+

Wikamp







Fb

 
 

dr hab. inż. Małgorzata Zakłos-Szyda

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

Badanie in vitro aktywności biologicznej fitozwiązków z wykorzystaniem linii komórek ludzkich i zwierzęcych, w szczególności w zakresie ich działania regulującego metabolizm węglowodanów i lipidów oraz przeciwnowotworowego.

 

https://orcid.org/0000-0001-8341-1654 

 

https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=55346626700

 

https://publons.com/researcher/1746708/malgorzata-zakos-szyda/

 

Obrazek użytkownika Małgorzata Zakłos-Szyda
dr hab. inż.
Małgorzata
Zakłos-Szyda

Stanowisko

adiunkt

E-mail

malgorzata.zaklos-szyda@p.lodz.pl

Telefon

48 42 631 34 43

Pokój

440

Adres

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Instytut Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej
ul. Stefanowskiego 2/22, 90-537 Łódź

ORCID

0000-0001-8341-1654

ResearcherID

M-5229-2019

SCOPUS

55346626700

Konsultacje dla studentów

wtorek, godz. 12.15-13.45 (MS Teams)

Proszę o informację mailową dzień wcześniej, zapowiadajacą uczestniczenie w konsultacjach.



Działalność dydaktyczna

Wykłady:

  • Hodowle tkankowe - dla studentów Biotechnologii (studia I stopnia, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności)
  • Spersonalizowane produkty biotechnologiczne - dla studentów Biotechnologii (studia I stopnia, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności)
  • Techniki analizy immunologicznej - dla studentów Biotechnologii (studia I stopnia, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności) uzupełnione laboratoriami
  • Immunologia w biotechnologii - studia II stopnia, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, uzupełnione laboratoriami
  • Aktywność przeciwnowotworowa fitozwiązków - studia II stopnia, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, uzupełnione laboratoriami
  • Molekularne mechanizm działania nutraceutyków - studia II stopnia, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, uzupełnione laboratoriami
  • Fundaments of imunochemistry - dla studentów Biotechnology (studia I stopnia, IFE), uzupełnione laboratoriami
  • Products of modern biotechnology - dla studentów Biotechnology (studia I stopnia, IFE), uzupełnione laboratoriami

Prowadzenie prac dyplomowych ora projektów PBL

 

 

 

Patenty i zgłoszenia patentowe
  • Michalczuk L., Rutkowski K., Markowski J., Zakłos-Szyda M., Zielonka Ł., Babuchowski A. „Sposób otrzymywania suchych ekstraktów triterpenów oraz błonnika i ich zastosowanie jako składników produktów żywnościowych” - patent UP RP nr P.420097, przyznany w 2020 r. 
Publikacje po 2010 roku
  • Grzelakowska, A., Modrzejewska, J., Kolińska, J., Szala, M., Zielonka, M., Dębowska, K., Zakłos-Szyda, M., Sikora, A., Zielonka, J., Podsiadły, R. Water-soluble cationic boronate probe based on coumarin imidazolium scaffold: Synthesis, characterization, and application to cellular peroxynitrite detection, Free Radical Biology and Medicine, 2022, 179, 34-46, https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2021.12.260
  • Buko, V., Zavodnik, I., Budryn, G., Zakłos-Szyda, M., Belonovskaya, E., Kirko, S., Żyżelewicz, D., Zakrzeska, A., Bakunovich, A., Rusin, V., Moroz, V. Chlorogenic acid protects against advanced alcoholic steatohepatitis in rats via modulation of redox homeostasis, inflammation, and lipogenesis, Nutrients 2021, 13, 4155, https://doi.org/10.3390/nu13114155 
  • Desfita, S, Sari, W., Yusmarini, Y., Pato, U., Zakłos-Szyda, M., Budryn, G. Effect of fermented soymilk-honey from different probiotics on osteocalcin level in menopausal women, Nutrients 2021, 13, 3581. https://doi.org/10.3390/nu13103581
  • Modrzejewska, J., Szala, M., Grzelakowska, A., Zakłos-Szyda, M., Zielonka, J., Podsiadły, R. Novel boronate probe based on 3-benzothiazol-2-yl-7-hydroxychromen-2-one for the detection of peroxynitrite and hypochlorite, Molecules 2021, 26, 5940. https://doi.org/10.3390/molecules26195940
  • Zakłos-Szyda, M., Pietrzyk, N., Kowalska-Baron, A., Nowak, A., Chałaśkiewicz, K., Ratajewski, M., Budryn, G., Koziołkiewicz, M. Phenolics-rich extracts of dietary plants as regulators of fructose uptake in Caco-2 cells via GLUT5 involvement, Molecules, 2021, 26, 4745; doi.org/10.3390/molecules26164745
  • Pietrzyk, N., Zakłos-Szyda, M., Redzynia, M., Podsędek, A. The effect of simulated in vitro digestion on biological activity of Viburnum opulus fruit juices, Molecules, 2021, 26, 4086; https://doi.org/10.3390/molecules26134086
  • Pietrzyk, N., Zakłos-Szyda, M., Koziołkiewicz, M., Podsędek, A. Viburnum opulus L. fruit phenolic compounds protect against FFA-induced steatosis of HepG2 cells via AMPK pathway, Journal of Functional Foods, 2021, 80, 104437; doi.org/10.1016/j.jff.2021.104437
  • Kajszczak D., Zakłos-Szyda M., Podsędek A.  Viburnum opulus L. – a review of phytochemistry and biological effects, Nutrients, 2020, 12, 3398; doi:10.3390/nu12113398
  • Zakłos-Szyda, M., Gałązka-Czarnecka, I., Grzelczyk, J., Budryn, G. Cicer arietinum L. sprouts’ influence on mineralization of Saos-2 and migration of MCF-7 mells, Molecules, 2020, 25, 4490; doi:10.3390/molecules25194490
  • Podsędek, A., Zakłos-Szyda, M., Polka, D., Sosnowska, D., Effects of Viburnum opulus fruit extracts on adipogenesis of 3T3-L1 cells and lipase activity, Journal of Functional Foods, 2020, 73, 104111; https://doi.org/10.1016/j.jff.2020.104111
  • Zakłos-Szyda, M., Nowak, A., Pietrzyk , N., Podsędek, A., Viburnum opulus L. juice phenolic compounds influence osteogenic differentiation in human osteosarcoma Saos-2 cells, International Journal of Molecular Sciences, 2020, 21, 4909; doi:10.3390/ijms21144909
  • Zakłos-Szyda, M., Pietrzyk, N., Szustak, M. Podsędek, A.  Viburnum opulus L. juice phenolics inhibit mouse 3t3-l1 cells adipogenesis and pancreatic lipase activity, Nutrients, 2020, 12, 2003; doi:10.3390/nu12072003
  • Zakłos-Szyda, M., Kowalska-Baron, A., Pietrzyk, N., Drzazga, A., Podsędek, A.  Evaluation of Viburnum opulus L. fruit phenolics cytoprotective potential on insulinoma MIN6 cells relevant for diabetes mellitus and obesity, Antioxidants, 2020, 9, 433; doi:10.3390/antiox9050433
  • Kochan, E., Nowak, A.,  Zakłos-Szyda, M., Szczuka, D., Szymańska, G., Motyl I. Panax quinquefolium L. ginsenosides from hairy root cultures and their clones exert cytotoxic, genotoxic and pro-apoptotic activity towards human colon adenocarcinoma cell line Caco-2, Molecules, 2020, 25, 2262; doi:10.3390/molecules25092262
  • Zakłos-Szyda, M., Budryn, G. The Effects of Trifolium pratense L. sprouts’ phenolic compounds on cell growth and migration of MDA-MB-231, MCF-7 and HUVEC cells, Nutrients, 2020, 12, 257; https://doi.org/10.3390/nu12010257
  • Nowak, A., Zakłos-Szyda, M., Żyżelewicz, D., Koszucka, A., Motyl, I. Acrylamide decreases cell viability, and provides oxidative stress, DNA damage, and apoptosis in human colon adenocarcinoma cell line Caco-2, Molecules, 2020, 25, 368; https://doi.org/10.3390/molecules25020368
  • Zakłos-Szyda, M., Budryn,G., Grzelczyk., J., Perez-Sanchez, H., Żyżelewicz., D. Evaluation of isoflavones as bone resorption inhibitors upon interactions with receptor activator of nuclear factor-κB ligand (RANKL), Molecules, 2020, 25, 206; https://doi.org/10.3390/molecules25010206
  • Grzelakowska, J., Kolińska, J., Zakłos-Szyda, M., Sokołowska, J. Novel fluorescent probes for L-cysteine based on the xanthone skeleton,  Journal of Photochemistry and Photobiology A: Chemistry, 2020, 387, 112153; https://doi.org/10.1016/j.jphotochem.2019.112153
  • Zakłos-Szyda, M., Pawlik, N., Polka, D., Nowak, A., Koziołkiewicz, M., Podsedek, A. Viburnum opulus fruit phenolic compounds as cytoprotective agents able to decrease free fatty acids and glucose uptake by Caco-2 cells, Antioxidants, 2019, 8, 262; doi:10.3390/antiox8080262
  • Zakłos-Szyda, M., Pawlik, N. The influence of Viburnum opulus polyphenolic compounds on metabolic activity and migration of HeLa and Mcf cells, Acta Innovations, 2019, 31: 33-42, 33, doi.org/10.32933/ActaInnovations.31.4
  • Szczuka, D., Nowak, A., Zakłos-Szyda, M., Kochan, E., Szymańska, G., Motyl, I., Błasiak, J. American Ginseng (Panax quinquefolium L.) as a source of bioactive phytochemicals with pro-health properties, Nutrients, 2019, 11; 1041; doi:10.3390/nu11051041
  • Nowak, A., Zakłos-Szyda, M., Błasiak, J., Nowak, A., Zhang, Z., Zhang, B. Potential of Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. in human health and nutrition: a review of current knowledge and therapeutic perspectives, Nutrients, 2019, 11, 333; https://doi.org/10.3390/nu11020333
  • Zakłos-Szyda, M., Pawlik, N. Japanese quince (Chaenomeles japonica L.) fruit polyphenolic extract modulates carbohydrate metabolism in HepG2 cells via AMP-activated protein kinase; Acta Biochimica Polonica, 2018, 65, 67-78; doi: 10.18388/abp.2017_1604
  • Gajęcka, M., Przybylska-Gornowicz, B., Zakłos-Szyda, M., Dabrowski, M., Michalczuk, L., Koziolkiewicz, M., Babuchowski, A., Zielonka, L., Lewczuk, B., Gajecki, M. The influence of a natural triterpene preparation on the gastrointestinal tract of gilts with streptozocin-induced diabetes and on cell metabolic activity, Journal Of Functional Foods, 2017, 33, 11-20; doi: 10.1016/j.jff.2017.03.019
  • Grzelakowska, A., Kolinska, J., Zakłos-Szyda, M., Michalski, R., Sokolowska, J. Dyes derived from benzo[a]phenoxazine - synthesis, spectroscopic properties, and potential application as sensors for l-cysteine; Coloration Technology, 2017, 133, 145-157; doi: 10.1111/cote.12261
  • Budryn, G., Zakłos-Szyda, M., Zaczyńska, D., Żyżelewicz, D., Grzelczyk, J., Zdunczyk, Z.,  Juskiewicz, J. Green and roasted coffee extracts as antioxidants in beta TC3 cells with induced oxidative stress and lipid accumulation inhibitors in 3T3L1 cells, and their bioactivity in rats fed high fat diet; European Food Research And Technology; 2017, 243, 1323-1334; doi: 10.1007/s00217-017-2843-0
  • Żyżelewicz, D., Zakłos-Szyda, M., Juskiewicz, J., Bojczuk, M., Oracz, J., Budryn, G., Miskiewicz, K., Krysiak, W., Zdunczyk, Z., Jurgonski, A. Cocoa bean (Theobroma cacao L.) phenolic extracts as PTP1B inhibitors, hepatic HepG2 and pancreatic beta-TC3 cell cytoprotective agents and their influence on oxidative stress in rats; Food Research International, 2016, 89, 946-957; doi: 10.1016/j.foodres.2016.01.009
  • Zakłos-Szyda M., Majewska I., Redzynia M, Koziołkiweicz M.: Antidiabetic effect of polyphenolic extracts from selected edible plants as α-amylase, α-glucosidase and PTP1B onhibitors, and β pancreatic cells cytoprotective agents – a comparative study; Current Topics in Medicinal Chemistry, 2015, 15, 2431-2444, doi: 10.2174/1568026615666150619143051
  • Zakłos-Szyda M., Phytosterols in type 2 diabetes and obesity – Molecular mechanisms of action; Plant Lipids Science, Technology, Nutritional Value and Benefits to Human Health; 2015: 01-219 ISBN: 978-81-308-0557-3     
  • Bonikowski, R., Switakowska, P., Sienkiewicz, M., Zakłos-Szyda, M. Selected compounds with structure related to acyclic sesquiterpenoids and their antibacterial and cytotoxic activity, Molecules, 2015, 20, 11272-11296; doi:10.3390/molecules200611272
  • Bonikowski, R., Kula, J., Bujacz, A., Wajs-Bonikowska, A., Zakłos-Szyda, M., Wysocki, S. Hydroindene-derived chiral synthons from carotol and their cytotoxicity; Tetrahedron: Asymmetry, 2012, 23, 1038-1045
Otrzymane nagrody

Nagroda Rektora PŁ za wybitne osiągniecia naukowe w roku 2019, 2020, 2021.

Przebieg kariery naukowej
  • Uzyskanie stopnia doktora w zakresie biotechnologii technicznej - 2010.
  • Od 2013 - adiunkt w Instytucie Biochemii Technicznej, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ
  • Uzyskanie stopnia doktora habilitowanego w dziedzinie nauk rolniczych, w dyscyplinie technologia żywności i żywienia - 2021.
Członkostwo w organizacjach pozauczelnianych

Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Hobby

Motocykle :)

Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  • Grzelczyk J. , Projekt finasowany przez Narodowe Centrum Nauki PRELUDIUM 15 nr UMO-2018/29/N/NZ9/01160, Biodostępność i prozdrowotne właściowści kwasów hydroksycynamonowych zirana kawy modyfikowane w procesie prażenia, 2018-2022 - wykonawca.
  • Zakłos-Szyda M., Projekt finansowany przez Narodowe Centrum Nauki MINIATURA 3 nr 2019/03/X/NZ9/01254, Wpływ wybranych fitozwiązków na metabolizm fruktozy – badania in vitro, 2019-2021 – kierownik.
  • Podsędek A., Projekt finansowany przez Narodowe Centrum Nauki OPUS nr 2016/23/B/NZ9/03629 nt. „Wpływ składników owoców kaliny koralowej (Viburnum opulus) na metabolizm lipidów i adipogenezę - badania in vitro” realizowany w latach 2016-2021 - wykonawca.
  • Budryn G., Projekt finansowany przez Narodowe Centrum Badań OPUS nr 2016/21/B/NZ9/00898 nt.  „Poszukiwanie wysokiej aktywności biologicznej nasion roślin strączkowych w oparciu o różne poziomy modelowana molekularnego” realizowany w latach 2016-2021 - wykonawca.
  • Michalczuk, L., Projekt finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju nr PBS1/B8/7/2013 nt. „Innowacyjne produkty mleczne w profilaktyce i łagodzeniu skutków cukrzycy typu 2 MLEKPLUS” realizowany w latach 2013-2016 – wykonawca.
  • Koziołkiewicz, M., Projekt finansowany przez Narodowe Centrum Badań nr 2011/01/B/NZ9/04699 nt. „Identyfikacja fitozwiązków aktywujących receptory jądrowe PPAR - białka regulujące metabolizm glukozy” realizowany w latach 2011-2015 - wykonawca.
  • Koziołkiewicz, M., Projekt finansowany przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego nr N N312 340 740nt. „Poszukiwania ekstraktów polifenoli aktywujących kinazę AMPK - enzym regulujący metabolizm węglowodanów i odpowiedzialny za efekt hipoglikemiczny” w latach 2011-2015 – wykonawca.
  • Watała, C., Projekt finansowany w ramach funduszy unijnych nr UDA-POIG.01.03.01-10-129/08-07 nt. „Przygotowanie preparatów polifenolowych pochodzenia roślinnego o właściwościach przeciwpłytkowych i kardioprotekcyjnych – FLAWOPIRYNA” i realizowany w latach 2009-2012 – wykonawca.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki