technology Research 2017, Vol. 23, p. 801-810.
  • Lipińska L., Klewicki R., Sójka M., Bonikowski R., Żyżelewicz D., Kołodziejczyk K., Klewicka E., Antifungal activity of Lactobacillus pentosus ŁOCK 0979 in the presence of polyols and galactosyl-polyols. Probiotics and Antimicrobial Proteins 2018, Vol. 10, p. 186-200. 
  • Wojciechowska A., Klewicki R., Sójka M., Grzelak-Błaszczyk K., Application of Transgalactosylation Activity of -Galactosidase from Kluyveromyces lactis for the Synthesis of Ascorbic Acid Galactoside. Applied Biochemistry and Biotechnology 2018, Vol. 184, p. 386–400.
  • Grzelak-Błaszczyk K., Milala J., Kosmala M., Kołodziejczyk K., Sójka M., Czarnecki A., Klewicki R., Juśkiewicz J., Fotschki B., Jurgoński A., Onion quercetin monoglycosides alter microbial activity and increase antioxidant capacity. Journal of Nutritional Biochemistry 2018, Vol. 56, p. 81–88.
  • Wojciechowska A., Klewicki R., Sójka M., Glucoheptonic acid derivative as a new transgalactosylation product. Biocatalysis and Biotransformation 2019, Vol. 37, p. 44-52.
  • Piekarska-Radzik L., Klewicka E., Milala J., Klewicki R., Rosół N., Matysiak B., Sójka M., Markowski J., Wpływ polifenoli z wytłoków z pseudoowoców Rosa rugosa thunb. na wzrost bakterii z rodzaju Lactobacillus. Żywność Nauka Technologia Jakość 2019, Vol. 26, no. 120, p. 73 – 87.
  • Klewicka E., Klewicki R., Wieczorek J., Ocena zdolności bakterii lactobacillus spp. do ograniczania wzrostu opornego na wankomycynę szczepu Enterococcus faecalis ATCC 51299 – badania in vitro” [w:] Budryn G., Śliżewska K. (red.), Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź 2019, s. 110-117.
  • Wojciechowska A., Klewicki R., Sójka M., Klewicka E., Wykorzystanie chromatografii preparatywnej do wyodrębniania galaktozylowych pochodnych hydroksykwasów. Przemysł Chemiczny 2020, Vol. 99, no. 2, 293-297.
  • Aleksandra Wojciechowska, Robert Klewicki, Elżbieta Klewicka, The potential of new bionic acids as prebiotics and antimicrobials. LWT 2020, Vol. 125, p. 109246
  • Grzelak-Błaszczyk K., Czarnecki A., Klewicki R., The effect of osmotic dehydration  on the polyphenols content in onion. Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria 2020, Vol. 19,  no. 1, p. 37–45.
  • Milczarek A., Sójka M., Klewicki R., Selection of conditions of ultrasound-assisted, three-step extraction of ellagitannins from selected berry fruit of the Rosaceae family using the response surface methodology. Food Analytical Methods 2020, Vol. 13, p. 1650-1665.
  • Klewicka E., Sójka M., Ścieszka S., Klewicki R., Milczarek A., Lipińska L., Kołodziejczyk K., The antimycotic effect of ellagitannins from raspberry (Rubus idaeus L.) on Alternaria alternata ŁOCK 0409. European Food Research and Technology 2020, Vol. 246, p. 1341-1349
  • Grzelak-Błaszczyk K., Milala J., Kołodziejczyk K., Sójka M., Czarnecki A., Kosmala M., Klewicki R., Fotschki B., Jurgoński A., Juśkiewicz J., Protocatechuic acid and quercetin glucosides in onions attenuate changes induced by high fat diet in rats. Food & Function 2020, Vol. 11, p. 3585
  • Lipińska-Zubrycka L., AnchorKlewicki R., Sójka M., AnchorBonikowski R., Milczarek A., Klewicka E., Anticandidal activity of Lactobacillus spp. in the presence of galactosyl polyols. Microbiological Research 2020, Vol. 240, p. 126540
  • Milczarek A., Sójka M., Klewicki R., Transfer of ellagitannins to unclarified juices and purees in the processing of selected fruits of the Rosaceae family. Food Chemistry 2021, Vol. 344, p. 128684
  • Grzelak-Błaszczyk K., Grzegorzewska M., Klewicki R., Retention of flavonols in onions after osmotic dehydration. LWT 2021, Vol. 150, p. 112067 
Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  • p.o. kierownika zadania inwestycyjnego, Wykorzystanie produktów odpadowych przetwarzania cebuli jako źródła biokomponentów do zastosowania w suplementach diety lub żywności prozdrowotnej, w projekcie POIG.02.01.00-10-171/09, Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R w obszarze żywności prozdrowotnej, tradycyjnej, 2012-2015.
  • Główny wykonawca, Projekt NCN 2013/09/B/NZ9/01806, Badania aktywności przeciwgrzybowej bakterii z rodzaju Lactobacillus w obecności polifenoli i polioli, 2014-2017.
  • Wykonawca, Projekt POIR.01.01.01-00-0024/15, Nowoczesne preparaty agrochemiczne oparte o biodegradowalne ligandy i inne naturalne związki stymulujące odporność, umożliwiające biofortyfikację roślin do zastosowania w Integrowanej Produkcji Roślinnej,  2016-2017.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki