Zrównoważone wykorzystanie ubocznych produktów przetwórstwa owoców na soki, zwłaszcza owoców jagodowych, bogatych w błonnik i polifenole. Bogate w polifenole, zwłaszcza elagotaniny, zioła z rodziny Różowate (Rosaceae Juss.). Znaczenie składu błonnika pokarmowego w diecie i jego wpływ na fermentacyjne funkcje przewodu pokarmowego, który poprzez tworzenie kompleksów błonnikowo-polifenolowych jest nośnikiem naturalnych antyoksydantów, będących prekursorami metabolitów o korzystnym oddziaływaniu na organizm. Opracowywanie optymalnych asortymentów produktów, które wynikają z aktualnych badań biomedycznych i są zgodne z oczekiwaniami konsumentów.
Instytut Technologii i Analizy Żywności
Politechnika Łódzka
ul. Stefanowskiego 4/10 90-924 Łódź
Magister inżynier
Politechnika Łódzka
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Instytut Chemicznej Technologii Żywności, 29.06.2005
Specjalność: Analiza i ocena żywności
Temat pracy magisterskiej: Polifenole w preparatach błonnika pokarmowego różnego pochodzenia.
Doktor inżynier nauk technicznych w zakresie technologii chemicznej
Politechnika Łódzka
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Instytut Chemicznej Technologii Żywności, 27.10.2009
Rozprawa doktorska ”Skład i właściwości preparatów błonnikowych otrzymanych z wybranych wytłoków owocowych”.
Doktor habilitowany nauk technicznych w dyscyplinie technologia chemiczna
Politechnika Łódzka
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, 11.09.2018
Osiągnięcie naukowe „Uboczne i wtórne produkty przetwórstwa wybranych owoców jagodowych i pestkowych – ich charakterystyka i aktywność prozdrowotna”
Informacje o dotychczasowym zatrudnieniu w jednostkach naukowych
Od 1 10 2005 do 27 10 2009 - uczestniczka studium doktoranckiego na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. Od 18.09.2006 do 30.06.2007 – zatrudnienie na stanowisku chemik na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności W Instytucie Chemicznej Technologii Żywności w wymiarze 0,9 etatu. Od 1.07.2007 do 31.12.2008 - zatrudnienie na stanowisku chemik na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności W Instytucie Chemicznej Technologii Żywności w wymiarze 0,7 etatu. Od 1.01.2009 do 19.12.2009 – zatrudnienie na stanowisku chemik na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności w Instytucie Chemicznej Technologii Żywności w wymiarze 0,25 etatu. Od 4.11.2009 do 31.03.2010 – zatrudnienie na stanowisku starszego specjalisty badawczo-technicznego w wymiarze 0,75 etatu w Zakładzie Przechowalnictwa w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka w Skierniewicach. Od 20.12.2009 zatrudnienie na stanowisku asystenta w Instytucie Chemicznej Technologii Żywności Politechniki Łódzkiej, a od 21.12.2011 na stanowisku adiunkta w tym samym Instytucie, który od dnia 2015-10-01 został przemianowany na Instytut Technologii i Analizy Żywności.
Stypendia naukowe: