+

Wikamp







Fb

 
 

dr inż. Radosław Gruska

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

Technologia cukru, zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu cukrowniczego, spektroskopia FT-IR, UV-VIS, automatyzacja w przemyśle.

Obrazek użytkownika Radosław Gruska
dr inż.
Radosław
Gruska

Stanowisko

adiunkt

E-mail

radoslaw.gruska@p.lodz.pl

Telefon

42 631 27 90

Pokój

131

Adres

Instytut Technologii i Analizy Żywności
Zespół Cukrownictwa
ul. B. Stefanowskiego 4/10, 90-924 Łódź
profil WIKAMP: LINK

ORCID

0000-0001-9144-7235

ResearcherID

https://publons.com/researcher/1899999/radoslaw-gruska

SCOPUS

26024813500

Konsultacje dla studentów

Wtorek, godz.: 11 - 12, Konsultacje online: LINK

Środa, godz.: 12 - 13, Konsultacje online: LINK



Działalność dydaktyczna
  1. Aparatura i inżynieria procesów produkcyjnych, wykład, kierunek: Towaroznawstwo.
  2. Pomiary i automatyka, wykład, laboratorium, kierunek: Towaroznawstwo.
  3. Pomiary i automatyka, wykład, laboratorium, kierunek: Technologia żywności i żywienie człowieka, Biotechnologia.
  4. Aparatura i procesy specjalizacyjne, wykład, kierunek: Technologia żywności i żywienie człowieka.
  5. Aparatura przemysłu cukrowniczego, wykład, kierunek: Technologia żywności i żywienie człowieka.
  6. Gospodarka cieplna cukrowni, wykład, kierunek: Technologia żywności i żywienie człowieka.
  7. Electrotechnics and Automatics, wykład, laboratorium, kierunek: Industrial Biotechnology IFE.
  8. Metrologia i pomiary w przemyśle spożywczym, wykład, kierunek: Technologia żywności i żywienie człowieka.
  9. Przemysłowa produkcja potraw, wykład, kierunek: Technologia żywności i żywienie człowieka.
  10. Technologia cukru, wykład, kierunek: Technologia żywności i żywienie człowieka.
  11. Cukrownictwo, wykład, kierunek: Technologia żywności i żywienie człowieka.
  12. Technologia żywności pochodzenia roślinnego, wykład, kierunek: Technologia żywności i żywienie człowieka.
  13. Aparatura przemysłu spożywczego, wykład, ćwiczenia, projekt, kierunek: Technologia żywności i żywienie człowieka.
  14. Aparatura i procesy jednostkowe, wykład, projekt, kierunek: Technologia kosmetyków.
  15. Postępy w chemicznej analizie żywności, laboratorium, kierunek: Technologia żywności i żywienie człowieka.
Patenty i zgłoszenia patentowe

Wawro S., Brzeziński S., Gruska R.,Patent P-384677: Sposób sterowania procesem dekantacji nawapnionego soku cukrowniczego 2011​

Publikacje po 2010 roku
  • Gruska R., Antczak-Chrobot A., studnetka 2 stopnia: Sobala A., Wojtczak M.: Influence of exopolysaccharides on viscosity of sugar juices with low sucrose contents, Sugar Industry, 2021, 146, 9, 523-528.
  • Zorga, J.; Kunicka-Styczyńska, A.; Gruska, R.; Śmigielski, K. Ultrasound-Assisted Hydrodistillation of Essential Oil from Celery Seeds (Apium graveolens L.) and Its Biological and Aroma Profiles. Molecules 2020, 25, 5322.
  • Jan Iciek; Kornel Hulak; Radosław Gruska: Innovative energy and mass balance of a continuous evaporating crystallizer, SUGAR INDUSTRY-ZUCKERINDUSTRIE, 2019, Tom: 144, Zeszyt: 11, Strony: 646-654.
  • Kornel Hulak, Jan Iciek, Radosław Gruska: Report from tests to optimize the operating parameters of a vertical continuous evaporating crystallizer (VKT) during the juice campaign 2018, Sugar Industry-Zuckerindustrie Tom: 144 Zeszyt: 4.
  • Krzysztof Śmigielski, Renata Prusinowska, Agnieszka Stobiecka, Alina Kunicka-Styczyńska, Radosław Gruska: Biological Properties and Chemical Composition of Essential Oils from Flowers and Aerial Parts of Lavender (Lavandula angustifolia), Journal of Essential Oil Bearing Plants, 2018, Tom: 21 Zeszyt: 5.
  • Antczak-Chrobot, Aneta; Gruska, Radoslaw; Wojtczak, Maciej, The application of Fourier transform near-infrared spectrometry for monitoring microbiological contamination of sugar beet juice. INTERNATIONAL SUGAR JOURNAL   Volume: 118   Issue: 1406, Published: FEB 2016.
  • Wojtczak, M.; Gruska, R.; Mikos, P.; Antczak-Chrobot, A. Dextran molecular mass effect on particle size distribution of CaCO3 for 1st and 2nd carbonatation. SUGAR INDUSTRY-ZUCKERINDUSTRIE, 2015, 140(65):703-706.
  • Smigielski, K.B., Majewska, M,  Kunicka-Styczynska, A,  Gruska, R. The Effect of Ultrasound-Assisted Maceration on the Bioactivity, Chemical Composition and Yield of Essential Oil from Waste Carrot Seeds (Daucus carota) Journa of Essential Oil-Bearing Plants Volume 17, Issue 6, 2 November 2014, Pages 1075-108.
  • Krzysztof B. Śmigielski, Małgorzata Majewska, Alina Kunicka‐Styczyńska, Mirosława Szczęsna‐Antczak, Radosław Gruska, Łukasz Stańczyk, The Effect of Enzyme-Assisted Maceration on Bioactivity, Quality and Yield of Essential Oil from Waste Carrot (Daucus carota) Seeds. Journal of Food Quality 08/2014.
  • Wawro, P., Gruska, R., Stanisz, M. Thickened raw juice - Some aspects of thickening and use. Zuckerindustrie 137(2), 2012, pp. 95-10.
  • Krzysztof Smigielski, Renata Prusinowska, Anna Raj, Magdalena Sikora, Katarzyna Wolińska, Radoslaw Gruska: Effect of Drying on the Composition of Essential Oil from Lavandula angustifolia. JOURNAL OF ESSENTIAL OIL BEARING PLANTS 14 (5) 2011 pp 532 - 542.
Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  • Kierownik projektu: Żyżelewicz D.: Projekt inwestycyjno-badawczy nr POIG.02.01.00-10-171/09: „Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R w obszarze żywności prozdrowotnej, tradycyjnej” realizowany w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka na lata 2007-2013, Priorytet 2 Infrastruktura sfery B+R, Działanie 2.1 Rozwój ośrodków o wysokim potencjale badawczym - miejsce realizacji: Instytut Chemicznej Technologii Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka, Gruska R.: kierownik zadania Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R Zakładu Cukrownictwa (Zespół Pomiarów i Automatyki), okres realizacji: 03.07.2012 – 31.12.2015r.
  • Projekt badawczy „Exopolymers in Sugar Processing” finansowany przez ESST (European Society for Sugar Technology), realizowany w latach 2015 – 2017.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki