+

Wikamp







Fb

 
 

dr hab. inż. Krzysztof Kołodziejczyk

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

  • Istotne żywieniowo substancje pozyskiwane z odpadowych lub ubocznych produktów przetwórstwa owoców i warzyw.
  • Pozyskiwanie i właściwości ekstraktów polifenoli.
Obrazek użytkownika Krzysztof Kołodziejczyk
dr hab. inż.
Krzysztof
Kołodziejczyk

Stanowisko

adiunkt

Funkcja

Specjalista ds. Erasmus + na Wydziale

E-mail

krzysztof.kolodziejczyk@p.lodz.pl

Telefon

42 631 27 77

Pokój

506

Adres

Zakład Analizy i Technologii Żywności

ORCID

0000-0003-3817-5140

ResearcherID

https://publons.com/researcher/1899975/krzysztof-koodziejczyk/

SCOPUS

55889567500


Patenty i zgłoszenia patentowe
  • PL 213369 Król B., Kołodziejczyk K., Płocharski W., Markowski J. Sposób otrzymywania zagęszczonych wyciągów polifenolowych z wytłoków jabłkowych, w postaci ciekłej i stałej. Politechnika Łódzka, Łódź, Polska. Opis patentowy. Opubl. 28.02.2013
  • PL 410975 (A1),  Klewicka E., Klewicki R., Kołodziejczyk K., Nowak A., Lipińska L., Sójka M. Zastosowanie preparatu elagotanin z maliny właściwej Rubus idaeus L. 2019.
Publikacje po 2010 roku
  • Kosmala M., Kolodziejczyk K., Markowski J., Mieszczakowska M., Ginies C., et. al. Co-products of black-currant and apple juice production: hydration properties and polysaccharide composition. LWT - Food Science and Technology, 2010, 439(1), 173-180.
  • Godycki-Cwirko M., Król M., Król B., Zwolinska A., Kołodziejczyk K., Kasielski M., Padula G., Grębocki J., Kazimierska P., Miatkowski M., Markowski J., Nowak D. Uronic acid but not apple polyphenols is responsible for the rise of plasma antioxidant activity after apple juice consumption in healthy subjects. Journal of the American College of Nutrition, 2010, 29(4), 397-406.
  • Kołodziejczyk K., Milala J., Sójka M., Kosmala M., Markowski J. Polyphenol oxidase activity in selected apple cultivars. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research, 2010, 18(2), 51-61.
  • Balstad T.R., Paur I., Poulsen M., Markowski J., Kolodziejczyk K., Dragsted L.O., Myhrstad M.C.W., Blomhoff R. Apple, cherry, and blackcurrant increases nuclear factor Kappa B activation in liver of transgenic mice. Nutrition and Cancer - an International Journal, 2010, 62(6), 841-848.
  • Kosmala M. , Kołodziejczyk K., Zduńczyk Z., Juśkiewicz J., Boros D. Chemical composition of natural and polyphenol-free apple pomace and the effect of this dietary ingredient on intestinal fermentation and serum lipid parameters in rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2011, 59, 9177–9185.
  • Grzelak-Błaszczyk K., Kołodziejczyk K., Badełek E., Adamicki F. Changes in the contents of mono-, di- and oligosaccharides in leek plants stored in cold room. European Food Research and Technology, 2011, 232, 1027–1033.
  • Kołodziejczyk K. Postępy w technologii i ocenie produktów z owoców i warzyw. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2012, 7-8. 14.
  • Milala J., Kosmala M., Sójka M., Kołodziejczyk K., Zbrzeźniak M., Markowski J. Plum pomaces as
  • a potential source of dietary fibre: composition and antioxidant properties. Journal of Food Science and Technology, 2013, 50(5), 1012–1017.
  • Sójka M, Klimczak E., Macierzyński J., Kołodziejczyk K. Nutrient and polyphenolic composition of industrial strawberry press cake. European Food Research and Technology, 2013, 237(6), 995-1007.
  • Sójka M., Kołodziejczyk K., Milala J. Polyphenolic and basic chemical composition of black chokeberry industrial by-product. Industrial Crops and Products, 2013, 51, 77-86.
  • Kołodziejczyk K., Sójka M., Abadias M., Viñas I., Guyot S., Baron A. Polyphenol composition, antioxidant capacity, and antimicrobial activity of the extracts obtained from industrial sour cherry pomace. Industrial Crops and Products, 2013, 51, 279-288.
  • Kosmala M., Milala J., Kołodziejczyk K., Markowski J., Zbrzeźniak M., Renard C.M.G.C. Dietary Fiber and Cell Wall Polysaccharides from Plum (Prunus domestica L.) Fruit, juice and pomace: comparison of composition and functional properties for three plum varieties. Food Research International, 2013, 54, 1787–1794.
  • Kosmala M., Zduńczyk Z., Kołodziejczyk K., Klimczak E., Juśkiewicz J., Zduńczyk P. Chemical composition of polyphenols extracted from strawberry pomace and their effect on physiological properties of diets supplemented with different types of dietary fibre in rats. Eur. J. Nutr. 2014, 53(2), 521-532.
  • Juśkiewicz J., Kołodziejczyk K., Zduńczyk Z., Jarosławska J., Gugolek A. Effect of the inclusion of black currant (Ribes nigrum L.) pomace in standard and high energy dense diets on the functioning of the digestive system in rabbits. European Poultry Science, 2014, 78(1).
  •  Malec M., Le Quéré J-M., Sotin H., Kołodziejczyk K., Bauduin R, Guyot S. Polyphenol profiling of a red-fleshed apple cultivar and evaluation of the color extractability and stability in the juice. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2014, doi.org/10.1021/jf500336v.
  • Fotschki B., Jurgoński A., Juśkiewicz J., Kołodziejczyk K., Sójka M. Effects of dietary addition of a low-pectin apple fibre preparation on rats. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2014, 64(3), 193-199.
  • Jurgoński A., Juśkiewicz J., Zduńczyk Z., Matusevicius P., Kołodziejczyk K. Polyphenol-rich extract from blackcurrant pomace attenuates the intestinal tract and serum lipid changes induced by a high-fat diet in rabbits. European Journal of Nutrition, 2014, 53, 1603-1613, DOI 10.1007/s00394-014-0665-4.
  • Sójka M., Kołodziejczyk K., Milala J., Abadias M., Viñias I., Guyot S., Baron A. Composition and properties of the polyphenolic extracts obtained from industrial plum pomaces. Journal of Functional Foods, 2015 12, 168–178.
  • Juśkiewicz J., Jankowski J., Zduńczyk Z., Kołodziejczyk K., Mikulski D., Zduńczyk P. The chemical composition of selected dried fruit pomaces and their effects on the growth performance and post-slaughter parameters of young turkeys. Journal of Animal Feed Science, 2015, 24(1), 53–60 DOI: 10.22358/jafs/65653/2015.
  • Juśkiewicz J., Jurgoński A., Kołodziejczyk K., Kosmala M., Milala J, Zduńczyk Z, Fotschki B., ŻarySikorska E. Blood glucose lowering efficacy of strawberry extracts rich in ellagitannins with different degree of polymerization in rats. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2016, 66(2), 109–117 DOI: 10.1515/pjfns-2016-0001.
  • Lipińska L., Klewicki R., Klewicka E., Kołodziejczyk K., Sójka M., Nowak A. Antifungal activity of Lactobacillus sp. bacteria in the presence of xylitol and galactosyl-xylitol. BioMed Research International, 2016, Article ID 5897486, 8 pages, 2016. DOI: 10.1155/2016/5897486.
  • Fotschki B., Juśkiewicz J., Jurgoński A., Kołodziejczyk K., Milala J., Kosmala M., Zduńczyk Z. Anthocyanins in strawberry polyphenolic extract enhance the beneficial effects of diets with fructooligosaccharides in the rat cecal environment. PLOS ONE 11(2), e0149081. DOI: 10.1371/journal.pone.0149081.
  • Klewicka E., Sójka M., Klewicki R., Kołodziejczyk K., Lipińska L., Nowak A. Ellagitannins from raspberry (Rubus idaeus L.) fruit as natural inhibitors of Geotrichum candidum. Molecules 2016, 21, 908; DOI: 10.3390/molecules21070908.
  • Nowak A., Sójka M., Klewicka E., Lipińska L., Klewicki R., Kołodziejczyk K. Ellagitannins from Rubus idaeus L. exert geno- and cytotoxic effects against human colon adenocarcinoma cell line Caco-2. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2017, 65, 14, 2947-2955 DOI: 10.1021/acs.jafc.6b05387.
  • Jurgoński A., Juśkiewicz J., Fotschki B., Kołodziejczyk K., Milala J., Kosmala M., GrzelakBłaszczyk K., Markiewicz L. Metabolism of strawberry mono- and dimeric ellagitannins in rats fed a diet containing fructo-oligosaccharides. European Journal of Nutrition, 2017, 56(2), 853- 864. DOI: 10.1007/s00394-015-1133-5.
  • Fotschki B., Juśkiewicz J., Jurgoński A., Rigby N., Sójka M., Kołodziejczyk K., Mackie A., Zduńczyk Z. Raspberry pomace alters cecal microbial activity and reduces secondary bile acids in rats fed a high-fat diet. Journal of Nutritional Biochemistry, 2017, 46, 13-20. DOI: 10.1016/j.jnutbio.2017.03.004.
  • Grzelak-Błaszczyk K., Karlińska E., Grzęda K., Rój E., Kołodziejczyk K. Defatted strawberry seeds as a source of phenolics, dietary fiber and minerals. LWT, 2017, 84, 18-22 DOI: 10.1016/j.lwt.2017.05.014.
  • Ravn-Haren G., Krath B.N., Markowski J., Poulsen M., Hansen M., Kołodziejczyk K., Kosmala M., Dragsted L.O. Apple pomace improves gut health in Fisher rats independent of seed content. Food and Function, 2018, 23;9(5),2931-2941. DOI: 10.1039/c7fo01932g.
  • Fotschki B., Juśkiewicz J., Kołodziejczyk K., Jurgoński A., Kosmala M., Milala J., Ognik K., Zduńczyk Z. Protective effects of ellagitannin-rich strawberry extracts on biochemical and metabolic disturbances in rats fed a det high in fructose. Nutrients. 2018 4;10(4). DOI: 10.3390/nu10040445.
  • Grzelak-Błaszczyk K., Milala J., Kosmala M., Kołodziejczyk K., Sójka M., Czarnecki A., Klewicki R., Juśkiewicz J., Fotschki B., Jurgoński A. Onion quercetin monoglycosides alter microbial activity and increase antioxidant capacity. Journal of Nutritional Biochemistry, 2018, 56, 81- 88. DOI: 10.1016/j.jnutbio.2018.02.002.
  • Lipińska L, Klewicki R., Sójka M., Bonikowski R., Żyżelewicz D., Kołodziejczyk K., Klewicka E. Antifungal activity of Lactobacillus pentosus ŁOCK 0979 in the presence of polyols and galactosyl-polyols. Probiotics and Antimicrobial Proteins, 2018, 10(2), 186-200. DOI: 10.1007/s12602-017-9344-0.
  • Grzelak-Błaszczyk Katarzyna,Milala Joanna,Kosmala Monika,Kołodziejczyk Krzysztof,Sójka Michał,Czarnecki Andrzej,Klewicki Robert,Juśkiewicz Jerzy,Fotschki Bartosz,Jurgoński Adam: Onion quercetin monoglycosides alter microbial activity and increase antioxidant capacity. JOURNAL OF NUTRITIONAL BIOCHEMISTRY, 2018, vol. 56, no , p. 81-88, AF: I-30, [Dokument elektoniczny] 2018. Tryb dostępu: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286317304060?via%.... [Dostęp 18/02/05]. DOI: 10.1016/j.jnutbio.2018.02.002.
  • Lipińska Lidia,Klewicki Robert,Sójka Michał,Bonikowski Radosław,Żyżelewicz Dorota,Kołodziejczyk Krzysztof,Klewicka Elżbieta: Antifungal Activity of Lactobacillus pentosus ŁOCK 0979 in the Presence of Polyols and Galactosyl-Polyols. Probiotics and Antimicrobial Proteins, 2018, vol. 10, no , p. 186-200, [Dokument elektoniczny] 2018. Tryb dostępu: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12602-017-9344-0. [Dostęp 17/11/06]. DOI: 10.1007/s12602-017-9344-0.
  • Ravn-Haren Gitte,Krath Britta,Markowski Jarosław,Poulsen Morten,Hansen Max,Kołodziejczyk Krzysztof,Kosmala Monika,Dragsted Lars Ove: Apple pomace improves gut health in Fisher rats independent of seed content. Food & Function, 2018, vol. 9, no , p. 2931-2941, [Dokument elektoniczny] 2018. Tryb dostępu: https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2018/FO/C7FO01932G. [Dostęp 18/05/09]. DOI: 10.1039/C7FO01932G.
  • Ravn-Haren Gitte,Krath Britta,Markowski Jarosław,Poulsen Morten,Hansen Max,Kołodziejczyk Krzysztof,Kosmala Monika,Dragsted Lars Ove: Apple pomace improves gut health in Fisher rats independent of seed content. Food & Function, 2018, vol. 9, no , p. 2931-2941, [Dokument elektoniczny] 2018. Tryb dostępu: https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2018/FO/C7FO01932G. [Dostęp 18/05/09]. DOI: 10.1039/C7FO01932G.
  • Fotschki Bartosz,Juśkiewicz Jerzy,Kołodziejczyk Krzysztof,Jurgoński Adam,Kosmala Monika,Milala Joanna,Ognik Katarzyna,Zduńczyk Zenon: Protective effects of ellagitannin-rich strawberry extracts on biochemical and metabolic disturbances in rats fed a diet high in fructose. Nutrients, 2018, vol. 10, no 4, p. 1-21, [Dokument elektoniczny] 2018. Tryb dostępu: https://www.mdpi.com/2072-6643/10/4/445. [Dostęp 19/07/07]. DOI: 10.3390/nu10040445.
  • Kołodziejczyk Krzysztof: XII Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw w Łodzi. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2019, rocznik 8-9, nr , s. 1.
  • Klewicka Elżbieta,Sójka Michał,Ścieszka Sylwia,Klewicki Robert,Milczarek Agnieszka,Lipińska Lidia,Kołodziejczyk Krzysztof: The antimycotic effect of ellagitannins from raspberry (Rubus idaeus L.) on Alternaria alternata ŁOCK 0409. EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY, 2020, vol. 246, no , p. 1341-1349, [Dokument elektoniczny] 2020. Tryb dostępu: . [Dostęp 20/04/04]. DOI: 10.1007/s00217-020-03493-0.
  • Kołodziejczyk Krzysztof: Biologically Active Compounds in Food - międzynarodowa konferencja w Łodzi. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2020, rocznik 1-2, nr , s. 1.
  • Grzelak-Błaszczyk Katarzyna,Milala Joanna,Kołodziejczyk Krzysztof,Sójka Michał,Czarnecki Andrzej,Kosmala Monika,Klewicki Robert,Fotschki Bartosz,Jurgoński Adam,Juśkiewicz J.: Protocatechuic acid and quercetin glucosides in onions attenuate changes induced by high fat diet in rats. Food & Function, 2020, vol. 11, no , p. 3585-3597, [Dokument elektoniczny] 2020. Tryb dostępu: . [Dostęp 20/03/19]. DOI: 10.1039/c9fo02633a.
  • Żary-Sikorska Ewa,Fotschki Bartosz,Jurgoński Adam,Kosmala Monika,Milala Joanna,Kołodziejczyk Krzysztof,Majewski Michał,Ognik Katarzyna,Juśkiewicz Jerzy: Protective Effects of a Strawberry Ellagitannin-Rich Extract against Pro-Oxidative and Pro-Inflammatory Dysfunctions Induced by a High-Fat Diet in a Rat Model. MOLECULES, 2020, vol. 25, no , p. 1-19, [Dokument elektoniczny] 2020. Tryb dostępu: . [Dostęp 20/12/16]. DOI: 10.3390/molecules25245874.
  • Żary-Sikorska Ewa,Fotschki Bartosz,Kołodziejczyk Krzysztof,Jurgoński Adam,Kosmala Monika,Milala Joanna,Majewski Michał,Ognik Katarzyna,Juśkiewicz Jerzy: Strawberry phenolic extracts effectively mitigated metabolic disturbances associated with high-fat ingestion in rats depending on the ellagitannin polymerization degree. Food & Function, 2021, vol. 12, no , p. 5779-5792, [Dokument elektoniczny] 2021. Tryb dostępu: . [Dostęp 21/05/26]. DOI: 10.1039/d1fo00894c.
Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:

Wykorzystanie produktów odpadowych przetwarzania cebuli jako źródła biokomponentów do zastosowania w suplementach diety lub żywności prozdrowotnej, w projekcie POIG.02.01.00-10-171/09, Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R w obszarze żywności prozdrowotnej, tradycyjnej, 2012-2015.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki