+

Wikamp







Fb

 
 

dr inż. Michał Sójka

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

Zapraszam na profil na nowej stronie PŁ: https://adm.edu.p.lodz.pl/user/profile.php?id=2572

 

Obrazek użytkownika Michał Sójka
dr inż.
Michał
Sójka

Stanowisko

adiunkt

E-mail

michal.sojka@p.lodz.pl

Telefon

42 631 27 88

Pokój

506

ORCID

0000-0003-0848-7629

ResearcherID

https://publons.com/researcher/1529623/micha-sojka/

SCOPUS

36978782800

Konsultacje dla studentów

 

 



Działalność dydaktyczna

Prowadzę zajęcia z przedmiotów dla 1 i 2 stopnia kierunku Technologia Żywności i Żywienia Człowieka (TŻŻC) oraz dla kierunki Menedżer Żywności i Żywienia (MŻŻ): 

  • Technologia soków owocowych i napojów LAB - MŻŻ
  • Ogólna technologia żywności LAB - TŻŻC
  • Analiza żywności LAB - TŻŻC
  • Techniki analityczne WYKŁ. - TŻŻĆ (AiOŻ)
  • Laboratorium specjalizacyjne LAB - TŻŻC (AiOŻ)
  • Seminarium specjalizacyjne - TŻŻC (AiOŻ)
  • Metody badana i oceny żywności -  LAB/WYKŁ. TŻŻC
  • Laboratorium analiz specjalistycznych - LAB TŻŻC
  • Postępy w chemicznej analizie żywności - LAB/WYKŁ TŻŻC
  • Praca dyplomowa (promotorstwo prac licencjackich, inżynierskich i magisterskich)
Patenty i zgłoszenia patentowe

PL410975-A1 - Use of ellagitannin extract of raspberry Rubus idaeus in addition to fermented milk contaminated with Geotrichum candidum for limiting the growth of the fungus and reducing the size during cold storage of the fermented milk. (2016.07.18)

Publikacje po 2010 roku
  • Milala J., Piekarska-Radzik L., Sójka M., Klewicki R., Matysiak B., Klewicka E. Rosa spp. Extracts as a factor that limits the growth of staphylococcus spp. bacteria, a food contaminant. Molecules, 2021, Vol. 26(15), 4590.
  • Milczarek A., Sójka M., Klewicki R. Transfer of ellagitannins to unclarified juices and purees in the processing of selected fruits of the Rosaceae family. Food Chemistry, 2021, 344, 128684.
  • Fotschki B., Juśkiewicz J., Jurgoński A., Sójka M. Fructo-oligosaccharides and pectins enhance beneficial effects of raspberry polyphenols in rats with nonalcoholic fatty liver. Nutrients, 2021, 13(3), 1 – 14, 833.
  • Piechowiak T., Skóra B., Grzelak-Błaszczyk K., Sójka M. Extraction of antioxidant compounds from blueberry fruit waste and evaluation of their in-vitro biological activity in human keratinocytes (HaCaT). Food Analytical Methods, 2021, 10.1007/s12161-021-02056-7
  • Madaj R., Sroczyński W., Sójka M., Olejnik T.P., Sobiecka E. Batch mode reactor for 3,5-dinitrosalicylic acid degradation by phanerochaete chrysosporium. Processes, 2021, 9(1), 1 – 9, 105.
  • Milczarek A., Sójka M., Klewicki R., Selection of conditions of ultrasound-assisted, three-step extraction of ellagitannin from selected berry fruit of the Rosaceae family using the responce surface methodology. Food Analytical Methods, 2020, https://doi.org/10.1007/s12161-020-01762-y(link is external)
  • Macierzyński J., Sójka M., Kosmala M., Karlińksa E. Transformation of oligomeric ellagitannins, typical for Rubus and Fragaria genus, during strong acid hydrolysis. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2020, 68, 8212-8222, https://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.0c02674(link is external)
  • Klewicka E., Sójka M., Ścieszka S., Klewicki R., Milczarek A., Lipińska L., Kołodziejczyk K., The antimycotic effect of ellagitannin from raspberry (Rubus idaeus L.) on Alternaria alternata ŁOCK 0409, European Food Research and Technology, 2020, https://doi.org/10.1007/s00217-020-03493-0(link is external)
  • Piechowiak T., Grzelak-Błaszczyk K., Sójka M., Balawejder M. Changes in phenolic compounds profile and glutathione status in raspberry fruit during storage in ozone-enriched atmosphere. Postharvest Biology and Technology, 2020, 168, 111277.
  • Lipińska-Zubrycka L., Klewicki R., Sójka M., Bonikowski R., Milczarek A., Klewicka E. Anticandidal activity of Lactobacillus spp. in the presence of galactosyl polyols. Microbiological Research, 2020, 240, 126540.
  • Grzelak-Błaszczyk K., Milala J., Kołodziejczyk K., Sójka M., Czarnecki A., Kosmala M., Klewicki R., Fotschki B., Jurgoński A., Juśkiewicz J., Protocatechuic acid and quercetin glucosides in onions attenuate changes induced by high fat diet in rats. Food & Function, 2020, DOI: 10.1039/c9fo02633a
  • Wojciechowska A., Klewicki R., Sójka M., Klewicka E., Wykorzystanie chromatografii preparatywnej do wyodrębniania galaktyzolowych pochodnych hydroksykwasów. Przemysł Chemiczny, 2020 99/2, 293-297, DOI: 10.15199/62.2020.2.20
  • Sójka M., Janowski M., Grzelak-Błaszczyk K., Stability and transformationsof raspberry (Rubus idaeus L.) ellagitannins in aqueous solutions. European Food Research and Technology, 2019, 245(5), 1113-1122.
  • Gałązka-Czarnecka I., Korzeniewska E., Czarnecki A., Sójka M., Kiełbasa P., Dróżdź T. Evaluation of quality of eggs from hens kept in caged and free-range systems using traditional methods and ultra-weak luminescence. Applied Sciences, 2019, 9, 2430.
  • Piekarska-Radzik L., Klewicka E., Milala J., Klewicki R., Rosół N., Matysiak B., Sójka M., Markowski J. Wpływ polifenoli z wytłoków pseudoowowców Rosa Rugosa Thunb. na wzrost bakterii z rodzaju Lactobacillus. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2019, 26,3 (120), 73-87.
  • Fotschki B., Laparra J.M., Sójka M. Raspberry polyphenolic extract regulates obesogenic signals in hepacotyces. Molecules, 2018, 23, 2103.
  • Grzelak-Błaszczyk K., Milala J., Kosmala M., Kołodziejczyk K., Sójka M., Czarnecki A., Klewicki R., Juśkiewicz J., Fotschki B., Jurgoński A. Onion quercetin monoglycosides alter microbial activity and increase antioxidant capacity. Journal of Nutritional Biochemistry 2018, 56, 81-88.
  • Wojciechowska A., Klewicki R., Sójka M., Grzelak-Błaszczyk K. Application of transgalactosylation activity of β-Galactosidase from Kluyveromyces lactis for the synthesis of ascorbic acid galactoside. Applied Biochemistry and Biotechnology, 2018, 184, 1, 386-400.
  • Wojciechowska A., Klewicki R., Sójka M. Glucoheptonic acid derivative as a new transgalactosylation product. Biocatalysis and Biotransformation, 2018 https://doi.org/10.1080/10242422.2018.1477760 (link is external)
  • Lipińska L., Klewicki R., Sójka M., Bonikowski R., Żyżylewicz D., Kołodziejczyk K., Klewicka K. Antifungal activity of Lactobacillus pentosus ŁOCK 0979 in the presence of polyols and galactosyl-polyols. Probiotics and Antimicrobial Proteins 2018, 10(2), 186-200.
  • Fotschki B., Juśkiewicz J., Jurgoński A., Rigby N., Sójka M., Kołodziejczyk K., Mackie A., Zduńczyk Z. Raspberry pomace alters cecal microbial activity and reduces secondary bile acids in rats fed a high-fat diet. Journal of Nutritional Biochemistry, 2017, 46, 13-20.
  • Milala J., Grzelak-Błaszczyk K., Sójka M., Kosmala M., Dobrzyńska-Inger A., Rój E. Changes of bioactive components in berry seed oils during supercritical CO2 extraction. Journal of Food Processing and Preservation. 2017, DOI: 10.1111/jfpp.13368.
  • Nowak A., Sójka M., Klewicka E., Lipińska L., Klewicki R., Kołodzieczyk K. Ellagitannins from Rubus idaeus L. exert geno- and cytotoxic effects against human colon adenocarcinoma cel line caco-2. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2017, 65, 2947-2955.
  • Wojciechowska A., Klewicki R., Sójka M., Klewicka E. Synthesis of galactosyl derivative of gluconic acid with transglycolysation activity of β-galactoside. Food Technology and Biotechnology, DOI: 10.17113/ftb.55.02.17.4732.
  • Sójka M., Macierzyński J., Zaweracz W., Buczek M. Transfer and mass balance of ellagitannins, anthocyanins, flavan-3-ols, and flavonols during the processing of red raspberries (Rubus idaeus L.) to juice. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2016, 64, 5549-5563.
  • Klewicka E., Sójka M., Klewicki R., Kołodziejczyk K., Lipińska L., Nowak A. Ellagitannins from raspberry (Rubus idaeus L.) fruit as natural inhibitors of geotrichum candidum. Molecules, 2016, 21, 908.
  • Lipińska L., Klewicki R., Klewicka E., Kołodzieczyk K., Sójka M., Nowak A. Antifungal activity of lactobacillus sp. bacteria in the preence of xylitol and galactosyl-xylitol. BioMed Research International, 2016, Article ID 5897486.
  • Klewicki R., Belina I., Wojciechowska A., Klewicka E., Sójka M. Synthesis of galactosyl mannitol derivative using β-galactosidase from Kluyveromyces lactis. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2016, DOI: 10.1515/pjfns-2016-0002.
  • Nowak A., Czyżowska A., Huben K., Sójka M., Kuberski S., Otlewska A., Śliżewska K. Prebiotics and age, but non probiotics affect the transformation of 2-amino-3-methyl-3H-imidazol[4,5-f]quinolone (IQ) by fecal microbiota – An in vitro study. Anaerobe 2016, 39, 124-135.
  • Jurgoński A., Juśkiewicz J., Sójka M., Karlińska E. Diet-induced disorders in rats are more efficiently attenuated by initial rather than delayed supplementation with polyphenol-rich berry fibres. Journal of Functional Foods 2016, 22, 556-564.
  • Brodowska K., Sykuła A., Garribba E., Łodyga-Chruścińska E., Sójka M. Naringenin Schiff base: antioxidant activity, acid-base profile, and interactions with DNA. Transition Metal Chemistry 2016, 41(2), 179-189.
  • Sójka M., Miszczak A., Sikorski P., Zagibajło K. Karlińska E., Kosmala M. Pesticide residue levels in strawberry processing by-products that are rich in ellagitannins and an assessment of their dietary risk to consumers. NFS Journal 2015, 1, 31-37.
  • Fotschki B., Juśkiewicz J., Sójka M., Jurgoński A., Zduńczyk Z. Ellagitannins and flavan-3-ols from raspberry pomace modulate caecal fermentation processes and plasma lipid parameters in rats. Molecules 2015, 20, 22848-22862.
  • Chwastek A., Klewicka E., Klewicki R., Sójka M. Lactic acid fermentation of red beet juice supplemented with waste highbush blueberry – sucrose osmotic syrup as a method of probiotic beverage production. Journal of Food Processing and Preservation 2015 DOI: 10.1111/jfpp.12659.
  • Kosmala M., Sójka M., Miszczak A., Sikorski P., Zagibajło K., Włodarek A., Czajka A., Robak J., Król B. Ocena potencjału aplikacyjnego wytłoków, pochodzących  z przetwórstwa truskawek i malin na soki. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo Warzywny, 2015, 59 (05), 15-17. DOI: 10.15199/64.2015.5.3
  • Sójka M., Kołodziejczyk K., Milala J., Abadias M., Vinas I., Guyot S., Baron A. (2015) Composition and properties of the polyphenolic extracts obtained from industrial plum pomaces. Journal of Functional Foods 12, 168-178.
  • Lipińska L., Klewicka E., Sójka M. Structure, occurence and biologiucal activity of ellagitannins: a general review. Acta Scientiarum Polonorum, Technol. Aliment. 13(3) 2014, 289-299.
  • Fotschki B., Jurgoński A., Juskiewicz J., Kołodziejczyk K., Sójka M. (2014). Effects of dietary addition of a low-pectin apple fibre preparations on rats. Polish Journal of Food and Nutrition Science, 64(3), 193-199.
  • Kucner A., Klewicki R., Sójka M., Klewicka E. (2014). Osmotic concentration of gooseberry fruits – the influence of temperaturę, time and pretreatment methods on mass transfer and total polyphenol and organic acids. Food Technol. Biotechnol. 52(4) 411-419.
  • Kucner A., Papiewska A., Klewicki R., Sójka M., Klewicka E. (2014). Influence of thermal treatment on the stability of phenolic compounds and the microbilogical quality of sucrose solution following osmotic dehydration of highbush blueberry fruits. Acta Scientiarum Polonorum, Technol. Aliment. 13(1), 79-88.
  • Sójka M., Klimczak E., Macierzyński J., Kołodziejczyk K. (2013). Nutrient and polyphenolic composition of industrial strawberry press cake. European Food Research and Technology, 237:995-1007.
  • Sójka M., Kołodziejczyk L., Milala J. (2013). Polyphenolic and basic chemical composition of black chokeberry industrial by-products. Industrial Crops and Products 51, 77-86
  • Kołodziejczyk K., Sójka M., Abadias M., Vinas I., Guyot S., Baron A. (2013) Polyphenol composition, antioxidant capacity, and antimicrobial activity of the extracts obtained from industrial sour cherry pomace. Industrial Corps and Products 51, 279-288.
  • Milala J., Sójka M., Król K., Buczek M., (2013) Charakterystyka składu chemicznego owoców Rosa pomifiera ‘karpatia’. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5(90), 154-167.
  • Kucner A., Papiewska A., Sójka M., Klewicki R. (2013). Chemical and microbiological changes in blueberries and in hypertonic solution during osmotic dehydration employing reused concentrate. Journal of Food Process Engineering, 2013, 36, 608-618. DOI: 10.1111/jfpe.12024
  • Kucner A., Klewicki R., Sójka M. (2012). The influence of selected osmotic dehydration and pretreatment parameters on dry matter and polyphenol content in highbush blueberry (Vaccinium corymbosum L.) fruits. Food and Bioprocess Technology, DOI 10.1007/s11947-012-0997-0
  • Korus J., Juszczak L., Ziobro R., Witczak M., Grzelak K., Sójka M. Defatted strawberry and blackcurrant seeds as functional ingredients of gluten-free bread. Journal of Texture Studies 2011 doi: 10.1111/j.1745-4603.2011.00314.x
  • Milala, J., Kosmala, M., Sójka, M., Kołodziejczyk K., Zbrzeźniak M., Markowski J. Plum pomaces as a potential source of dietary fibre: composition and antioxidant properties. Journal of Food Science and Technology (2011), DOI 10.1007/s13197-011-0601-z
  • Kołodziejczyk K., Milala J., Sójka M., Kosmala M., Markowski J. Polyphenol oxidase (PPO) activity in selected apple cultivars. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research Vol. 18(2) 2010: 51-61
Staże naukowe
  • Staż naukowo-dydaktyczny "Staff mobility for training" - Modern methods of instrumental analysis of food products and their implementation in student's teaching process - Erasmus Plus - University of Bologna, Cesena Campus, Deparament of Agricultural and Food Sciences (DISTAL), Piazza Goldanich 60, Cesena (FC), Włochy 08.05 - 14.05.2019.
  • Staż naukowy pt.”Individual work programme for staff training mobility – szkolenie z zakresu chromatografii LC/MS oraz organizacji pracy laboratorium wyposarzonego w detektory MS” LLP-Erasmus Programme, INRA, UR 117, Unite de Recherches Cidricoles, Biotransformation des Fruits et Legumes. F-35650 Le Rheu, Francja 08.04.2013 – 16.04.2013.
  • Staż naukowy pt.” Study visit of PhD student from TU-Lodz to INRA-URC to analyze by HPLC-MS the components of red fruits extracts” w INRA – URC (L’Institut National de la Recherche Agronomique – Unite de Recherches Cidricoles ) w Le Rheu, Francja 27.11.2008 – 19.12.2008.
  • Staż naukowy pt.”MS characterization of phenolics from red fruit extracts and isolates” w INRA – URC (L’Institut National de la Recherche Agronomique – Unite de Recherches Cidricoles ) w Le Rheu, Francja 30.11.2009 – 19.12.2009.
Przebieg kariery naukowej
  • Od 01.02.2012 - Adiunkt - Politehnika Łódzka, BiNoŻ, Instytut Technologii i Analizy Żywności
  • 20.12.2010 - 31.01.2012 - Asysytent, Politechnika Łódzka, BiNoŻ, Instyutu Chemicznej Technologii Żywności
  • 15.09.2006 - 30.06.2010 - Doktorant, Politechnika Łódzka, BiNoŻ, Instytut Chemicznej Technologii Żywności
Członkostwo w organizacjach pozauczelnianych

 

Hobby

Pływanie, muzyka, informatyka - tworzenie stron internetowych, działka. 

Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  • Grant nr 2013/09/B/NZ9/01806 – Badania aktywności przeciwgrzybowej bakterii z rodzaju Lactobacillus w obecności polifenoli i polioli (2014-2016) - Wykonawca
  • Grant własny N312 360139 – „Odzyskiwanie elagotanin z wybranych ubocznych produktów przetwórstwa owoców z rodziny różowatych (Rosaceae) wraz z oceną ich właściwości i bezpieczeństwa zdrowotnego”. (30.09.2010 – 29.09.2013) – Wykonawca
  • Michał Sójka (Kierownik projektu) - nr IP2010 052470 Iuventus Plus – „Skład i ocena autentyczności ekstraktów oraz preparatów roślinnych bogatych w składniki bioaktywne”. (07.06.2011 – 06.06.2012)
  • Projekt UE nr FP6‑016279-2 ISAFRUIT – Increasing fruit consumption through a trans-disciplinary approach delivering high quality produce from environmentally friendly, sustainable production methods. „Zwiększenie spożycia owoców poprzez interdyscyplinarne podejście prowadzące do uzyskania wysokiej jakości produktu za pomocą zrównoważonych i bezpiecznych dla środowiska metod.” (w latach 2006 – 2010) - Wykonawca

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki