+

Wikamp







Fb

 
 

dr hab. inż. Monika Kosmala

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

Zrównoważone wykorzystanie ubocznych produktów przetwórstwa owoców na soki, zwłaszcza owoców jagodowych, bogatych w błonnik i polifenole. Bogate w polifenole, zwłaszcza elagotaniny, zioła z rodziny Różowate (Rosaceae Juss.). Znaczenie składu błonnika pokarmowego w diecie i jego wpływ na fermentacyjne funkcje przewodu pokarmowego, który poprzez tworzenie kompleksów błonnikowo-polifenolowych jest nośnikiem naturalnych antyoksydantów, będących prekursorami metabolitów o korzystnym oddziaływaniu na organizm. Opracowywanie optymalnych asortymentów produktów, które wynikają z aktualnych badań biomedycznych i są zgodne z oczekiwaniami konsumentów.

Obrazek użytkownika Monika Kosmala
dr hab. inż.
Monika
Kosmala

Stanowisko

adiunkt

E-mail

monika.kosmala@p.lodz.pl

Telefon

42 631 27 79

Pokój

508

Adres

Instytut Technologii i Analizy Żywności
Politechnika Łódzka
ul. Stefanowskiego 4/10 90-924 Łódź

ORCID

0000-0002-9018-3028

ResearcherID

https://publons.com/researcher/774397/monika-kosmala/

SCOPUS

57193654182


Publikacje po 2010 roku
  • Żary-Sikorska E., Fotschki B., Kołodziejczyk K., Jurgoński A., Kosmala M., Milala J., Majewski M., Ognik K., Juśkiewicz J., Strawberry phenolic extracts effectively mitigated metabolic disturbances associated with high-fat ingestion in rats depending on the ellagitannin polymerization degree. Food & Function 2021, Vol. 12, p. 5779 doi.org/10.1039/D1FO00894C
  • Bauze-Kaszewska J., Żary-Sikorska E., Gugołek A., Ligocka A., Kosmala M., Karlińska E., Fotschki B., Juśkiewicz J., Synergistic antimicrobial effect of raspberry (Rubus idaeus L., Rosaceae) preparations and probiotic bacteria on enteric pathogens. . Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 2021, Vol. 71, no. 1, p. 51-59
  • Grzelak-Błaszczyk, K., Milala J., Kołodziejczyk K., Sójka M., Czarnecki A., Kosmala M., Klewicki R., Fotschki B., Jurgoński A., Juśkiewicz J., Protocatechuic acid and quercetin glucosides in onions attenuate changes induced by high fat diet in rats. Food & Function 2020, Vol. 11, p. 3585-3597.
  • Macierzyński J., Sójka M., Kosmala M., Karlińska E., Transformation of oligomeric ellagitannins, typical for rubus and fragaria genus, during strong acid hydrolysis. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2020, Vol. 68, p. 8212−8222.
  • Karlińska E., Masny A., Cieślak M., Macierzyński J., Pecio Ł., Stochmal A., Kosmala M., Ellagitannins in roots, leaves, and fruits of strawberry (Fragaria × ananassa Duch.) vary with developmental stage and cultivar. Scientia Horticulturae 2020, DOI: 10.1016/j.scienta.2020.109665
  • Colombino E., Zduńczyk Z., Jankowski J.,  Cocolin L.S., Schiavone A., Biasato I., Prieto-Botella D., Karlińska E., Kosmala M., Ognik K., Capucchio M.T., Juśkiewicz J., Effects of feeding dried fruit pomaces as additional fibre-phenolic compound on meat quality, blood chemistry and redox status of broilers. Animals 2020, Vol. 10, p. 1968; doi:10.3390/ani10111968
  • Colombino E., Ferrocino I., Biasato I., Cocolin L.S., Prieto-Botella D., Zduńczyk Z., Jankowski J., Milala J., Kosmala M., Fotschki B., Capucchio M.T., Juśkiewicz J., Dried fruit pomace inclusion in poultry diet: growth performance, intestinal morphology and physiology. Journal of Animal Science and Biotechnology 2020, Vol. 11, no. 63, https://doi.org/10.1186/s40104-020-00464-z
  • Żary-Sikorska E., Fotschki B., Jurgoński A., Kosmala M., Milala J., Kołodziejczyk K., Majewski M., Ognik K., Juśkiewicz  J., protective effects of a strawberry ellagitannin-rich extract against pro-oxidative and pro-inflammatory dysfunctions induced by a high-fat diet in a rat model. Molecules 2020, Vol. 25, no. 24, p. 5874; https://doi.org/10.3390/molecules25245874
  • Fotschki B., Juśkiewicz J., Jurgoński A., Kosmala M., Milala J., Zduńczyk Z., Markowski J., Grinding levels of raspberry pomace affect intestinal microbial activity, lipid and glucose metabolism in Wistar rats. Food Research International 2019, Vol. 120, p. 399-406.
  • Karlińska E., Pecio Ł., Macierzyński J., Stochmal A., Kosmala M., Structural elucidation of the ellagitannin with a molecular weight of 2038 isolated from strawberry fruit (Fragaria ananassa Duch.) and named fragariin A. Food Chemistry 2019, Vol. 296, p. 109–115.
  • Maciejak A., Kosmala M., Kale (Brassica oleracea L. var. acephala) as a source of dietary fibre. Biotechnology and Food Science 2019, Vol. 83, no. 2, 135-141.
  • Balcerak B., Milala J., Kosmala M., Matysiak B., Klewicka E., Cell walls polysaccharides of rose hips. Biotechnology and Food Science 2019, Vol. 83, no. 2, p. 143-156.
  • Żary-Sikorska E., Kosmala M., Milala J., Fotschki B., Ognik K., Juśkiewicz J., Concentrations of blood serum and urinal ellagitannin metabolites depend largely on the post-intake time and duration of strawberry phenolics ingestion in rats. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 2019, Vol. 69, No. 4, p. 379–386.
  • Grzelak-Błaszczyk K., Milala J., Kosmala M., Kołodziejczyk K., Sójka M., Czarnecki A., Klewicki R., Juśkiewicz J., Fotschki B., Jurgoński A. Onion quercetin monoglycosides alter microbial activity and increase antioxidant capacity. Journal of Nutritional Biochemistry 2018, Vol. 56, p. 81–88.
  • Fotschki B., Juśkiewicz J., Kołodziejczyk K., Jurgoński A., Kosmala M., Milala J., Ognik K., Zduńczyk Z. Protective effects of ellagitannin-rich strawberry extracts on biochemical and metabolic disturbances in rats fed a diet high in fructose. Nutrients 2018, Vol. 10, p. 445, doi:10.3390/nu10040445.
  • Ravn-Haren G., Krath B.N., Markowski J., Poulsen M., Max Hansen M., Kołodziejczyk K.,  Kosmala M., Dragsted L.O., Apple pomace improves gut health in Fisher rats independent of seed content. Food & Function 2018, Vol. 9, p.2931–2941.
  • Milala J., Grzelak- Błaszczyk K., Sójka M., Kosmala M., Dobrzyńska-Inger A., Rój E., Changes of bioactive components in berry seed oils during supercritical CO2 extraction. Journal of Food Processing and Preservation 2018, Vol. 42, e13368 DOI: 10.1111/jfpp.13368
  • Jurgoński A., Juśkiewicz J., Fotschki B., Kołodziejczyk K., Milala J., Kosmala M., Grzelak-Błaszczyk K., Markiewicz L., Metabolism of strawberry mono- and dimeric ellagitannins in rats fed a diet containing fructo-oligosaccharides. European Journal of Nutrition 2017, Vo. 56, p. 853–864.
  • Markowski J., Celejewska K., Rosłonek A., Kosmala M., Impact of different thermal preservation technologies on the quality of apple-based smoothies. LWT - Food Science and Technology 2017, Vol. 85, p. 470-473.
  • Juskiewicz J., Jankowski J., Zielinski H., Zdunczyk Z., Mikulski D., Antoszkiewicz Z., Kosmala M., Zdunczyk P., The fatty acid profile and oxidative stability of meat from turkeys fed diets enriched with n-3 polyunsaturated fatty acids and dried fruit pomaces as a source of polyphenols. PLoS One 2017, Vol. 12, no. 1, doi:10.1371/journal.pone.0170074
  • Kosmala M., Jurgonśki A., Juśkiewicz J., Karlinśka E., Macierzyński J., Rój E., Zduńczyk Z., Chemical composition of blackberry press cake, polyphenolic extract, and defatted seeds, and their effects on cecal fermentation, bacterial metabolites, and blood lipid profile in rats Journal of Agricultural and Food Chemistry 2017, Vol. 65, p. 5470−5479.
  • Milala J., Kosmala M., Karlińska E., Juśkiewicz J., Zduńczyk Z., Fotschki B., Ellagitannins from strawberries with different degrees of polymerization showed different metabolism through gastrointestinal tract of rats Journal of Agricultural and Food Chemistry 2017, Vol. 65, p. 10738−10748.
  • Juskiewicz J., Jankowski J., Kosmala M., Zduńczyk Z., Słomiński B. A. , Zduńczyk P., The effects of dietary dried fruit pomaces on growth performance and gastrointestinal biochemistry of turkey poults. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 2016, Vol. 100, p. 967–976.
  • Fotschki B., Juśkiewicz J., Jurgoński A., Kołodziejczyk K., Milala J., Kosmala M., Zduńczyk Z., Anthocyanins in strawberry polyphenolic extract enhance the beneficial effects of diets with fructooligosaccharides in the rat cecal environment. PLoS ONE 2016, Vol. 11, no. 2  e0149081.doi:10.1371/journal.pone.0149081.
  • Juśkiewicz J., Jurgoński A., Kołodziejczyk K., Kosmala M., Milala J., Zduńczyk Z., Fotschki B., Żary-Sikorska E., Blood glucose lowering efficacy of strawberry extracts rich in ellagitannins with different degree of polymerization in rats. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 2016, Vol. 66, no. 2, pp. 109-117.
  • Jankowski J., Juśkiewicz J., Zduńczyk P., Kosmala M., Zieliński H., Antoszkiewicz Z., Zduńczyk Z., Antioxidant status of blood and liver of turkeys fed diets enriched with polyunsaturated fatty acids and fruit pomaces as a source of polyphenols. Polish Journal of Veterinary Sciences 2016 Vol. 19, No. 1, p. 89–98.
  • Juśkiewicz J., Król B., Kosmala M., Milala J., Zduńczyk Z., Żary-Sikorska E., Physiological properties of ellagitannin-rich preparations obtained from strawberry pomace using different extraction methods. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 2015, Vol. 65, no. 3, p. 199–209.
  • Kosmala M., Zduńczyk Z., Juśkiewicz J., Jurgoński A., Karlińska E.,Macierzyński J., Jańczak R., Rój E. Chemical composition of defatted strawberry and raspberry seeds and the effect of these dietary ingredients on polyphenol metabolites, intestinal function, and selected serum parameters in rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2015, Vol. 63, p. 2989−2996.
  • Kosmala M., Sójka M., Miszczak A., Sikorski P., Zagibajło K., Włodarek A., Czajka A., Robak J., Król B. Ocena potencjału aplikacyjnego wytłoków, pochodzących z przetwórstwa truskawek i malin na soki. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2015, Vol. 5 DOI:10.15199/64.2015.5.3.
  • Sójka M., Miszczak A., Sikorski P., Zagibajło K., Karlińska E., Kosmala M. Pesticide residue levels in strawberry processing by-products that are rich in ellagitannins and an assessment of their dietary risk to consumers. NFS Journal 2015, Vol. 1, p. 31–37.
  • Kosmala M., Zduńczyk Z., Kołodziejczyk K., Klimczak E., Juśkiewicz J., Zduńczyk P. Chemical composition of polyphenols extracted from strawberry pomace and their effect on physiological properties of diets supplemented with different types of dietary fiber in rats. European Journal of Nutrition 2014, Vol. 53, p. 521–532.
  • Kosmala M., Zduńczyk Z., Karlińska E., Juśkiewicz J., The effects of strawberry, black currant, and chokeberry extracts in a grain dietary fiber matrix on intestinal fermentation in rats. Food Research International 2014, Vol. 64, p. 752–761.
  • Milala J., Kosmala M., Sójka M., Kołodziejczyk K., Zbrzeźniak M., Markowski J., Plum pomaces as a potential source of dietary fibre: composition and antioxidant properties. Journal of Food Science and Technology 2013, Vol. 50, no. 5, 1012–1017.
  • Kosmala M., Milala J., Kołodziejczyk K., Markowski J., Zbrzeźniak M., Renard C. M.G.C. Dietary fiber and cell wall polysaccharides from plum (Prunus domestica L.) fruit, juice and pomace: comparison of composition and functional properties for three plum varieties. Food Research International 2013, Vol. 54, p. 1787–1794.
  • Miszczak A., Sikorski P., Zagibajło K., Klimczak E., Kosmala M., Król B., Poziom pozostałości pestycydów w owocach oraz wytłokach powstałych jako produkt uboczny przetwórstwa truskawek na soki. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2013, Vol. 10, p. 17-19.
  • Kosmala M., Kołodziejczyk K., Zduńczyk Z., Juśkiewicz J., Boros, D., Chemical composition of natural and polyphenol-free apple pomace and the effect of this dietary ingredient on intestinal fermentation and serum lipid parameters in rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2011, Vol. 59, no. 17, p. 9177-9185.
Staże naukowe
  1. instytucja: Institut National de la Recherche Agronomique, Avignon, Francja
    rodzaj pobytu: staż naukowy, pt. ”Polysaccharides of coproducts of red fruits juice production- blackcurrant” okres pobytu: 29.01.2007 - 30.03.2007. Jednostka delegująca: Instytut Chemicznej Technologii Żywności. Staż w ramach Projektu Ramowego UE - ISAFRUIT ’Increasing fruit consumption through a transdisciplinary approach leading to high quality produce from environmentally safe, sustainable methods’ (Contract no. FP6-FOOD–CT-2006-016279).
  2. instytucja: Institut National de la Recherche Agronomique, Avignon, Francja
    rodzaj pobytu: staż naukowy, pt. ”Polysaccharides of coproducts of red fruits juice production- cherry”. Okres pobytu: 1.02.2008 - 28.03.2008. Jednostka delegująca: Instytut Chemicznej Technologii Żywności. Staż w ramach Projektu Ramowego UE - ISAFRUIT ’Increasing fruit consumption through a transdisciplinary approach leading to high quality produce from environmentally safe, sustainable methods’ (Contract no. FP6-FOOD–CT-2006-016279).
  3. instytucja: Institut National de la Recherche Agronomique, Avignon, Francja
    rodzaj pobytu: staż naukowy, pt. ”Polysaccharides of coproducts of red fruits juice production- plum” okres pobytu: 2.03.2009-10.04.2009. Jednostka delegująca: Instytut Chemicznej Technologii Żywności. Staż w ramach Projektu Ramowego UE - ISAFRUIT ’Increasing fruit consumption through a transdisciplinary approach leading to high quality produce from environmentally safe, sustainable methods’ (Contract no. FP6-FOOD–CT-2006-016279).
  4. Od 4.11.2009 do 31.03.2010 – zatrudnienie na stanowisku starszego specjalisty badawczo-technicznego w wymiarze 0,75 etatu w Zakładzie Przechowalnictwa w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka w Skierniewicach.
Przebieg kariery naukowej

Magister inżynier

Politechnika Łódzka
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności       
Instytut Chemicznej Technologii Żywności, 29.06.2005
Specjalność: Analiza i ocena żywności
Temat pracy magisterskiej: Polifenole w preparatach błonnika pokarmowego różnego pochodzenia.

Doktor inżynier nauk technicznych w zakresie technologii chemicznej

Politechnika Łódzka
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności       
Instytut Chemicznej Technologii Żywności, 27.10.2009
Rozprawa doktorska ”Skład i właściwości preparatów błonnikowych otrzymanych z wybranych wytłoków owocowych”.

Doktor habilitowany nauk technicznych w dyscyplinie technologia chemiczna

Politechnika Łódzka
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, 11.09.2018 
Osiągnięcie naukowe „Uboczne i wtórne produkty przetwórstwa wybranych owoców jagodowych i pestkowych – ich charakterystyka i aktywność prozdrowotna”    

Informacje o dotychczasowym zatrudnieniu w jednostkach naukowych

Od 1 10 2005 do 27 10 2009 - uczestniczka studium doktoranckiego na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. Od 18.09.2006 do 30.06.2007 – zatrudnienie na stanowisku chemik na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności W Instytucie Chemicznej Technologii Żywności w wymiarze 0,9 etatu. Od 1.07.2007 do 31.12.2008 - zatrudnienie na stanowisku chemik na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności W Instytucie Chemicznej Technologii Żywności w wymiarze 0,7 etatu. Od 1.01.2009 do 19.12.2009 – zatrudnienie na stanowisku chemik na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności w Instytucie Chemicznej Technologii Żywności w wymiarze 0,25 etatu. Od 4.11.2009 do 31.03.2010 – zatrudnienie na stanowisku starszego specjalisty badawczo-technicznego w wymiarze 0,75 etatu w Zakładzie Przechowalnictwa w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka w Skierniewicach. Od 20.12.2009 zatrudnienie na stanowisku asystenta w Instytucie Chemicznej Technologii Żywności Politechniki Łódzkiej, a od 21.12.2011 na stanowisku adiunkta w tym samym Instytucie, który od dnia 2015-10-01 został przemianowany na Instytut Technologii i Analizy Żywności.
 

Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  • Współpraca w ramach realizacji projektu pt. „Nowoczesne preparaty agrochemiczne oparte o biodegradowalne ligandy i inne naturalne związki stymulujące odporność, umożliwiające biofortyfikację roślin do zastosowania w Integrowanej Produkcji Roślinnej” w ramach działania 1.1. „projekty B+R przedsiębiorstw”, Poddziałanie 1.1.1 „Badania przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa” Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020. Numer umowy o dofinansowanie POIR.01.01.01-00-0024/15. Od 25 lipca 2016 do 31.05.2017 r.
  • Projekt ‘Badania biologicznych właściwości wybranych frakcji polifenoli truskawki i możliwości wykorzystania tych związków w profilaktyce zaburzeń metabolicznych początkujących choroby chroniczne’ Źródło finansowania: NCN, Okres realizacji: 07.03.2013-2016. Funkcja: Wykonawca.
  • Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R w obszarze żywności prozdrowotnej, tradycyjnej, nr POIG.02.01.00-10-171/09: 2013-2015. Funkcja: Wykonawca
  • Projekt badawczy własny 3602/B/P01/2010/39 ”Odzyskiwanie elagotanin z wybranych ubocznych produktów przetwórstwa owoców z rodziny różowatych (Rosaceae) wraz z oceną ich właściwości i bezpieczeństwa zdrowotnego” Źródło finansowania: Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Okres realizacji: 30.09.2010-29.09.2013. Funkcja: Wykonawca.
  • Projekt nt. „Charakterystyka składu i właściwości preparatów błonnikowych o zmiennym udziale i składzie sacharydów ścian komórkowych i polifenoli” w ramach Programu Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego „Iuventus Plus’ (okres realizacji 5 czerwca 2011- 5 czerwca 2012). Funkcja: Kierownik

Stypendia naukowe:

  • Stypendium "Charakterystyka składu polisacharydów otrzymanych w wyniku sekwencyjnej ekstrakcji owoców truskawki, maliny i jeżyny oraz ich wytłoków" Źródło finansowania: Fundusz Młodych Liderów Nauki na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej z okresem realizacji czerwiec-grudzień 2016
  • Stypendium „Charakterystyka składu polisacharydów ścian komórkowych wybranych owoców jagodowych” Źródło finansowania: Fundusz Młodych Liderów Nauki na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej z okresem realizacji czerwiec- grudzień 2015. Kierownik
  • Stypendium „Charakterystyka składu i właściwości nasion truskawek i malin wraz z doborem warunków sekwencyjnej, jednoczesnej ekstrakcji elagotanin i polisacharydów” Źródło finansowania: Fundusz Młodych Liderów Nauki na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej z okresem realizacji czerwiec- grudzień 2014. Kierownik
  • Stypendium „Charakterystyka składu, właściwości fizykochemicznych i biologicznych preparatów błonnikowych i preparatów polifenolowych uzyskanych z wybranych wytłoków owocowych” Źródło finansowania: Fundusz Młodych Liderów Nauki na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej z okresem realizacji czerwiec- grudzień 2013. Kierownik

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki