+

Wikamp







Fb

 
 

dr inż. Radosław Mostowski

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

Realizowana przeze mnie tematyka badań związana jest z szeroko rozumianym opracowywaniem i modyfikacją procesów technologicznych przetwórstwa żywności. Zajmuję się badaniem właściwości i przemian produktów pochodzenia zwierzęcego, pod kątem opracowywania nowych technologii produkcji, możliwości zastosowania innowacyjnych dodatków o charakterze prozdrowotnym, modelowania właściwości przechowalniczych, czy podwyższania ich wartości odżywczej. Ponadto zajmuję się badaniem właściwości krioprotekcyjnych związków prozdrowotnych, chłodniczym utrwalaniem mięsa, badaniem wpływu modyfikacji atmosfery, czy optymalizacji warunków utrwalania, przechowywania i prognozowania trwałości przechowywanej żywności.

Obrazek użytkownika Radosław Mostowski
dr inż.
Radosław
Mostowski

Stanowisko

adiunkt

E-mail

radoslaw.mostowski@p.lodz.pl

Telefon

42 631 27 84

Pokój

27

Adres

Instytut Technologii i Analizy Żywności
Zakład Przechowalnictwa i Dystrybucji Żywności
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Politechnika Łódzka
ul. Stefanowskiego 4/10 90-924

ORCID

0000-0001-6524-1540

ResearcherID

https://publons.com/researcher/1898101/radosaw-mostowski

SCOPUS

57196217035

Konsultacje dla studentów

W semestrze zimowym 2019/20: poniedziałek 10-11, czwartek 12-13

 



Działalność dydaktyczna

Wykłady i laboratoria dla studentów Politechniki Łódzkiej:

  • Technologia Żywności Pochodzenia Zwierzęcego
  • Przechowalnictwo i Transport Żywności
  • Technologia Chłodnictwa Żywności
  • Zmiany Przechowalnicze Żywności Chłodzonej i Mrożonej
  • Technologia Produktów Pochodzenia Zwierzęcego
  • Chłodnictwo Żywności
  • Trwałość Przechowalnicza Żywności
  • Technologia i Analiza Wybranych Produktów Pochodzenia Zwierzęcego
  • Tekstura Reologia i Profil Termiczny Żywności 

Opieka nad pracami dyplomowymi inżynierskimi i magisterskimi

Publikacje po 2010 roku
  • Olejnik T., Mysakowski T., Tomtas P., Mostowski R.. Optimization of the Beef Drying Process in a Heat Pump Chamber Dryer. Energies, 2021, ISSN: 1996-1073, vol. 14, p. 1-21.
  • Kwaśniewska-Karolak I., Mostowski R.. Effect of different drying processes on an antioxidant potential of three species of the Lamiaceae family. Herba Polonica, 2021, ISSN: 0018-0599, vol. 67, no. 1, p. 8-17.
  • Kwaśniewska-Karolak I., Mostowski R.. Wpływ preparatów enzymatycznych na trwałość pieczywa mieszanego wytworzonego na zakwasie i przechowywanego w warunkach zamrażalniczych. Żywność - Nauka Technologia Jakość, 2020, ISSN: 1425-6959, vol. 27, no. 1(122), p. 63-73.
  • Bogusiak K., Puch A., Mostowski R., Kozakiewicz M., Paneth P., Kobos J.. Characteristic of Oral Squamous Cell Carcinoma Tissues Using Isotope Ratio Mass Spectrometry. Journal of Clinical Medicine, 2020, ISSN: 2077-0383, vol. 9, p. 3760.
  • Budryn G., Klewicka E., Grzelczyk J., Gałązka-Czarnecka I., Mostowski R. „Lactic acid fermentation of legume seed sprouts as a method of increasing the content of isoflavones and reducing microbial contamination”, Food Chemistry, 2019, 285, 478-484.
  • Budryn G., Gałązka-Czarnecka I., Brzozowska E., Grzelczyk J., Mostowski R., Żyżelewicz D., Cerón-Carrasco J.P., Pérez-Sánchez H. „Evaluation of estrogenic activity of red clover (Trifolium pratense L.) sprouts cultivated under different conditions by content of isoflavones, calorimetric study and molecular modeling”, Food Chemistry, 2018, 245, (4), 324-336.
  • Kwaśniewska-Karolak I., Mostowski R. „Soki owocowe jako źródło witaminy C w diecie człowieka”, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- Warzywny, 2018, (4), 22-29.
  • Mostowski R., Kwaśniewska-Karolak I. „Zmiany barwy i tekstury hamburgerów o różnej zawartości tłuszczu podczas zamrażalniczego przechowywania”, Gospodarka Mięsna, 2018, (3), 40-45.
  • Kwaśniewska-Karolak I., Mostowski R. „Starch transformations during freezing and refrigerating storage of hot dog Rolls packaged in modified atmosphere”, Biotechnology and Food Science, 2018, 82 (2), 85-96.
  • Kwaśniewska-Karolak I., Mostowski R. „Zmiany wybranych parametrów jakościowych truskawek (Fragaria x ananasa D.) podczas chłodniczego i zamrażalniczego przechowywania, Chłodnictwo, 2018, (2) 20-23.
  • Kwaśniewska-Karolak I., Mostowski R. „Wpływ sposobu uprawy i chłodniczego przechowywania na zmiany zawartości witaminy C i chlorofili w papryce słodkiej i brokule”, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- Warzywny, 2017, 10.
  • Mostowski R., Kwaśniewska-Karolak I. „Wpływ fluktuacji temperatury na stabilność przechowalniczą mrożonych kotletów wieprzowych”, Chłodnictwo, 2017, 52, 9-10.
  • Kwaśniewska-Karolak I., Mostowski R. „Wpływ sposobu pakowania na zmiany cech jakościowych kalafiora w czasie chłodniczego przechowywania”, Chłodnictwo, 2017, 52, 6.
  • Mostowski R., Krala L., Gałązka-Czarnecka I., Brzozowska E. „Stabilność przechowalnicza barwy i tekstury parówek z mięsa mrożonego z dodatkiem krioprotektantów”, Chłodnictwo, 2015, 50, (7-8), 16-23.
  • Mostowski R., Krala L., Gałązka-Czarnecka I. „Wpływ lecytyn sypkich na krioprotekcję mrożonego mięsa i przetworów”, Chłodnictwo, 2013, 48 (3), 40-42.
  • Mostowski R., Brzozowska E. „Przetwory z mięsa mrożonego z dodatkiem krioprotektantów prozdrowotnych”, Młodzi naukowcy dla polskiej nauki. Część VIII, Creativetime, Kraków 2013, 241-249.
  • Brzozowska E., Mostowski R., Gałązka-Czarnecka I. „Właściwości przeciwutleniające liofilizowanych kiełków koniczyny czerwonej (Trifolium Pratense L.) oraz lucerny (Medicago Sativa L.)”,  Młodzi naukowcy dla polskiej nauki. Część VIII, Creativetime, Kraków 2013, 107-112.
  • Mostowski R., Krioprotekcyjne właściwości fosfolipidów. Młodzi naukowcy dla polskiej nauki Część II - Nauki Przyrodnicze Tom II. Red: dr inż. Marcin Kuczera. Grudzień 2011.
  • Mostowski R., Bagnowska A., Krala L.. Krioprotekcyjny wpływ lecytyny na właściwości mrożonego mięsa. Chłodnictwo, 2011, 46 (08), 38-42 .
  • Bagnowska A., Mostowski R., Krala L.. Stabilność przechowalnicza kiełbasy parzonej, peklowanej bez użycia azotanów(III). Gospodarka Mięsna, 2011, (06) 10-13.
  • Bagnowska A., Mostowski R., Trzęsowska A., Krala L., Techniczne, technologiczne i zdrowotne aspekty wędzenia mięsa. Acta Scientiarum Polonorum. Technica Agraria, 2011, 10 (1-2),  33-40.
  • Bagnowska A., Mostowski R., Krala L. Salting and pickling of meat. Technological and safety aspects. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2011, 02, 105-110.
  • Krala L., Mostowski R. Wpływ zamrażalniczego przechowywania na właściwości technologiczne mięsa dzika (Sus scrofa scrofa). Chłodnictwo 2010, 45 (07), 38-41.
Otrzymane nagrody
  • Ist place in the poster session section: biotechnology, za poster Cryoprotective properties of healthy nutrients, na International Conference of Young Naturalists. Zielona Góra, 8-10.11.2012
Przebieg kariery naukowej
  • Stopień doktora nauk technicznych w dyscyplinie Technologia Chemiczna, na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej w 2016 r. na podstawie rozprawy pt. „Krioprotekcyjne właściwości prozdrowotnych dodatków do mięsa”, promotor pracy: dr hab. inż. Lucjan Krala, prof. PŁ.
  • Dyplom mgr inż. nauk technicznych w specjalności Chemia i Inżynieria Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej w 2009 r. na podstawie pracy magisterskiej pt. „Właściwości mrożonego mięsa dzika” opiekun dr hab. inż. Lucjan Krala, prof. PŁ.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki