+

Wikamp







Fb

 
 

dr hab inż., prof. uczelni Maria Balcerek

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

Gorzelnictwo, hydroliza i fermentacja natywnej skrobi zbożowej, enzymy wspomagające, wódki naturalne (okowity), związki aromatu destylatów owocowych

Obrazek użytkownika Maria Balcerek
dr hab inż., prof. uczelni
Maria
Balcerek

Stanowisko

prof. uczelni

E-mail

maria.balcerek@p.lodz.pl

Telefon

42 631 34 72

Pokój

221

ORCID

0000-0003-3731-8680

ResearcherID

https://publons.com/researcher/1899297/maria-balcerek/

SCOPUS

24471367200


Patenty i zgłoszenia patentowe
  • Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Patelski P., Dziekońska-Kubczak U., Patent 231950. Sposób otrzymywania aromatyzowanej wódki smakowej z destylatu śliwkowego i surowca roślinnego, 2019.
  • Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Patelski P., Dziekońska-Kubczak U., Patent 231949. Sposób otrzymywania napoju spirytusowego aromatyzowanego surowcem roślinnym, 2019.
  • Patelski P., Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Dziekońska-Kubczak U., Patent 231628. Sposób otrzymywania aromatyzowanego napoju spirytusowego, 2019. 
  • Patelski P., Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Dziekońska-Kubczak U., Patent 231629. Sposób mikrobiologiczny otrzymywania roztworu zawierającego biotynę i selenobiotynę, 2019. 
  • Patelski P., Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Dziekońska-Kubczak U., Patent 427926. Sposób przygotowania brzeczek stężonych do fermentacji etanolowej, 2020.
  • Patelski P., Dziekońska-Kubczak U., Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Patent 427925. Sposób otrzymywania drożdży paszowych z surowca lignocelulozowego, 2020.
Publikacje po 2010 roku
  • Ługowoj S., Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Buckwheat as an interesting raw material for agricultural distillate production. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 2020, vol. 70, no. 2, p. 125-137.
  • Robak K., Balcerek M., Current state-of-the-art in ethanol production from lignocellulosic feedstocks. Microbiological Research 2021, vol. 240, no. 11, str. 1-16.
  • Strąk-Graczyk E., Balcerek M., Effect of pre-hydrolysis on simultaneous saccharification and fermentation of native rye starch. Food and Bioprocess Technology 2020, vol. 13, p. 923-936.
  • Różański M., Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Influence of alcohol content and storage conditions on the physicochemical stability of spirit drinks. Foods 2020, vol. 9, no. 9, p. 1-15.
  • Berłowska J., Balcerek M., Dziugan P., Dziekońska-Kubczak U., Pielech-Przybylska K., Patelski P., Robak K., Use of saccharose and structural polysaccharides from sugar beet biomass for bioethanol production. International Agrophysics 2020, vol. 34, no. 2, p. 151-159.
  • Patelski P., Berłowska J., Balcerek M., Dziekońska-Kubczak U., Pielech-Przybylska K., Dygas D., Jędrasik J., Conversion of potato industry waste into fodder yeast biomass. Processes 2020, vol. 8, no. 4, p. 1-8.
  • Dziekońska-Kubczak U., Pielech-Przybylska K., Patelski P., Balcerek M., Development of the method for determination of volatile sulfur compounds (VSCs) in fruit brandy with the use of HS–SPME/GC–MS. Molecules 2020, vol. 25, no. 5, p. 1-14.
  • Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Ciepielowski G., Pacholczyk-Sienicka B., Albrecht Ł., Dziekońska-Kubczak U., Bonikowski R., Patelski P., Effect of co-inoculation with Saccharomyces cerevisiae and lactic acid bacteria on the content of propan-2-ol, acetaldehyde and weak acids in fermented distillery mashes. International Journal of Molecular Sciences 2019, vol. 20, no. 1659, p. 1-17.
  • Robak K., Balcerek M., Dziekońska-Kubczak U., Dziugan P., Effect of dilute acid pretreatment on the saccharification and fermentation of rye straw. Biotechnology Progress 2019, vol. 35, no. 3, p. 1-6.
  • Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Dziekońska-Kubczak U., Patelski P., Różański M., Effect of filtration on elimination of turbidity and changes in volatile compounds concentrations in plum distillates. Journal of Food Science and Technology-Mysore 2019, vol. 56, no. 4, p. 2049-2062.
  • Strąk-Graczyk E., Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Żyżelewicz D., Simultaneous saccharification and fermentation of native rye, wheat and triticale starch. Journal of the Science of Food and Agriculture 2019, vol. 99, no. 11, p. 4904-4912.
  • Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Patelski P., Dziekońska-Kubczak U.,Solutions for improvement of saccharification and fermentation of high gravity rye mashes. International Agrophysics 2019, vol. 33, no. 1, p. 1-10.
  • Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Dziekońska-Kubczak U., Pacholczyk-Sienicka B., Ciepielowski G., Albrecht Ł., Patelski P., The role of Saccharomyces cerevisiae yeast and Lactic Acid Bacteria in the formation of 2-propanol from acetone during fermentation of rye mashes obtained using thermal-pressure method of starch liberation. Molecules 2019, vol. 24, no. 610, p. 1-15.
  • Dziekońska-Kubczak U., Berłowska J., Dziugan P., Patelski P., Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Robak K., Two-Stage pretreatment to improve saccharification of oat straw and jerusalem artichoke biomass. Energies 2019, vol. 12, no. 9, p. 1-13.
  • Różański M., Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Aromatyzowane napoje spirytusowe. Przemysł Fermentacyjny I Owocowo- Warzywny. Fermentation, Fruits And Vegetable Industry 2018, vol. 62, no. 7, p. 24-28.
  • Dziekońska-Kubczak U., Berłowska J., Dziugan P., Patelski P., Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Czyżowska A., Domański J., Comparison of steam explosion, dilute acid, and alkali pretreatments on enzymatic saccharification and fermentation of hardwood sawdust. BioResources 2018, vol. 13, no. 3, p. 6970-6984.
  • Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Dziekońska-Kubczak U., Patelski P., Różański M., Effect of starch liberation method and initial pH of sweet mashes on higher alcohols content in distillates obtained from different starchy raw materials. Process Biochemistry 2018, vol. 73, p. 29-37.
  • Dziekońska-Kubczak U., Berłowska J., Dziugan P., Patelski P., Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Nitric acid pretreatment of Jerusalem artichoke stalks for enzymatic saccharification and bioethanol production. Energies 2018,  vol. 11, no. 8, p. 1-17.
  • Robak K., Balcerek M., Review of second generation bioethanol production from residual biomass. Food Technology and Biotechnology 2018, vol. 56, no. 2, p. 174-187.
  • Robak K., Balcerek M.: Rola obróbki wstępnej biomasy lignocelulozowej w produkcji bioetanolu II generacji. Acta Agrophysica 2017, vol. 24(2), p. 301-318.
  • Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Dziekońska-Kubczak U., Patelski P., Strąk E., Changes in the chemical composition of plum distillate during maturation in the presence of oak chips under different conditions. Food Technology and Biotechnology 2017, vol. 55, no. 3, p. 333-359.
  • Strąk E., Balcerek M., Dziekońska-Kubczak U., Fermentation efficiency of high-gravity rye mashes using pressureless starch liberation methods. Czech Journal of Food Sciences 2017, vol. 35, no. 3, p. 267-273.
  • Berłowska J., Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Cieciura W., Borowski S., Kręgiel D., Integrated bioethanol fermentation/anaerobic digestion for valorization of sugar beet pulp. Energies 2017, vol. 10, no. 9, p. 1-16.
  • Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Nowak A., Wojtczak M., Czyżowska A., Dziekońska-Kubczak U., Patelski P., The effect of different starch liberation and saccharification methods on the microbial contaminations of distillery mashes, fermentation efficiency, and spirits quality. Molecules 2017 vol. 22, no. 10, p. 1-20.
  • Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Dziekońska-Kubczak U., Patelski P., Różański M.: Effect of starch liberation method and initial pH of sweet mashes on higher alcohols content in distillates obtained from different starchy raw materials. Process Biochemistry 2018, vol. 73, p. 29-37.
  • Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Patelski P., Dziekońska-Kubczak U., Strąk E., The effect of distillation conditions and alcohol content in ‘heart’ fractions on the concentration of aroma volatiles and undesirable compounds in plum brandies. Journal of the Institute of Brewing 2017, vol. 123, no. 3, p. 452-463.
  • Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Patelski P., Dziekońska-Kubczak U., Treatment with activated carbon and other adsorbents as an effective method for the removal of volatile compounds in agricultural distillates. Food Additives and Contaminants Part A 2017, vol. 34, no. 5, p. 714-727.
  • Berłowska J., Dudkiewicz-Kołodziejska M., Pawlikowska E., Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Czyżowska A., Kręgiel D., Utilization of post-fermentation yeasts for yeast extract production by autolysis: the effect of yeast strain and saponin from Quillaja saponaria. Journal of the Institute of Brewing 2017, vol. 123, no. 3, p. 396-401.
  • Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Dziekońska U., Patelski P., Strąk E., Changes in chemical composition of plum distillate during maturation in the presence of oak chips under different conditions. Food Technology and Biotechnology 2017, vol. 55, no. 3, p. 333–359.
  • Strąk E., Balcerek M., Dziekońska-Kubczak U.: Fermentation efficiency of high gravity rye mashes using pressureless starch liberation methods. Czech Journal of Food Sciences 2017, vol. 35, p. 267-273.
  • Strąk E., Balcerek M., Słody jako źródło enzymów amylolitycznych w procesie enzymatycznej hydrolizy skrobi. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2016, vol. 109, no. 6, p. 41 – 54.
  • Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Strąk E., Patelski P., Dziekońska U., Comparison of fermentation results and quality of the agricultural distillates obtained by application of commercial amylolytic preparations and cereal malts. European Food Research and Technology 2016, vol. 242, p. 321–335.
  • Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Nowak A., Patelski P., Dziekońska-Kubczak U., Influence of yeast on the yield of fermentation and volatile profile of ´Węgierka Zwykła´ plum distillates. Journal of the Institute of Brewing 2016, vol. 122, p. 612–623.
  • Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Dziekońska-Kubczak U., Patelski P., Strąk E., Fermentation results and chemical composition of agricultural distillates obtained from rye and barley grains and the corresponding malts as a source of amylolytic enzymes and starch. Molecules 2016, vol. 21, no. 10, p. 1320.
  • Dziugan P., Balcerek M., Binczarski M.J., Kręgiel D., Kucner M., Kunicka-Styczynska A., Pielech-Przybylska K., Śmigielski K., Witonska I.A. Ozonation as an effective way to stabilize new kinds of fermentation media used in biotechnological production of liquid fuel additives. Biotechnology for Biofuels 2016, 9:150.
  • Berłowska J., Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Dziekońska-Kubczak U., Patelski P., Dziugan P., Kręgiel D., Simultaneous saccharification and fermentation of sugar beet pulp for efficient bioethanol production. BioMed Research International 2016, Volume 2016 (2016), Article ID 3154929, 10 pages.
  • Patelski P., Stanisz M., Antczak-Chrobot A., Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Sapińska E., Dziekońska  U., Conversion of sugar beet leaf polysaccharides into single cell protein. RSC Advances 2015, vol. 5, p. 20961-20965.
  • Patelski P., Berłowska J., Dziugan P., Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Dziekońska U., Kalinowska H., Utilisation of sugar beet bagasse for the biosynthesis of yeast SCP. Journal of Food Engineering 2015, vol. 167, p. 32–37.
  • Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Effect of simultaneous saccharification and fermentation conditions of native triticale starch on the dynamics and efficiency of process and composition of the obtained distillates. Journal of Chemical Technology and Biotechnology 2013, vol. 88, no. 4, p. 615-622.
  • Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Patelski P., Sapińska E., Księżopolska M., The usefulness of intermediate products of plum processing for alcoholic fermentation and chemical composition of the obtained distillates. Journal of Food Science 2013, vol. 78, no. 5, p. 770-776.
  • Sapińska E., Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Alcoholic fermentation of high-gravity corn mashes with the addition of supportive enzymes. Journal of Chemical Technology and Biotechnology 2013, vol. 88, p. 2152-2158.
  • Dziugan P., Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Patelski P., Evaluation of fermentation of high gravity sugar beet thick juice worts for efficient bioethanol production. Biotechnology for Biofuels 2013, vol. 6,  p. 158.
  • Sapińska E., Balcerek M., Pielech-Przybylska E., Stanisz M., The impact of treatment of cereal mashes with hydrolases of non-starch polysaccharides and pullulanase on chemical composition of the obtained agricultural distillates. Journal of the Institute of Brewing 2014, 120(20), 105–110.
  • Sapińska E., Balcerek M., Wpływ enzymów wspomagających na skład chemiczny i lepkość zacierów z pszenżyta. Acta Agrophysica 2013, vol. 20, no. 1, p. 173-184.
  • Balcerek M., Szopa J., Ethanol biosynthesis and hydrocyanic acid liberation during fruit mashes fermentation. Czech Journal of Food Sciences 2012, vol. 30, no. 2, 144–152.
  • Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Patelski J., Selection of yeast strains for alcoholic fermentation of thick juice and green syrup. Biomass and Bioenergy 2011, vol. 35, no. 12, p. 4841-4848.

Monografie

  • Balcerek M., Karbaminian etylu i jego prekursory w spirytusach owocowych, Zeszyty Naukowe PŁ nr 1180, Rozprawy Naukowe z. 478, Wyd. PŁ, Łódź 2013.

Rozdziały w monografiach i książkach

  • Balcerek M.: Evaluation of the effect of arginase and urease activities in selected strains of wine yeast on the production of ethyl carbamate. W: Food Technology Operations. New Vistas. Monography LXXII, ed. Kopeć W., Korzeniowska M., Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego, Wrocław 2009, pp. 125-133.
  • Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Stanisz M., Sapińska E., Szopa J.: Concentration of by-products in rye agricultural distillates obtained by using the pressure cooking and the pressureless (PLS) methods of starch liberation. W: Food Technology Operations. New Vistas. Monography LXXII, ed. Kopeć W., Korzeniowska M., Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego, Wrocław 2009, pp. 205-216.
  • Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Księżopolska M., Patelski P. Intermediate products of plum processing as raw matherials for fruit distillates production. W: Selected Topics in Food Biotechnology. Monography CXXV, ed. Chrzanowska J., Zambrowicz A., Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego, Wrocław 2011, pp. 33-42.
  • Patelski P., Dziekońska U., Pielech-Przybylska K., Balcerek M.: Influence of biotin deficiency on biomass growth, rising powder and chemical composition of selected strains of backer̀s yeast. W: Selected Topics in Food Biotechnology.  Monography CXXV, ed. Chrzanowska J., Zambrowicz A., Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego, Wrocław 2011, pp. 51-56.
  • Patelski P., Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Nowak A. Obtaining of Saccharomyces cerevisiae hybrids for fermentation of sugar beet thick juice worts. W: Selected Topics in Food Biotechnology. Monography CXXV, ed. Chrzanowska J., Zambrowicz A., Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego, Wrocław 2011, pp. 57-64.
  • Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Patelski P., Borowski S., Kordialik-Bogacka E. The effect of supportive enzymes on higher alcohols synthesis during rye mashes fermentation. W: Selected Topics in Food Biotechnology. Monography CXXV, ed. Chrzanowska J., Zambrowicz A., Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego, Wrocław 2011, pp. 65-71.
  • Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Patelski P., Dziugan P. Sugar beet and raw juice as raw materials for bioethanol production. W: Selected Topics in Food Biotechnology. Monography CXXV, ed. Chrzanowska J., Zambrowicz A., Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego, Wrocław  2011, pp. 111-120.
  • Sapińska E., Stanisz M., Pielech-Przybylska K., Balcerek M.: Ocena zawartości produktów ubocznych w destylatach rolniczych. W: Nowe Trendy w Naukach Przyrodniczych 3 (tom VI). Creative Science – Monografia, red. Kuczera M., Wyd. Creativetime, Kraków 2012, s. 81-89.
  • Patelski P., Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Dziugan P., Szopa J. St., Dziekońska U.: Survivability of Saccharomyces cerevisiae strains selected for bioethanol manufacturing during storage in -70°C. In: Mendez-Vilas A. (ed), Fuelling the Future: Advances in Science and Technologies for Energy Generation, Transmission and Storage, BrownWalker Press, Florida USA, 2012, pp.108-111.
  • Berłowska J., Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Patelski P., Kalinowska H., Dziugan P., Przybylak P., Dobór drożdży do fermentacji hydrolizatów z wysłodków buraka cukrowego. W: Technologia produkcji i bezpieczeństwo żywności, red. Tarko T. i in., wyd. Oddział Małopolski PTTŻ, Kraków, 2014, s. 17-30.
  • Patelski P., Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Chmielewska I., Wpływ mikroflory powierzchni owoców śliwy na przebieg fermentacji zacierów śliwkowych. W: Technologia produkcji i bezpieczeństwo żywności, red. Tarko T. i in., wyd. Oddział Małopolski PTTŻ, Kraków, 2014, s. 31-42.
  • Pielech-Przybylska K., Berłowska J., Balcerek M., Patelski P., Kalinowska H., Dziugan P., Fermentacja alkoholowa hydrolizatów z wysłodków buraka cukrowego. W: Technologia produkcji i bezpieczeństwo żywności, red. Tarko T. i in., wyd. Oddział Małopolski PTTŻ, Kraków, 2014, s. 43-53.
  • Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Patelski P., Dziekońska-Kubczak U., Wpływ techniki i parametrów destylacji na jakość okowit zbożowych. W: Rola procesów technologicznych w kształtowaniu jakości żywności, red. Duda-Chodak, A  i in., wyd. Oddział Małopolski PTTŻ, Kraków, 2014, s. 108-117.
  • Patelski P., Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Dziekońska-Kubczak U., Borzęcka A., Wykorzystanie surowców roślinnych do aromatyzowania destylatów rolniczych. W: Innowacyjne rozwiązania w technologii żywności i żywieniu człowieka, red. Tarko T.  i in., wyd. Oddział Małopolski PTTŻ, Kraków, 2016 s. 80-90.
  • Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Kotas Mirela, Patelski P., Dziekońska-Kubczak U., Księżopolska Mirosława: Wykorzystanie techniki GC-MS i GC-O do oceny jakości spirytusów zbożowych poddanych aromatyzowaniu z udziałem surowców roślinnych. W : Innowacyjne rozwiązania w technologii żywności i żywieniu człowieka, red. Tarko T.  i in., wyd. Oddział Małopolski PTTŻ, Kraków, 2016, s. 285-294.
  • Dziekońska-Kubczak U., Patelski P., Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Ocena wpływu sposobu neutralizacji hydrolizatów lignocelulozowych na wydajność hydrolizy oraz fermentacji etanolowej. W: Innowacyjne rozwiązania w technologii żywności i żywieniu człowieka, red. Tarko T.  i in., Oddział Małopolski PTTŻ, Kraków, 2016, s. 91-101.
  • Strąk E., Balcerek M., Porównanie wydajności fermentacji zacierów żytnich z wykorzystaniem metod bezciśnieniowego uwalniania skrobi. W: Innowacyjne rozwiązania w technologii żywności i żywieniu człowieka, red. Tarko T.  i in.,  wyd. Oddział Małopolski PTTŻ, Kraków, 2016, s. 130-139.
  • Patelski P., Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Dziekońska-Kubczak U., Strąk E., Microbial contamination in distilleries. W: Microorganisms – environmental aspects, ed. Kunicka-Styczyńska A., Wyd. Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Łódź, 2017, pp. 157-166
  • Pielech-Przybylska K., Balcerek M., New Trends in Spirit Beverages Production. In: Alcoholic Beverages. Vol. 7 The Science of Beverages, ed. Grumezescu A. M., Holban A. M., wyd. Woodhead Publishing, Sawston, ‎Cambridge‎, 2019, pp. 65-111.
  • Berłowska J., Dziugan P., Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Dziekońska-Kubczak U., Patelski P., Robak K., Burak cukrowy i produkty jego przerobu jako surowce do produkcji bioetanolu. W: Rolnictwo XXI wieku – problemy i wyzwania, ed. Łuczyńska D.,  wyd. Idea Knowledge Future, Wrocław, 2019, pp. 22-32.
  • Dziekońska-Kubczak U., Berłowska J., Dziugan P., Patelski P., Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Robak K., Wpływ dwustopniowej obróbki wstępnej biomasy naziemnej topinamburu na wydajność hydrolizy enzymatycznej i fermentacji etanolowej. W: Rolnictwo XXI wieku – problemy i wyzwania, ed. Łuczyńska D., wyd. Idea Knowledge Future, Wrocław, 2019, pp. 102-110.
  • P. Patelski, U. Dziekońska-Kubczak, M. Balcerek, P. Dziugan, J. Berłowska, K. Pielech-Przybylska. Zastosowanie wycierki ziemniaczanej do otrzymywania drożdży paszowych. W: Rolnictwo XXI wieku – problemy i wyzwania, ed. Łuczyńska D.,  wyd. Idea Knowledge Future, Wrocław, 2019, pp. 253-262.
  • Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Dziekońska-Kubczak U., Patelski P., Strąk E., Robak K., Różański M., Zmiany składu jakościowo-ilościowego związków aromatycznych w destylacie śliwkowym podczas dojrzewania w obecności wiórów dębowych. W: Rolnictwo XXI wieku – problemy i wyzwania, ed. Łuczyńska D.,  wyd. Idea Knowledge Future, Wrocław, 2019, pp. 7-21.
Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  • Pielech-Przybylska K. (kierownik), Projekt KBN N N312 2059 36, Alkohole wyższe determinantami jakości destylatów rolniczych przeznaczonych do celów konsumpcyjnych i paliwowych, wykonawca, 2009-2011.
  • Patelski P. (kierownik), Projekt KBN N312 3010 37, Nowoczesne hybrydy drożdży do otrzymywania bioetanolu z buraków cukrowych, wykonawca, 2009–2011.
  • Dziugan P., Projekt badawczo-rozwojowy N R12 0062 06/2009, Modyfikacja technologii produkcji bioetanolu z buraków cukrowych, wykonawca, 2009-2012.
  • Dziugan P. (kierownik), Projekt PBS1/B8/0/2012, Biomasa wysłodków jako nowy surowiec do wytwarzania podłoży fermentacyjnych, wykonawca Zadania nr 6. Produkcja etanolu,  2013-2015.
  • Balcerek M. (kierownik) Projekt PBS2/208317/2013, Nowoczesne technologie produkcji okowit uwzględniające ich przyspieszone dojrzewanie oraz poprawę stabilności fizyko-chemicznej, 2013-2016.
  • Dziugan P. (kierownik), BIOSTRATEG 2/296369/5/NCBR/2016, Przetwarzanie biomasy odpadowej w skojarzonych procesach biologiczno-chemicznych, wykonawca, 2016-2020.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki